Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zaher Jabarin: Ποιος είναι ο «CEO» της Hamas, που βρήκε τα χρήματα για την επίθεση στο Ισραήλ - Οι σχέσεις με Erdogan

Zaher Jabarin: Ποιος είναι ο «CEO» της Hamas, που βρήκε τα χρήματα για την επίθεση στο Ισραήλ - Οι σχέσεις με Erdogan
Ο 55χρονος μαχητής διαχειρίζεται την οικονομική σχέση της Hamas με τον κύριο ευεργέτη της, το Ιράν
Tη δεκαετία του 1980, ο Zaher Jabarin δανείστηκε χρήματα από τη μητέρα του για να αγοράσει όπλα.
Τώρα επιβλέπει μια οικονομική αυτοκρατορία, που οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι αξίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, o 55χρονος μαχητής χειρίζεται την οικονομική σχέση της Hamas με τον κύριο ευεργέτη της, το Ιράν, εξασφαλίζοντας τη μεταφορά μετρητών στη Λωρίδα της Γάζας, λένε Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Φροντίζει δε ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών που αποφέρουν τεράστια έσοδα σε ετήσια βάση και διευθύνει ένα δίκτυο ιδιωτών χορηγών και επιχειρηματιών που επενδύουν για την ισλαμιστική ομάδα.
Η επιρροή του Jabarin στα οικονομικά της Hamas είναι τόσο σημαντική που νυν και πρώην αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ και του Ισραήλ πιστεύουν ότι έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα να πληρώσει για όπλα και μισθούς μαχητών προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
«Ο Jabarin έπαιξε τεράστιο ρόλο γιατί διαχειρίζεται όλα τα οικονομικά της Hamas εκτός της Γάζας», είπε ο Uzi Shaya, πρώην αξιωματούχος της ισραηλινής υπηρεσίας ασφάλειας, που έχει κάνει έρευνα για παράνομη χρηματοδότηση.
«Ο Jabarin είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Χαμάς».
Επίσης, ο Jabarin ήταν κοντά στον Saleh al-Arouri, τον αξιωματούχο της Hamas που σκοτώθηκε την Τρίτη σε έκρηξη που αποδόθηκε στο Ισραήλ.
Οι δύο άντρες συνέβαλαν στην ίδρυση της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas στη Δυτική Όχθη - και οι δύο θεωρούνταν άτομα που είχαν απευθείας συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία.
Ο Arouri έγραψε την εισαγωγή σε ένα βιβλίο που δημοσίευσε ο Jabarin μετά την αποφυλάκισή του.
«Οι μέρες δεν έχουν αποδυναμώσει την αποφασιστικότητά του», έγραψε για τον σύντροφό του.
«Αν θέλει ο Θεός, θα ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι, που είναι το μονοπάτι της τζιχάντ».
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τον περασμένο μήνα προειδοποίησε το Ισραήλ για «βαρύ τίμημα» εν μέσω αναφορών για ισραηλινό σχέδιο δολοφονίας μελών της Hamas στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Το Ισραήλ φοβάται ότι ακόμη και αν καταστρέψει τον στρατό της Hamas στη Γάζα, η οικονομική αυτοκρατορία της ομάδας θα παραμείνει ακμαία.
Όπως αναφέρουν νυν και πρώην αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ο Jabarin επί χρόνια παρέκαμπτε τις δυτικές κυρώσεις χρησιμοποιώντας τα χρηματοπιστωτικά συστήματα στη Σαουδική Αραβία, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Σουδάν και πρόσφατα την Τουρκία, για να ιδρύσει εταιρείες και να μεταφέρει χρήματα στη Γάζα.
Οι διαρκείς χρηματοοικονομικές ροές δείχνουν τη δυσκολία που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στο κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης προς τη Hamas.
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της Hamas και συνδεδεμένες εταιρείες για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αλλά αδυνατούν να επηρεάσουν την ικανότητά της να συγκεντρώσει μετρητά.
Η Hamas έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Ουάσιγκτον, αλλά έχει διατηρήσει την υποστήριξη στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο ως υπέρμαχος της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Εις την Πόλιν…

Tο οικονομικό γραφείο της Hamas εδρεύει σε ένα κτίριο με σκούρο τζάμι στην Κωνσταντινούπολη. Κατέχει ποσοστά σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μετοχών σε εταιρεία ακινήτων εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Τουρκίας.
Είναι «τιμή να αντλείς πόρους για τη Hamas», είπε ο Jabarin σε συνέντευξή του.
Αλλά αρνείται τη δική του συμμετοχή στη συγκέντρωση χρημάτων.
«Αυτό είναι κατηγορία, όχι γεγονός».
Τώρα είναι μέρος της Hamas, του πολιτικού κόμματος, όχι των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam, της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, είπε.
Η Hamas έχει σχέσεις με πολλές χώρες, όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Αλγερία, η Τουρκία και άλλες.
Το Ισραήλ προσπαθεί να αναμίξει μήλα και πορτοκάλια.
Η Al-Qassam έχει τους δικούς του δεσμούς, πολύ μακριά από τη Hamas, το πολιτικό κόμμα» συμπλήρωσε.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί τη Hamas τρομοκρατική οργάνωση και κάνει διάκριση μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών πτερύγων.
Η Άγκυρα είπε ότι οι νόμιμες τουρκικές επιχειρήσεις δεν χρηματοδοτούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Hamas.
Ο Jabarin έχει χτίσει σχέσεις με ανθρώπους κοντά στον Πρόεδρο Erdogan, για τους οποίους ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι βοήθησαν τη Hamas να προμηθευτεί όπλα.
Επίσης, ο Jabarin βοήθησε στη διατήρηση της σχέσης της Χαμάς στον Λίβανο με την ιρανική αντιπρόσωπο της Hezbollah, συνεργαζόμενη με ανταλλακτήρια χρημάτων εκεί, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που παρακολούθησαν τις χρηματοοικονομικές ροές.
Το Ιράν μετέφερε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στη Ηamas τα τελευταία χρόνια μέσω ανταλλακτηρίων που χρησιμοποιούν το σύστημα hawala και πιο πρόσφατα κρυπτονομισμάτων, ανέφερε η Wall Street Journal.
Τα μετρητά διοχετεύθηκαν μέσω ανταλλακτηρίων στη Βηρυτό, την Κωνσταντινούπολη και άλλους περιφερειακούς επιχειρηματικούς κόμβους πριν φτάσουν στη Γάζα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το σύνολο της οργάνωσης της Hamas χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις και τις επιθέσεις κατά των Ισραηλινών.
Όπως ο Yahya Sinwar, ο σημερινός ηγέτης στη Γάζα, ο Jabarin απελευθερώθηκε από τη φυλακή το 2011 στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων για έναν Ισραηλινό στρατιώτη.
Ενώ ο Sinwar ανέβαινε στην ιεραρχία της Hamas στη Γάζα, ο Jabarin προΐστατο έξω από τα παλαιστινιακά εδάφη.
Εντός της Hamas, ο Jabarin είναι επίσης υπεύθυνος για τους κρατούμενους και με τον Sinwar διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία για την οποία μεσολάβησαν το Κατάρ και η Αίγυπτος για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.
«Δεν βγαίνεις από τη φυλακή και παίρνεις χαρτοφυλάκιο ως αρχάριος ή κάποιος μεσαίου επιπέδου», είπε ο Matthew Lewitt, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για τον ρόλο του Jabarin ως ανεπίσημου επικεφαλής Οικονομικών της Hamas.
«Πρόκειται για μια θέση εξουσίας».

Κυρώσεις… και πηγές

Από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει τέσσερις γύρους κυρώσεων με στόχο αξιωματούχους, εταιρείες και επιχειρηματίες που συνδέονται με την Hamas.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μέτοχοι εισηγμένης τουρκικής εταιρείας και ένα λιβανέζικο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων και οι ιδιοκτήτες του.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης βάλει στη μαύρη λίστα έναν Σουδανό επιχειρηματία που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, διαχειριζόταν εταιρείες για τη Hamas και του οποίου οι επενδύσεις περιελάμβαναν μια εταιρεία εξόρυξης χρυσού στο Σουδάν και ποσοστό στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας.
Ωστόσο, η χρηματοδότηση από το Ιράν είναι η κύρια χρηματορροή από την αρχή του πολέμου.
Επίσης, οι διαδικτυακές δωρεές έχουν αυξηθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ευρώπη, την Ασία και τον Περσικό Κόλπο που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τη Hamas.
Γεννημένος το 1968, ο Jabarin μεγάλωσε στο Salfit, μια πόλη στη βόρεια Δυτική Όχθη, διαβάζοντας έργα του Hassan al-Banna, του ιδρυτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενός ισλαμιστικού πολιτικού κινήματος του η οποία είναι παρακλάδι της Hamas.
Την περίοδο της εφηβείας του, ηγήθηκε μιας συμμορίας νέων που ονομαζόταν «The Shooting Squads» που συμμετείχαν στην εξέγερση κατά του Ισραήλ το 1987, γνωστή ως η πρώτη ιντιφάντα.
Μία από τις πρώτες πράξεις αντίστασης του Jabarin ήταν να ζωγραφίσει αντικατοχικά γκράφιτι γύρω από το Salfit.
Οι φιλοδοξίες του σύντομα έγιναν πιο βίαιες.
Για να αγοράσει όπλα, ένα μέλος της ομάδας του Jabarin πούλησε το αυτοκίνητό του και ένα άλλο πούλησε τα κοσμήματα της συζύγου του.
Ο ίδιος ζήτησε χρήματα από τη μητέρα του, σύμφωνα με ένα προφίλ του στον ιστότοπο του Παλαιστινιακού Κέντρου Πληροφοριών, για τον οποίο Ισραηλινοί ερευνητές λένε ότι συνδέεται με τη Hamas.
Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Jabarin στη Χαμάς συνίσταται στο ότι στρατολόγησε έναν Παλαιστίνιο, τον Yahya Ayyash, ο οποίος κατασκεύαζε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Ο Ayyash, εν τω μεταξύ, δολοφονήθηκε το 1996 όταν ένα τηλέφωνο εξερράγη δίπλα στο αυτί του, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής.
Ο ίδιος Jabarin γρήγορα βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.
Εκεί έμαθε Εβραϊκά, σπούδασε για πτυχίο και ήταν ένα από τα μέλη της Hamas που ήταν επιφορτισμένα με τη διαχείριση της ευημερίας των κρατουμένων.
Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, η Hamas εξελίχθηκε από περιθωριακό παλαιστινιακό κίνημα στην πιο δημοφιλή παράταξη στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Από την Τζέντα στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Hamas έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο εταιρειών που παρείχαν στον εισόδημα και χρησιμοποιούνταν για το ξέπλυμα χρημάτων.
Η βάση αυτής της δραστηριότητας, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ήταν αρχικά η Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου η Hamas μετέφερε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από το Ιράν στη στρατιωτική της πτέρυγα και στις επιχειρήσεις της στη Γάζα.
Η Hamas διέθετε μια κατασκευαστική και κτηματομεσιτική επιχείρηση εκεί, καθώς και μια παρόμοια εταιρεία στο Σουδάν - εκείνη την εποχή κυβερνούσε μια ισλαμιστική δικτατορία, υπό την ηγεσία του Omar al Bassir.
Στη συνέχεια, το Σουδάν αλλαξοπίστησε και συνήψε διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ.
Υπό την πίεση κυρώσεων από τις ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία εκδίωξε τους οικονομικούς αξιωματούχους της Hamas από την Τζέντα, αλλά ο Jabarin βρήκε ένα νέο σπίτι για την επιχειρηματική αυτοκρατορία του στην Τουρκία.
Ο Erdogan, άλλωστε, είναι υποστηρικτής των ισλαμιστικών κινημάτων σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με έρευνα του 2018 από τις εγχώριες υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ που αφορούσε τη σύλληψη ενός Τούρκου ακαδημαϊκού που κατηγορείται ότι συνεργάζεται με τη Hamas, ο οικονομικός επικεφαλής της Hamas έλαβε βοήθεια από έναν Τούρκο πρόεδρο για την αγορά και ενοικίαση εμπορικών και οικιστικών ακινήτων και την αγορά πολυτελών οχημάτων.
Το 2018, το ισραηλινό πρακτορείο συνέλαβε έναν Άραβα πολίτη του Ισραήλ που είχε πάρει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά χάριν των πρακτόρων της ταξιαρχίας al-Qassam στη Δυτική Όχθη - χρήματα που είχαν παρασχεθεί από τον Jabarin στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις απευθείας στον Jabarin το 2019, υποστηρίζοντας πως ήταν ο εγκέφαλος πίσω από «ένα χρηματοπιστωτικό δίκτυο που επέτρεψε στη Hamas να συγκεντρώσει, να επενδύσει και να ξεπλύνει τεράστια ποσά» από την Τουρκία.
Ο Jabarin, σε στενή συνεργασία με άλλους αξιωματούχους της Hamas, ανέπτυξε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων στη χώρα, το οποίο αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, δήλωσαν οι ΗΠΑ λίγα χρόνια αργότερα.
Περιλάμβανε ποσοστά σε εταιρείες με έδρα την Αλγερία και τα ΗΑΕ.
Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο ήταν η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Trend GYO.
Εισηγμένη στο τουρκικό χρηματιστήριο, ανήκε κατά 75% σε στελέχη της Hamas, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις στην εταιρεία τον Μάιο του 2022.
Η τουρκική κυβέρνηση χορήγησε σε έναν από τους ιδρυτές της Trend υπηκοότητα και νέο όνομα.
Αξιωματούχοι της Hamas με έδρα την Τουρκία άνοιξαν λογαριασμούς τουρκικών τραπεζών για να μεταβιβάσουν μετρητά και να τα μεταφέρουν σε στελέχη της Δυτικής Όχθης, ανέφεραν.
Ο Jabarin πέρασε πρόσφατα στη Βηρυτό, όπου συνέσφιξε τη σχέση της Hamas με τον Λιβανέζο αντιπρόσωπο της Τεχεράνης, τη Hezbollah.
Στις 14 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε έναν λιβανέζικο ανταλλακτήριο που συνεργαζόταν με τη Hezbollah για τη μεταφορά εκατομμυρίων δολαρίων από το Ιράν στη στρατιωτική πτέρυγα της Hamas.
Το Ισραήλ ανησυχεί ότι τέτοιοι «χαρακτηρισμοί» έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην ικανότητα του Jabarin να μετακινεί χρήματα.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λιβάνου είπε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παρέμβει στην παρουσία της Χαμάς στη χώρα.
«Δεν μας αρέσει πάντα αυτό που κάνουν, αλλά αποφασίσαμε από την αρχή να είμαστε μια ανοιχτή χώρα», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης