Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα Δικαστήρια ρυθμιστές των αμερικανικών εκλογών – Κατέθεσε έφεση ο Trump κατά της πολιτείας του Κολοράντο, στο πλευρό του Μίσιγκαν και Μινεσότα

Τα Δικαστήρια ρυθμιστές των αμερικανικών εκλογών – Κατέθεσε έφεση ο Trump κατά της πολιτείας του Κολοράντο, στο πλευρό του Μίσιγκαν και Μινεσότα
Ο Trump παραμένει ο αδιαμφισβήτητος πρωτοπόρος σε ένα συρρικνούμενο πεδίο Ρεπουμπλικανών υποψηφίων που διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα του κόμματος
Την πολυαναμενόμενη έφεση, κατά της απόφασης του Κολοράντο να τον αποκλείσει από υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα, κατέθεσε ο Donald Trump στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η απόφαση θα θέσει τις προϋποθέσεις για το ανώτατο δικαστήριο του έθνους να αποφασίσει εάν οι πολιτείες μπορούν να τον εμποδίσουν να διεκδικήσει ανώτερο αξίωμα, εξαιτίας της εμπλοκής του στα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο αποφάσισε τον περασμένο μήνα να αποκλείσει τον Trump από τις προεδρικές εκλογές της πολιτείας, λέγοντας ότι έχασε το δικαίωμα βάσει της 14ης τροποποίησης του συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία απαγορεύει σε άτομα που έχουν εμπλακεί σε εξέγερση να κατέχουν αξιώματα.

Τι ζητούν οι δικηγόροι του Trump

Στην έφεση που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, οι δικηγόροι του Trump υποστήριξαν ότι η απόφαση του Κολοράντο «δεν είναι και δεν μπορεί να είναι σωστή», σημειώνοντας ότι εάν επιτρεπόταν να ισχύει, θα σήμαινε την πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που το «δικαστήριο εμπόδισε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για τον κορυφαίο προεδρικό υποψήφιο του μεγάλου κόμματος».
Οι δικηγόροι του Trump υποστήριξαν στην αίτησή τους προς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ότι οι δικαστές του Κολοράντο «παρερμήνευσαν και εφάρμοσαν εσφαλμένα το κείμενο» του συντάγματος και είπαν ότι το Κογκρέσο, όχι τα πολιτειακά δικαστήρια, θα πρέπει να αποφασίσουν ποιος είναι επιλέξιμος να υπηρετήσει ως πρόεδρος.
Υποστήριξαν ότι ο πρώην πρόεδρος δεν έχει «εμπλακεί σε εξέγερση» και «δεν είπε ποτέ στους υποστηρικτές του να μπουν στο Καπιτώλιο».
Η αναφορά ζητά από το εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει τρεις δικαστές που διορίστηκαν από τον Trump, να εξετάσει μια σημαντική απόφαση που πρόκειται να διαμορφώσει την προεδρική κούρσα του 2024.
Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ πιθανότατα θα εξετάσει ξεχωριστά τους επόμενους μήνες το ερώτημα εάν ο Trump θα υποστεί την ομοσπονδιακή δίωξη για εγκλήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν ενώ βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, καθώς μάχεται πολλαπλές ποινικές υποθέσεις.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προσπάθησε να επιταχύνει την απόφαση σχετικά με το εάν αυτό το επιχείρημα ήταν έγκυρο, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στέλνοντας το θέμα σε ένα ενδιάμεσο εφετείο πρώτα — αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητηθεί από το ανώτερο δικαστήριο.
Το εφετείο πρόκειται να εξετάσει τα επιχειρήματα για αυτή την υπόθεση την επόμενη εβδομάδα.

Η έφεση κατά του Μέιν

Το αίτημα του Trump ήρθε μόλις μία ημέρα αφότου ο ίδιος άσκησε έφεση κατά μιας ξεχωριστής κίνησης της γενικής γραμματέως του Μέιν, Shenna Bellows, να τον αποκλείσει από τις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία αυτή.
Ο Trump ζήτησε από ένα δικαστήριο στο Μέιν να ακυρώσει αυτή την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι η Bellows ήταν «προκατειλημμένη».
Η Bellows είπε επίσης ότι ο Trump δεν έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος σύμφωνα με το τμήμα 3 της 14ης τροπολογίας, δεδομένων των προσπαθειών του να ανατρέψει το αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ωστόσο, δικαστήρια σε άλλες πολιτείες - συμπεριλαμβανομένου του Μίσιγκαν και της Μινεσότα - έχουν απορρίψει παρόμοιες αγωγές που επιδιώκουν να αποκλείσουν τον Trump από το να διεκδικήσει την προεδρία.

Δημοτικότητα του Trump

Ο Trump παραμένει ο αδιαμφισβήτητος πρωτοπόρος σε ένα συρρικνούμενο πεδίο Ρεπουμπλικανών υποψηφίων που διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα του κόμματος ενόψει των φετινών γενικών εκλογών τον Νοέμβριο.
Η διαδικασία ανάδειξης υποψηφιοτήτων θα ξεκινήσει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Αϊόβα στις 15 Ιανουαρίου.
Η δημοτικότητα του Trump στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους ενισχύθηκε μόνο από τα αυξανόμενα νομικά δεινά του, τα οποία περιλαμβάνουν 91 ποινικές διώξεις κατανεμημένες σε τέσσερις ξεχωριστές υποθέσεις.
Ο Trump απολαμβάνει την υποστήριξη των μισών Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων στην Αϊόβα, σύμφωνα με τον τελευταίο μέσο όρο δημοσκοπήσεων FiveThirtyEight, ακολουθούμενος από τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ron DeSantis με 18,4% και την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας Nikki Haley με 15,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης