Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Δικαιοσύνη ο Trump κατά του Maine για τον αποκλεισμό από τις προεδικές εκλογές του 2024 - Αυθαίρετη απόφαση

Στη Δικαιοσύνη ο Trump κατά του Maine για τον αποκλεισμό από τις προεδικές εκλογές του 2024 - Αυθαίρετη απόφαση
Για αυθαίρετη και ιδιότροπη απόφαση από μια μεροληπτική πολιτικό κάνουν λόγο οι δικηγόροι του Trump
Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ο Donald Trump προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση της υπουργού Δικαιοσύνης της Πολιτείας του Maine, βάσει της οποίας αποκλείεται από τα ψηφοδέλτια των Ρεπουμπλικάνων για τη διεκδίκηση του χρίσματος του κόμματος στην εν λόγω Πολιτεία ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024.
Η Shenna Bellows, η Δημοκρατική υπουργός Δικαιοσύνης του Maine, είχε λάβει αυτήν την απόφαση επικαλούμενη την 14η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που απαγορεύει να αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα οποιοδήποτε πρόσωπο ενεπλάκη σε «ανταρσία».
Η Πολιτεία του Maine ήταν η δεύτερη μετά το Colorado που είχε λάβει απόφαση αποκλεισμού του Trump από τις εσωκομματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, κρίνοντας πως δεν ήταν κατάλληλος για να ασκήσει το αξίωμα του προέδρου λόγω της εισβολής οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.
Πάντως μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί η εμπλοκή του Trump στα γεγονότα του Καπιτωλίου, με τους δικηγόρους του να επικαλούνται μάλιστα το δικαίωμα του πρώην προέδρου στην ελευθερία του λόγου.

Αυθαίρετη απόφαση

Δικηγόροι του Trump ζήτησαν από τις αρμόδιες Αρχές του Maine να ακυρώσουν την απόφαση της Bellows, χαρακτηρίζοντας την «μεροληπτική πολιτικό», η οποία ενήργησε «κατά τρόπο αυθαίρετο και ιδιότροπο».
«Η απόφαση της υπουργού Δικαιοσύνης ήταν προϊόν μιας διαδικασίας που «μολύνθηκε» από μεροληψία και διάχυτη έλλειψη ορθής διαδικασίας.
Είναι αυθαίρετη, ιδιότροπη και χαρακτηρίζεται από κατάχρηση διακριτικής ευχέρειας.
Είναι επηρεασμένη από νομική πλάνη και δεν υποστηρίζεται από ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία.
Η υπουργός Δικαιοσύνης δεν είχε την νομική εξουσία να εξετάσει τις προκλήσεις που τέθηκαν σύμφωνα με το τμήμα 3 της 14ης τροποποίησης» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δικηγόροι του Trump, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της απόφασης και την άμεση τοποθέτηση του Trump στα ψηφοδέλτια.

Κανένα ρόλο οι προσωπικές μου απόψεις

Απαντώντας στους δικηγόρους του Trump, η Shenna Bellows υποστήριξε ότι οι προσωπικές της απόψεις δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην απόφαση της να απομακρύνει τον Trump από τα ψηφοδέλτια.
Όπως είπε, έλαβε την απόφαση της αφού πραγματοποίησε μια πολύωρη ακρόαση στις 15/12 για το εν λόγω θέμα, κατά την οποία τοποθετήθηκαν τόσο οι δικηγόροι του Trump όσο και εκείνοι που ήθελαν την εξαίρεση του Trump από τα ψηφοδέλτια.
«Έχω εμπιστοσύνη στην απόφασή μου και στο κράτος δικαίου» επισήμανε η Bellows.

Οι κατηγορίες

Σημειώνεται ότι πέρα από το Colorado και το Maine, όπου και έχουν ληφθεί αποφάσεις για τον αποκλεισμό του Trump, τις οποίες έχει προσβάλλει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, οι Πολιτείες του Michigan και της Minnesota έχουν απορρίψει αντίστοιχα αιτήματα αποκλεισμού του Trump.
Σε βάρος του Trump έχουν ασκηθεί διώξεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο καθώς και στην πολιτεία της Georgia που αφορούν τις κατηγορίες ότι αποπειράθηκε να επιτύχει την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020.
Και ενώ το ζήτημα σχετικά με την παραβίαση ή όχι της 14ης Τροπολογίας αναμένεται να καταλήξει στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, οι εσωκομματικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των υποψηφίων για την προεδρία ξεκινούν τη Δευτέρα 15η Ιανουαρίου στην Iowa.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης