Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εις μνήμην...: Άχρηστα σχεδόν όλα τα τανκς Leopard 2 που έλαβαν οι Ουκρανοί, παραδέχονται οι Γερμανοί - Πλησιάζει το τέλος...

Εις μνήμην...: Άχρηστα σχεδόν όλα τα τανκς Leopard 2 που έλαβαν οι Ουκρανοί, παραδέχονται οι Γερμανοί - Πλησιάζει το τέλος...
Καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει τον δεύτερο χειμώνα της σύγκρουσης, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη χρήση των αρμάτων μάχης Leopard 2.
Σχετικά Άρθρα
Για τα... σκουπίδια είναι - από όσο δείχνουν τα δεδομένα - τα δυτικά τανκς τύπου Leropard 2 που δόθηκαν στους Ουκρανούς, γεγονός που παραδέχονται και οι ίδιοι οι Γερμανοί... 
Ένας εξέχων Γερμανός βουλευτής και βασικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων στις χορηγήσεις του αμυντικού προϋπολογισμού, ο Sebastian Schäfer, αποκάλυψε ότι μόνο ένας μικρός αριθμός σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 που προμήθευσε η Γερμανία στην Ουκρανία είναι επί του παρόντος σε... λειτουργία.
Σύμφωνα με τον Schäfer, ο οποίος ασκεί σημαντική επιρροή στις επιτροπές άμυνας και οικονομικών της Bundestag, η κύρια αιτία πίσω από αυτό το λειτουργικό πρόβλημα είναι η έλλειψη βασικών ανταλλακτικών που απαιτούνται για τις επισκευές.
Ο Schäfer, οικονομολόγος και μέλος του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, κοινοποίησε πρόσφατα τις ανησυχίες του σε μια δημόσια επιστολή, προτρέποντας τους κατασκευαστές όπλων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στη διαδικασία επισκευής και να επισπεύσουν την προμήθεια ανταλλακτικών για τα κατεστραμμένα άρματα μάχης Leopard, ανέφερε το γερμανικό μέσο Der Spiegel.
Ο βουλευτής και υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Boris Pistorious επισκέφτηκε ένα συνεργείο επισκευής στη Λιθουανία στα τέλη Δεκεμβρίου, διαπιστώνοντας ότι οι επισκευές καθυστερούσαν σημαντικά.
Η έλλειψη ανταλλακτικών οδήγησε στο να παραμείνει λειτουργικός στην Ουκρανία, μόνο ένας «πολύ μικρός αριθμός» των αρχικώς παραδοθέντων αρμάτων μάχης Leopard, όπως τόνισε ο Schäfer.
«Δυστυχώς, πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός από τα κύρια άρματα μάχης που παραδόθηκαν μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί από την Ουκρανία», είπε ο πολιτικός.
Η ανάγκη είναι εξαιρετικά επείγουσα υπογράμμισε ο βουλευτής, ο οποίος τόνισε τη σημασία για τη λήψη ταχείας δράσης όσον αφορά την ενίσχυση της προμήθειας των απαιτούμενων ανταλλακτικών.
Επιπρόσθετα, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να πραγματοποιήσουν επισκευές έχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιδεινώσει μάλιστα περαιτέρω τη ζημιά στα άρματα μάχης Leopard.
Ως λύση, ο Schäfer πρότεινε στη Γερμανία να συμμετάσχει σε συζητήσεις για την παροχή πρόσθετης εκπαίδευσης ή έκδοσης οδηγιών προς τους Ουκρανούς μηχανικούς.
Επιπλέον, μια ακόμα δυσκαμψία προέκυψε όταν και οι εκπρόσωποι από το βιομηχανικό συνεργείο επισκευής στη Λιθουανία αποκάλυψαν στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι οι διαδικασίες επισκευής παρατείνονται λόγω έντονης έλλειψης βασικών ανταλλακτικών.
Ωστόσο, το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο να παρέχει συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία. Τον Νοέμβριο, το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας ανακοίνωσε ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης για την Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και που περιλαμβάνει μια ποικιλία νέων όπλων.

Δεξαμενές... Leopard στην Ουκρανία

Μετά την αποκαλούμενη «στρατιωτική επιχείρηση» του Ρώσου Προέδρου Putin που εκκίνησε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, μεταξύ άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, συσπειρώθηκε γρήγορα για να ενισχύσει την άμυνα του ανατολικοευρωπαϊκού έθνους.
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει τον ρόλο του κύριου υποστηρικτή της Ουκρανίας από την έναρξη της σύγκρουσης, η Γερμανία έχει αναδειχθεί ως ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεισφέρων.
Απαντώντας στις επίμονες εκκλήσεις του Ουκρανού Προέδρου Volodymyr Zelensky για αντικατάσταση των γερασμένων όπλων της σοβιετικής εποχής, οι δυτικοί σύμμαχοι, ιδίως η Γερμανία, εισάκουσαν την έκκληση για προηγμένα άρματα μάχης, με τα γερμανικής κατασκευής Leopards να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.
Το πράσινο φως για τις παραδόσεις δόθηκε τον Ιανουάριο του 2023 μετά από παρατεταμένες διαβουλεύσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δεσμεύτηκε να στείλει 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα η Γερμανία να στείλει 18 Leopard 2 MBT.
Με την υποστήριξη της Γερμανίας, χώρες όπως ο Καναδάς, η Πολωνία και η Πορτογαλία συνέβαλαν επίσης με άρματα μάχης Leopard στις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας.
Η Γερμανία εξουσιοδότησε έναν ευρωπαϊκό συνασπισμό ώστε να στείλει έναν μεγάλο στόλο, συμπεριλαμβανομένων 88 τανκς Leopard 1 και περίπου 80 τανκς Leopard 2, απαντώντας στην έκκληση του Ουκρανού προέδρου Zelensky για εκσυγχρονισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ενώ τα άρματα μάχης Leopard 1 είναι... λείψανα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, τα οποία σταμάτησε η Γερμανία ήδη από το 2000, τα Leopard 2 αναγνωρίζονται ως μερικά από τα πιο προηγμένα τανκς που αναπτύχθηκαν από την Ουκρανία στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Ωστόσο, το φιλόδοξο οπλοστάσιο που υποσχέθηκαν οι διεθνείς υποστηρικτές, αντιμετώπισε οπισθοδρομήσεις, που αποδίδονται κυρίως στις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην ανάγκη ανακαίνισης των γηρασμένων Leopard 1.
Περιπλέκοντας τα πράγματα, η Ουκρανία απέρριψε προηγουμένως 10 άρματα μάχης Leopard 1 λόγω της κακής κατάστασης όταν έφτασαν στη χώρα, σε συνδυασμό με την τεχνική πρόκληση της επισκευής τους.
Επιπλέον, προτού η Γερμανία δεσμευτεί να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της γερμανικής στρατιωτικής εταιρείας Rheinmetall τόνισε την ανάγκη διάλυσης και ανακατασκευής των αποθεμάτων των αρμάτων Leopard 1 και Leopard 2.
Εκτός αυτού, οι αναφορές υποδεικνύουν ότι πολλά από τα 18 άρματα μάχης Leopard 2 που παρείχε η Γερμανία υπέστησαν σημαντικές ζημιές κατά τη διάρκεια της μάχης, αντανακλώντας την ένταση και την εκτεταμένη διάρκεια της μάχης.
Εν τω μεταξύ, καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει τον δεύτερο χειμώνα της σύγκρουσης, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη χρήση των αρμάτων μάχης Leopard 2. Αντί για επιθετικούς ελιγμούς, αυτά τα άρματα μάχης χρησιμοποιούνται πλέον αμυντικά ως πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς.
Αυτή η προσαρμογή ευθυγραμμίζεται με την πρόσφατη στροφή της Ουκρανίας προς μια πιο αμυντική στάση, επιχειρώντας να κρατήσει θέσεις ενάντια στις κλιμακούμενες επιθέσεις ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.

Οι ρώσοι κατέστρεψαν δύο HIMARS μέσα σε 60 δευτερόλεπτα
 
Στις 31 Δεκεμβρίου 2023, η Ρωσία ανέφερε ότι είχε εξουδετερώσει τρεις εκτοξευτές MLRS, συμπεριλαμβανομένων δύο HIMARS και ενός Alder MLRS, κοντά στο Selidovo (Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk) και στο Glubokoye (περιοχή Kharkiv).
Την 1η Ιανουαρίου 2024, το κανάλι Military Informant Telegram δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα HIMARS που μόλις είχε εκτοξεύσει τις ρουκέτες να δέχεται πλήγμα από ρωσικούς πυραύλους διασποράς πυρομαχικών κοντά στην Konstantinovka.
Ο εκτοξευτής φέρεται να καταστράφηκε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία μπόρεσε να χτυπήσει το HIMARS πριν προλάβει να αποσυρθεί από την περιοχή εκτόξευσης, κάτι που από μόνο του είναι ένα σημαντικό κατόρθωμα λόγω των προκλήσεων με τα HIMARS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης