Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία εξαντλείται και ο Zelensky αποκαλύπτει το plan B που είναι ο ορισμός της φούσκας

Η βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία εξαντλείται και ο Zelensky αποκαλύπτει το plan B που είναι ο ορισμός της φούσκας
Ο Ουκρανός πρόεδρος σχεδιάζει να νεκραναστήσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας και ενώ οι Ρώσοι βομβαρδίζουν συνεχώς στρατιωτικές και βιομηχανικές υποδομές
Σχετικά Άρθρα
Ο Volodymyr Zelensky αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες να πείσει ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη να παρέχουν στην Ουκρανία περισσότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια και το « plan B» έγκειται στο να αναζητήσει τη βοήθεια για την ανοικοδόμηση της κάποτε ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας.
Πρόκειται για ένα ανεδαφικό σχέδιο και ενώ μαίνονται τα ρωσικά στρατηγικά πλήγματα.
Έχοντας εξαντλήσει σημαντικά τα αποθέματά τους για να παράσχουν στην Ουκρανία να πολεμήσει τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις του Κιέβου για περισσότερα όπλα και πυρομαχικά.
Επιπλέον, οι ηγέτες τους, ιδιαίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αντιμετωπίζουν πολιτικά εμπόδια στο εσωτερικό για την εκπλήρωση της ατελείωτης λίστας επιθυμιών της Ουκρανίας.
Ο Zelensky φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει αυτή τη σκληρή πραγματικότητα.
Έτσι, τώρα λέει πως θέτει σε εφαρμογή το plan B.
Στην τελευταία του συνέντευξη στο περιοδικό Economist, μίλησε για τη δύναμη της Ουκρανίας.

Το plan B και η σκληρή πραγματικότητα

Ενώ εξακολουθεί να είναι βέβαιος ότι η Αμερική θα παράσχει, τελικά, στρατιωτική βοήθεια, η Ουκρανία, λέει επίσης, πως δημιουργεί τη δική της παραγωγή σε περίπτωση που οι προμήθειες της Δύσης υπολείπονται.
Ως μέρος αυτού του Σχεδίου Β, ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να παράσχει άδειες στην Ουκρανία για την παραγωγή όπλων που κυμαίνονται από συστήματα πυροβολικού και πυραύλους μέχρι αεράμυνα», αποκαλύπτει το περιοδικό.
Να σημειωθεί ότι όταν η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητη χώρα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, είχε κληρονομήσει σχεδόν το 30% της σοβιετικής αμυντικής βιομηχανίας.
Τα ουκρανικά εργοστάσια είχαν παίξει βασικό ρόλο στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, στην παραγωγή και συντήρηση σοβιετικών οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, αρμάτων μάχης, κινητήρων αεροσκαφών και εξαρτημάτων για τη διαστημική βιομηχανία.
Αλλά καθώς η τεχνολογία της σοβιετικής εποχής έχασε το πλεονέκτημά της, υπήρχαν λιγότεροι αγοραστές στη διεθνή αγορά τα επόμενα χρόνια.
Οι αμυντικές εξαγωγές της Ουκρανίας περιορίστηκαν έτσι στη Ρωσία, κάτι που έληξε ακόμη και όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Βασίλειο διαφθοράς


Φυσικά, πριν από την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο Zelensky είχε κάνει προσπάθειες να μεταρρυθμίσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας, η οποία εξαρτιόταν από ξεπερασμένη τεχνολογία και αντιμετώπιζε μεγάλη έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Επιπλέον, όπως συμβαίνει με άλλους κλάδους, η φήμη της Ουκρανίας για ενδημική διαφθορά και πολιτικές παρεμβάσεις δεν βοήθησε.
Η δουλειά του Zelensky στην αναδιάρθρωση του κρατικού αμυντικού ομίλου Ukroboronprom (UOP) με νόμους φιλικούς προς τις επιχειρήσεις και την εφαρμογή τους με διαφάνεια παραμένει ατελής.
Και η ποιότητα των προϊόντων της, ακόμη και χαμηλής τεχνολογίας, είναι τόσο κακή που απορρίπτονται από τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής.
Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται πάντως ότι ορισμένοι ιδιώτες μέσω διάφορων ομάδων, νεοφυών επιχειρήσεων ή μικρών εταιρειών, έχουν εμφανιστεί για να χρησιμοποιήσουν το επιχειρηματικό και δημιουργικό τους πνεύμα, ώστε να αναπτύξουν βασικά εργαλεία και συσκευές για τις ένοπλες δυνάμεις, όπως όλμους και πυρομαχικά πυροβολικού, drones, τεθωρακισμένα οχήματα και πυραύλους.
Σύμφωνα με τον Oleksandr Kamysyhin, υπουργό στρατηγικών βιομηχανιών της Ουκρανίας, περίπου 500 εταιρείες στην αμυντική βιομηχανία της χώρας συμβάλλουν στις προσπάθειες αύξησης της παραγωγής όπλων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες της Ρωσίας να καταλάβει περισσότερα εδάφη.
Μεταξύ αυτών είναι 70 κρατικά εργοστάσια, περισσότερα από 200 κυρίως ιδιωτικά εργοστάσια που παράγουν μη επανδρωμένα συστήματα και περισσότερες από 200 εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με την παραγωγή διαφόρων τύπων όπλων και πυρομαχικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης