Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το year - end rally - Ο DAX -0,8% - H προσοχή στα πρακτικά της Fed

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το year - end rally - Ο DAX -0,8% - H προσοχή στα πρακτικά της Fed
Τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, έδειξαν συρρίκνωση στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο για 18ο συνεχόμενο μήνα
Με πτώση διαπραγματεύεονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το year end rally που κυριάρχησε στο κλίμα στο τέλος του 2023 να σταματά, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα βασικά οικονομικά στοιχεία.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση 1% στις 16.610 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,85% στις 7.656 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης
CAC 40 διαπραγματεύεται στις 7.431 με πτώση 1,3%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB καταγράφει απώλειες 1,2% στις 30.165 μονάδες.  
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,8% στις 10.098 μονάδες.
Πτωτικά κινούνται και τα futures των δεικτών της Wall Street.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν ισχυρά κέρδη μέχρι το τέλος του 2023, αλλά αυτή η αισιοδοξία της αγοράς που δημιουργήθηκε από τις ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ανακοινώσουν πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων, υποχώρησε μπροστά στα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία.
Τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, έδειξαν συρρίκνωση στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο για 18ο συνεχόμενο μήνα, υποδεικνύοντας μια οικονομία που πιθανώς βρίσκεται σε ύφεση.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ανταντικού με τον αμερικανικό δείκτη PMI για τη μεταποίηση να υποχωρεί στο 47,9 τον Δεκέμβριο, από 49,4 τον προηγούμενο μήνα, και να κινείται περαιτέρω σε έδαφος συρρίκνωσης.
Η προσοχή στρέφεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve που αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα την Τετάρτη, τα οποία θα βοηθήσουν τους επενδυτές να εκτιμήσουν τις σκέψεις της κεντρικής τράπεζας γύρω από τη νομισματική χαλάρωση.

Ασία: Οι αγορές ακολουθούν την πτώση της Wall - Αμφιβολίες για τις μειώσεις επιτοκίων

Πτώση σημειώνουν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές την Τετάρτη, ακολουθώντας τις απώλειες στη Wall Street, καθώς οι αγορές αμφισβήτησαν τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, ιδίως εν όψει σημαντικών οικονομικών στοιχείων αυτή την εβδομάδα.
Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα παρέμειναν στο παιχνίδι, μετά τις αδύναμες επίσημες ενδείξεις του δείκτη διευθυντών αγορών που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η κινεζική κυβέρνηση υποβάθμισε επίσης πρόσφατα το ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το 2022, γεγονός που θα μπορούσε να προαναγγείλει μια αδύναμη ανάγνωση για το 2023.
Ο κινεζικός δείκτης Shanghai Shenzhen CSI 300 υποχώρησε κατά 0,2% και παρέμεινε κοντά σε χαμηλό πενταετίας, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite κινήθηκε επίσης πτωτικά.
Και οι δύο δείκτες κατέγραψαν μεγάλες απώλειες το 2023.
Οι ευρύτερες ασιατικές μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη, με τον τεχνολογικό κλάδο να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες μετά την πτώση των μεγάλων αμερικανικών μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης