Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αμερικανικοί κολοσσοί Pimco και Vanguard επενδύουν στην Τουρκία - Ψήφος εμπιστοσύνης στον Erdogan

Οι αμερικανικοί κολοσσοί Pimco και Vanguard επενδύουν στην Τουρκία - Ψήφος εμπιστοσύνης στον Erdogan
Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό έφτασε σε υψηλό έξι ετών τον περασμένο μήνα
Στην Τουρκία επενδύουν οι αμερικανικοί επενδυτικοί κολοσσοί Pimco και Vanguard, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Erdogan.
Σύμφωνα με το Reuters, έχουν αγοράσει τοπικά τουρκικά περιουσιακά στοιχεία τους τελευταίους μήνες, δήλωσαν ανώτερα στελέχη, ποντάροντας ότι η χώρα θα διατηρήσει υψηλά επιτόκια μετά από πολλά χρόνια ασταθούς χάραξης πολιτικής υπό τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Οι συνεντεύξεις με τα στελέχη δείχνουν ότι δύο από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, οι οποίοι διαχειρίζονται μαζί σχεδόν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, έχουν πιο εποικοδομητική στάση απέναντι στην Τουρκία μετά την επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο, μετά την επανεκλογή του Erdogan.

Ένδειξη εμπιστοσύνης

Η Pimco και η Vanguard δεν διευκρίνισαν το ύψος των αγορών τους, αλλά οι επενδύσεις τους αποτελούν ένδειξη εμπιστοσύνης μετά από μια πολυετή έξοδο των ξένων που άφησε την Τουρκία για τα καλά στο περιθώριο των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών.
"Είμαστε εποικοδομητικοί για τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως τα περιουσιακά στοιχεία σε τοπικό νόμισμα, λόγω της σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών για τη συγκράτηση των δαπανών και τον έλεγχο του πληθωρισμού και της σταδιακής χαλάρωσης των κανονισμών που στρεβλώνουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων", δήλωσε ο Pramol Dhawan, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών της Pimco, η οποία εποπτεύει περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων.
Η Vanguard, ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως με σχεδόν 7,5 τρισ. δολάρια, αγόρασε τουρκικά τοπικά ομόλογα χωρίς αντιστάθμιση στα τέλη του περασμένου έτους, αφού ο Nick Eisinger, συν-επικεφαλής του Emerging Markets Active Fixed Income, και μερικοί άλλοι επενδυτές επισκέφθηκαν τη χώρα για συναντήσεις.
"Ήταν μια στιγμή καμπής", δήλωσε ο Eisinger σε ξεχωριστή συνέντευξη, σημειώνοντας ότι οι αποδόσεις αναφοράς υποχώρησαν αργότερα κατά 500-600 μονάδες βάσης από τον Νοέμβριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, πριν ανακάμψουν μερικώς.

Επιστρέφουν οι ξένοι επενδυτές

Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό έφτασε σε υψηλό έξι ετών τον περασμένο μήνα, ενώ τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS), ένα βασικό μέτρο κινδύνου, έχουν υποχωρήσει σε λιγότερο από το μισό των επιπέδων του Μαΐου, όταν οι Τούρκοι επανεξέλεξαν τον Erdogan.
Αυτό σηματοδοτεί τη ραγδαία απομάκρυνση από τις ημέρες κατά τις οποίες οι ξένοι επενδυτές εγκατέλειψαν σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία, καθώς ο Erdogan επέβλεπε μια πολιτική μείωσης των επιτοκίων ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού.
Ωστόσο, τον Ιούνιο, ο πρόεδρος διόρισε νέο υπουργικό συμβούλιο και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, τον Hafize Gaye Erkan, ο οποίος έκτοτε αύξησε τα επιτόκια κατά 3.400 μονάδες βάσης στο 42,5% για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που πλησίασε το 65% τον περασμένο μήνα.
Η τράπεζα λέει ότι θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων το συντομότερο δυνατό, αλλά θα διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική για όσο διάστημα χρειαστεί.
Οι αρχές έχουν επίσης αρχίσει να ξεμπερδεύουν με δεκάδες κανονισμούς προκειμένου να απελευθερώσουν τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης