Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Παίρνει κεφάλι ο Benny Gantz ως καταλληλότερος πρωθυπουργός - Δημοσκοπική κατάρρευση Netanyahu

Ισραήλ: Παίρνει κεφάλι ο Benny Gantz ως καταλληλότερος πρωθυπουργός - Δημοσκοπική κατάρρευση Netanyahu
Στη δεύτερη θέση τόσο το Λικούντ όσο και ο ίδιος ο Netanyahu σε νέα δημοσκόπηση
Εν μέσω της εντεινόμενης επίθεσης του ισραηλινού στρατού στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu συνεχίζει να καταρρέει, καθώς πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει τον Benny Gantz, ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και μέλος του προσωρινού, «πολεμικού», υπουργικού συμβουλίου, ως τον επόμενο πρωθυπουργό του Ισραήλ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Παρασκευή (5/1) η ισραηλινή εφημερίδα Maariv, το 48% των Ισραηλινών εκφράζει προτίμηση στον Gantz ως πρωθυπουργό, ενώ μόνο το 34% πιστεύει ότι ο Netanyahu είναι κατάλληλος για να διατηρήσει τη θέση του.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι η δημοσκόπηση, διεξήχθη από το Ινστιτούτο Lazar και περιελάμβανε ένα τυχαίο δείγμα 519 Ισραηλινών, με εκτιμώμενο ποσοστό σφάλματος 4,3%.
Στην έρευνα καταγράφεται μια σταθερή πτώση της δημοτικότητας του Κόμματος Λικούντ, με επικεφαλής τον Netanyahu, παρόμοια με προηγούμενες δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τις 7 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης του καταστροφικού πολέμου στη Γάζα.
Ειδικότερα, άν γίνονταν γενικές εκλογές σήμερα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Gantz θα εξασφάλιζε 36 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ [Ισραηλινή Βουλή].
Το Κόμμα Λικούντ του Netanyahu θα εξασφάλιζε 19 έδρες, ακολουθούμενο από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Yair Lapid, επικεφαλής του κόμματος Yesh Atid («Υπάρχει Μέλλον»), με 14 έδρες.
Υπενθυμίζεται ότι στην τρέχουσα θητεία της Κνεσέτ, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας έχει 12 βουλευτές, ενώ το Κόμμα Λικούντ έχει 32 βουλευτές και το Κόμμα Yesh Atid έχει 24 βουλευτές.

Πολιτική κρίση στο Ισραήλ, σφοδρή διαμάχη στο «πολεμικό» συμβούλιο

Ενδεικτικό της οξείας πολιτικής πόλωσης στο Ισραήλ, είναι το γεγονός ότι η συνάντηση κορυφαίων υπουργών του Ισραήλ με σκοπό να συζητηθεί ο σχεδιασμός για τη διοίκηση της Γάζας μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Hamas κατέληξε σε σφοδρή διαμάχη.
Οι υπουργοί συγκρούστηκαν με τους εκπροσώπους του ισραηλινού στρατού, καθώς οι δεξιοί υπουργοί καταγγέλλουν τα σχέδια του στρατού να διερευνήσει τα δικά του λάθη, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.
Υπουργοί από το κόμμα Likud του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, έβαλαν στο στόχαστρο τον επιτελάρχη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Herzi Halevi, τόσο για τον χρόνο διεξαγωγής της έρευνας όσο και για τη συμμετοχή ενός πρώην υπουργού Άμυνας.
Η διαμάχη έφερε στην επιφάνεια εντάσεις που υποβόσκουν εδώ και καιρό μεταξύ του στρατού και ορισμένων στον σκληροδεξιό συνασπισμό σχετικά με τις ισραηλινές πολιτικές έναντι των Παλαιστινίων, αποκαλύπτοντας ρωγμές στο εν πολλοίς ενιαίο μέτωπο που παρουσίασε το υπουργικό συμβούλιο από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος πριν από τρεις μήνες.
Έγινε την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antoni Blinken κατευθυνόταν στην περιοχή για τις πολυαναμενόμενες συνομιλίες σχετικά με τα σχέδια για τον τερματισμό των μαχών και την παράδοση του πολιτικού ελέγχου της Γάζας.

Διέκοψε τη συνεδρίαση ο Netanuahy - Οργισμένοι οι υπουργοί

Δημοσιεύματα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι ο Netanuahy διέκοψε τη συνάντηση μετά από τρεις ώρες, ενώ ξέσπασαν φωνές καθώς ορισμένοι υπουργοί υπερασπίστηκαν τον Halevi.
Καθώς ξεκινούσε η συνεδρίαση αργά το βράδυ, εμφανίστηκαν αναφορές ότι ο Halevi σχημάτιζε μια επιτροπή από πρώην αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας για να διερευνήσει τις αποτυχίες του στρατού κατά την προετοιμασία των επιθέσεων της Hamas στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, οι οποίες έπιασαν τον στρατό σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστο και ανίκανο να ανταποκριθεί αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τις αναφορές, η υπουργός Μεταφορών Miri Regev ήρθε αντιμέτωπη με τον Halevi κατά τη διάρκεια της συνάντησης σχετικά με την έρευνα, με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir, τον υπουργό Οικονομικών Bezalel Smotrich και τον υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας David Amsalem να συμμετέχουν, καθώς ζήτησαν να μάθουν γιατί ο στρατός αποφάσισε να ξεκινήσει την έρευνα με τις μάχες να συνεχίζονται στη Γάζα.
Οι υπουργοί φέρεται επίσης να εξέφρασαν την οργή τους για τη συμπερίληψη του πρώην υπουργού Άμυνας Shaul Mofaz, λόγω της συμμετοχής του στην αποχώρηση του 2005 από τη Γάζα.
Ορισμένοι στην ακροδεξιά ελπίζουν να δουν την απομάκρυνση από τη Λωρίδα της Γάζας να ανατρέπεται μετά τον πόλεμο κατά της Hamas, μια θέση που θεωρείται μη εφικτή.
Σύμφωνα με τις αναφορές, ο Ben Gvir και ο Smotrich κατηγόρησαν τον Halevi ότι εμμένει σε μια αποτυχημένη αντίληψη σχετικά με τις σχέσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους που αποκαλύφθηκαν από τις επιθέσεις.
Η κριτική αυτή απηχούσε τις αιχμές της ρεβανσιστικής δεξιάς κατά των σχεδίων για την "επόμενη μέρα" στη Γάζα που δίνουν στους Παλαιστίνιους μερικό έλεγχο.
Ο ισχυρισμός προκάλεσε την έκρηξη του Benny Gantz, πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ και υπουργού Άμυνας, δηλώνοντας: "Πρόκειται για μια επαγγελματική έρευνα, τι σχέση έχει με την απομάκρυνση και τις αντιλήψεις;
Ο αρχηγός του επιτελείου διερευνά τι συνέβη για να εξυπηρετήσει τους στόχους της μάχης μας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης