Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, μετά τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας - Στο +0,03% ο Dow, o Nasdaq -0,56%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, μετά τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας - Στο +0,03% ο Dow, o Nasdaq -0,56%
Μεικτή εικόνα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον αριθμό των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας.
Την ίδια στιγμή, οι μετοχές τεχνολογίας υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως αυτή της Apple, υποαπέδωσαν, καθώς οι υπερβολικές αποτιμήσεις και η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια έχουν ανησυχήσει τους επενδυτές.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε οριακή άνοδο +0,03% στις 37.440 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε μείωση -0,34% στις 4.668 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,56% στις 14.510 μον.
85_1.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Apple υποχώρησαν περισσότερο από 4% αυτή την εβδομάδα.
Ο τεχνολογικός γίγαντας την Πέμπτη υποβιβάστηκε από την Piper Sandler δύο ημέρες αφότου η Barclays μείωσε την αξιολόγησή της.
Η μετοχή της Apple υποχώρησε 1,27%.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινήθηκε 7 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 3,99%.

Σημειώνεται πως η πρόσφατη απόδοση στη Wall Street έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πώς έκλεισε η αγορά το 2023.
Ο S&P 500 έκλεισε πέρυσι με άνοδο άνω του 24% ενώ απολάμβανε το καλύτερο σερί εβδομαδιαίων νικών του από το 2004.
«Έχετε θέση, έχετε συναίσθημα, όλα αυτά είναι αρκετά… τεντωμένα» είπε η Anastasia Amoroso, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στο iCapital.

Στην οικονομία, μειώθηκε σε χαμηλό τριών μηνών την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας, άλλο ένα σημάδι ότι η αμερικανική αγορά εργασίας διαθέτει μεγάλες αντοχές.
Οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 18.000 στις 202.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, από το το αναθεωρημένο μέγεθος των 220.000 την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 216.000.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 31.000 στις 1,855 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, άνοδο σημείωσε το τέλος του 2023 η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των δεικτών PMI από την S&P Global.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών σκαρφάλωσε στις 51,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από 50,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας έστω και οριακά την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 51,3 μονάδες.
Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει την παραγωγή στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 50,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από 50,7 μονάδες το Νοέμβριο, δείχνοντας ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτάθηκε αλλά μόνο οριακά, στο τέλος του 2023.
Μετρήσεις πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κάτω από το 50 συρρίκνωση.

Rebound από τα χαμηλά 3 εβδομάδων στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, ωθούμενες από τις μετοχές του τομέα της υγείας και της ενέργειας, με τους επενδυτές να αναμένουν μια σειρά οικονομικών στοιχείων για τυχόν ενδείξεις ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε άνοδο 0,5%, έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλό τριών εβδομάδων στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Η ενέργεια ήταν ο κορυφαίος κλάδος, με άνοδο 1,3%, ακολουθούμενη από άνοδο 0,8% στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Το κλίμα ενισχύθηκε επίσης από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η δραστηριότητα των υπηρεσιών της Κίνας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,48% στις 16.617 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,53% στις 7.723 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.450 με κέρδη 0,52%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 1% στις 30.403 μονάδες.
86.JPG
Στο ταμπλό, η βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων Next σημείωσε άλμα 5% και βρέθηκε στην κορυφή του STOXX 600, αφού αύξησε τις προβλέψεις για τα κέρδη της για το έτος έως το τέλος Ιανουαρίου 2024, ενώ η Evotec σημείωσε πτώση 16%, καθώς η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε την "αναπάντεχη" αποχώρηση του μακροχρόνιου διευθύνοντος συμβούλου της.

Στην οικονομία, συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ, λόγω της επίμονης ύφεσης στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών, όπως έδειξε έρευνα την Πέμπτη, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία του μπλοκ βρίσκεται σε ύφεση.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω για τον Δεκέμβριο, ώστε να αντιστοιχεί στο 47,6 του Νοεμβρίου μετά από μια προκαταρκτική εκτίμηση 47,0, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για έβδομο μήνα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η νομισματική ένωση των 20 χωρών, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023, πιθανότατα συρρικνώθηκε και πάλι το περασμένο τρίμηνο, πληρώντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε σε υψηλό πέντε μηνών στο 48,8 από το 48,7 του Νοεμβρίου.
"Δεν είναι ακόμη ύφεση για τις υπηρεσίες, αλλά η ατμόσφαιρα απέχει πολύ από το να είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Υπάρχει έλλειψη σαφών σημάτων που να υποδεικνύουν μια επικείμενη επιστροφή σε ισχυρή επέκταση", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.
"Ο σύνθετος δείκτης PMI... κρούει πάντως τον κώδωνα του κινδύνου ύφεσης για την ευρωζώνη", πρόσθεσε λέγοντας ότι το οικονομικό του μοντέλο προέβλεπε συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο.
Αν και η κάμψη της ζήτησης για υπηρεσίες υποχώρησε ελαφρώς τον περασμένο μήνα, με τον δείκτη νέων επιχειρήσεων να αυξάνεται σε υψηλό πέντε μηνών, στο 47,1 από 46,7, παρέμεινε κάτω από το 50 για έκτο μήνα.

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, ο πληθωρισμός της Γερμανίας, θέτοντας εν αμφιβόλω τις ελπίδες των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο του 2024.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,8% τον Δεκέμβριο, από 2,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη (4/1/2024).
Η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα που ξεκίνησε πέρυσι προκάλεσε εκ νέου επιτάχυνση του ετήσιου πληθωρισμού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
Οι γερμανικές τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 4,1% το έτος έως τον Δεκέμβριο, αντιστροφή από την ετήσια μείωση κατά 4,5% έναν μήνα νωρίτερα.
Τα γαλλικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη (4/1/2024) έδειξαν επίσης ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε 4,1% το έτος έως τον Δεκέμβριο, από 3,9% τον Νοέμβριο, αντανακλώντας την άνοδο της αύξησης των τιμών για την ενέργεια και τις υπηρεσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης