Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο – Οι Ρώσοι κατέρριψαν τον ουκρανικό πύραυλο που βύθισε το καταδρομικό Moskva το 2022

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο – Οι Ρώσοι κατέρριψαν τον ουκρανικό πύραυλο που βύθισε το καταδρομικό Moskva το 2022
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τα συστήματα αεράμυνάς της κατέστρεψαν έναν αντιπλοϊκό πύραυλο Neptune πάνω από το βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας
Σχετικά Άρθρα
Ένα απόλυτα συμβολικό χτύπημα πέτυχε η ρωσική αεράμυνα στο εντεινόμενο πυραυλικό μπαράζ και τη διαρκώς κλιμακούμενη εναέρια μάχη με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τα συστήματα αεράμυνάς της κατέστρεψαν έναν αντιπλοϊκό πύραυλο Neptune πάνω από το βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.
Πρόκειται για τον τύπο του πυραύλου cruise, που είχε βυθίσει το διάσημο ρωσικό καταδρομικό Moskva, στο πιο εμβληματικό ουκρανικό χτύπημα κατά της Ρωσίας στον διετή πόλεμο.

Το επίσημο ανακοινωθέν για την κατάρριψη του Neptune 


«Στις 5 Ιανουαρίου, γύρω στις 12:30 μ.μ. ώρα Μόσχας (13:30, ώρα Ελλάδας), μια απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση σε στόχους στη Ρωσική Ομοσπονδία με τη χρήση αντιπλοϊκού πυραύλου Neptune κατεστάλη.
Τα συστήματα αεράμυνας εντόπισαν τον ουκρανικό πύραυλο και τον κατέστρεψαν πάνω από τα βορειοδυτικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η αναχαίτιση ανακοινώθηκε, όταν η Ρωσία κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις εναντίον της Ουκρανίας εκτοξεύοντας ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου.
Σε απάντηση, η Ουκρανία έχει επίσης εκτοξεύσει αρκετούς πυραύλους και drones.
Και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι κατέρριψαν τα περισσότερα εισερχόμενα εχθρικά όπλα.

O Neptune

Ο πύραυλος RK-360 Neptune προέρχεται από έναν πρώην σοβιετικό πύραυλο cruise γνωστό ως Kh-35.
Ο Neptune πετά σε χαμηλό υψόμετρο και με υποηχητική ταχύτητα ενώ διακρίνεται για την ικανότητά του να επιτίθεται στην ξηρά.
Η προσθήκη ικανότητας χερσαίας επίθεσης στον πύραυλο Neptune ακολουθεί πιστά την τροχιά που ακολουθεί ο RGM-84 Harpoon.
Το ρωσικό καταδρομικό Moskva εξακολουθεί να είναι ο πιο διάσημος στόχος του πυραύλου Neptune, σηματοδοτώντας την πρώτη στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας στις αρχές της σύγκρουσης, τον Απρίλιο 2022 (14/4).
O ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι η εκτόξευση του πυραύλου έγινε με δικές του δυνάμεις, χωρίς εξωτερική βοήθεια από τους δυτικούς συμμάχους του.
moskva.JPG

neptune_b_1.jpg

Το...πρώτο αίμα

Νωρίτερα τον Αύγουστο 2023, υπήρχαν ενδείξεις ότι η Ουκρανία επέκτεινε την παραγωγή πυραύλων, όταν η δημοσιογράφος Natalia Moseychuk μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky για την αμυντική βιομηχανική βάση της Ουκρανίας και το ενδιαφέρον κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας να επενδύσουν εκεί.
«Η Ουκρανία παράγει επί του παρόντος Neptune, Stugna και Corsair και ο όγκος αυτής της παραγωγής αυξάνεται σημαντικά.
Στέλνονται απλώς τεράστιοι αριθμοί στο μέτωπο και χρειάζονται ακόμη περισσότεροι», είχε πει τότε ο Zelensky.
Ωστόσο, δύο ημέρες αργότερα, η Ρωσία μπόρεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη αναχαίτιση του πυραύλου Neptune.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την πρώτη αναχαίτιση του πυραύλου τον Αύγουστο του 2023, έναν ουκρανικό πύραυλο εγχώριας παραγωγής που είχε συγκεντρώσει την προσοχή το 2022 για την εξάλειψη του καταδρομικού της κλάσης Slava του Ρωσικού Ναυτικού Project 1164 Moskva στη Μαύρη Θάλασσα.
«Συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν δύο εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών HIMARS, έναν πύραυλο κατά πλοίων Neptune και δύο πυραύλους αντι-ραντάρ HARM», ανέφερε τότε η Ρωσία.
Η Ουκρανία έχει τροποποιήσει τον αντιπλοϊκό πύραυλο R-360 Neptune σε μια δεύτερη παραλλαγή χερσαίας επίθεσης προκειμένου να πλήττει τους χερσαίους στόχους της Ρωσίας.

Οι Ουκρανοί αναζητούν αντίποινα για το ρωσικό πυραυλικό μπαράζ

Οι πύραυλοι Neptune έχουν επίσης πλήξει τα συστήματα αεράμυνας S-400 σε «λίγες περιπτώσεις».
Η Ουκρανία προφανώς έχει τροποποιήσει τα συστήματα αναζήτησης στόχων και καθοδήγησης του πυραύλου στη μύτη.
Το ποιες ακριβώς αλλαγές έγιναν στα συστήματα πρόωσης, καθοδήγησης και πλοήγησης του πυραύλου παραμένει άγνωστο.
Στα τέλη του 2023 ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, αντιστράτηγος Ivan Havryliu, ανακοίνωσε ότι το Κίεβο αναπτύσσει μια νέα παραλλαγή πυραύλων cruise Neptune.
«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη δημιουργία του λεγόμενου μακρύ Neptune.
Πρόκειται για μία νέα τροποποίηση του πυραύλου για το σύστημα Neptune», είπε ο αντιστράτηγος στο ArmyInform.
Η αναχαίτιση του πυραύλου από τη Ρωσία είναι απόδειξη μιας πιο σημαντικής προσπάθειας της Ουκρανίας για αντίποινα στις εναέριες επιθέσεις που εξαπέλυσε η Μόσχα από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Τεχνολογικά προηγμένα τα ρωσικά ραντάρ

Οι ρωσικές δυνάμεις ραντάρ παρατήρησαν και εντόπισαν πάνω από δύο εκατομμύρια εναέρια αντικείμενα το 2023, μετέδωσε το TASS.
«Οι δυνάμεις ραντάρ εντόπισαν περισσότερα από 2.000.000 εναέρια αντικείμενα το 2023.
Περίπου 600.000 ήταν ξένα αεροσκάφη, περισσότερα από 2.000 ήταν αεροπλάνα αναγνώρισης και περισσότερα από 20 ήταν στρατηγικά βομβαρδιστικά.
Τα ρωσικά αεροσκάφη τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού περισσότερες από 4.000 φορές», ανέφερε
Οι ρωσικές δυνάμεις ραντάρ είναι εξοπλισμένες με νέα συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας λειτουργίας δεδομένων VIP-117M3, των συστημάτων εργαλείων αυτοματισμού Fundament-M, των Nebo-MM, Podlet, Kasta-VM, Nablyudatel-FSRiKVP, Obnovleniye, και Niobiy-M.
Από μικροσκοπικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έως υπερηχητικούς πυραύλους, αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν τον εντοπισμό και την παρακολούθηση οποιουδήποτε εναέριου στόχου τόσο στον αέρα όσο και στο διάστημα.
«Τα ρωσικά στρατεύματα ραντάρ κερδίζουν κολοσσιαία εμπειρία κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αναπτύσσοντας και βελτιώνοντας μια νέα τακτική που βασίζεται στην υψηλή κινητικότητα του πιο πρόσφατου εξοπλισμού», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης