Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky: Δεν υπάρχει Plan B στην άρνηση νέας βοήθειας από ΗΠΑ - QHRS: Ο πόλεμος τελειώνει, ή... «παγώνει»

Zelensky: Δεν υπάρχει Plan B στην άρνηση νέας βοήθειας από ΗΠΑ - QHRS: Ο πόλεμος τελειώνει, ή... «παγώνει»
Μια τέτοια πιθανότητα θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση Biden να πιέσει για διαπραγματεύσεις για να παγώσει ο πόλεμος σύμφωνα με τις τρέχουσες γραμμές του και να βρει μια συμφωνία που συμβιβάζει βασικές πτυχές των δηλωθέντων στόχων κάθε πλευράς
Δεν έχει Plan B o Volodymyr Zelensky σε μια άρνηση των ΗΠΑ να στείλουν στην χώρα του νέο πακέτο βοήθειας, όμως δεν υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε την Ουκρανία παρά μόνο αν το Κογκρέσο εγκρίνει ένα νέο πακέτο, σημείωσε η ομάδα Biden, όμως το think tank «Quincy Institute for Responsible Statecraft» θεωρεί σίγουρο σχεδόν πως οι Αμερικανοί βουλευτές να αρνηθούν να παράσχουν στον Joe Biden νέα βοήθεια στο εγγύς μέλλον.
Τα κονδύλια βοήθειας των ΗΠΑ για την Ουκρανία εξαντλήθηκαν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στον Τύπο στις 3 Ιανουαρίου ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Kirby.
"Έχουμε δώσει στην Ουκρανία και το τελευταίο πακέτο κεφαλαίων βοήθειας που είχαμε ως ασφάλεια για να την υποστηρίξουμε πριν από την Πρωτοχρονιά και αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.
Και πρέπει να λάβουμε υποστήριξη από το Κογκρέσο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε", είπε ο Kirby.
Η Shalanda Young, διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, προειδοποίησε την Παρασκευή ότι για την Ουκρανία τελειώνει ο χρόνος και χρειάζεται οι νομοθέτες να αντιδράσουν επειγόντως.
Αν και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει κάποια περιορισμένη ικανότητα να βοηθήσει το καθεστώς του Κιέβου, "δεν πρόκειται να σταλούν μεγάλες δόσεις εξοπλισμού στην Ουκρανία", τόνισε η Young.

Δεν υπάρχει Plan B

Η ουκρανική ηγεσία παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι δεν έχει «Plan Β» εάν εξαντληθεί η χρηματοδότηση των ΗΠΑ, παρά τις προηγούμενες εικασίες του οικονομολόγου Oleg Ustenko, συμβούλου του Volodymyr Zelensky.
O λόγος για τον οποίο το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει νέο πακέτο δόθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson που ζήτησε να επιλυθούν τα ζητήματα παράνομης μετανάστευσης πριν εγκρίνει νέα πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία.
Στις 3 Ιανουαρίου, ο Johnson μαζί με 60 συναδέλφους του Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες επισκέφθηκαν τα σύνορα με το Μεξικό για να πιέσουν για ισχυρότερα μέτρα.
"Εάν ο Πρόεδρος Biden θέλει ένα συμπληρωματικό νομοσχέδιο δαπανών με επίκεντρο την εθνική ασφάλεια, καλύτερα να ξεκινήσει με την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας της Αμερικής.
Θέλουμε πρώτα να κλείσουν και να διασφαλιστούν τα σύνορα", υπογράμμισε ο Johnson.
Σύμφωνα με το Quincy Institute for Responsible Statecraft, «δεν είναι μεγάλη υπερβολή να πούμε ότι αυτό που θα συμβεί στο Καπιτώλιο τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσε να διαμορφώσει αποφασιστικά την επόμενη φάση» της ουκρανικής σύγκρουσης.
Η δεξαμενή σκέψης της DC προτείνει ότι η Γερουσία "ποτέ δεν ήταν το πραγματικό εμπόδιο" για την ψήφιση του πακέτου της Ουκρανίας, ενώ η Βουλή παραμένει το κύριο πεδίο μάχης σε αυτό το εσωτερικό παιχνίδι κεφαλαίων.
Ο Johnson θέλει να γίνει νόμος των ΗΠΑ ο νόμος περί Ασφαλείας των Συνόρων H.R. 2, ο οποίος ψηφίστηκε από την κάτω βουλή τον περασμένο Μάιο.
Δεν πρέπει να υποτιμάται η αποφασιστικότητα του προέδρου της Βουλής, καθώς έχει καταστήσει σαφές ότι θα διακινδυνεύσει ρήξη με την κυβέρνηση για να περάσει το νομοσχέδιο.

Πάγωμα της σύγκρουσης;

Αλλά με μεγάλο μέρος της βάσης των Δημοκρατικών ψηφοφόρων υπέρ των φιλελεύθερων νόμων για τη μετανάστευση, η κυβερνητική παράταξη στο Κογκρέσο μπορεί να μπλοκάρει τη νομοθεσία.
«Η κύρια λύση είναι σαφής: το Κογκρέσο μπορεί να μην εγκρίνει νέα χρηματοδότηση για βοήθεια της Ουκρανίας φέτος», πιστεύει η δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στο DC.
«Μια τέτοια πιθανότητα θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση Biden να πιέσει για διαπραγματεύσεις για να παγώσει ο πόλεμος σύμφωνα με τις τρέχουσες γραμμές του και να βρει μια συμφωνία που συμβιβάζει βασικές πτυχές των δηλωθέντων στόχων κάθε πλευράς», ανέφερε το ινστιτούτο.
Αλλά η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θέλει να «παγώσει» τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της και να δώσει στο καθεστώς του Κιέβου μια «επιχειρησιακή παύση» για να αναπληρώσει τα αποθέματά του και να αντικαταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό της, είπε στο Sputnik τον περασμένο μήνα ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών Scott Ritter.

Η θέση της Ρωσίας

Ωστόσο, η Ρωσία ήταν πάντα ανοιχτή σε περιεκτικό και ουσιαστικό διάλογο για να διευθετήσει το δίλημμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ, καθώς και της αποστρατιωτικοποίησης και του αποναζισμού της Ουκρανίας.
Η Ρωσία μπορεί να είναι επιφυλακτική καθώς έχει προδοθεί από τη Δύση μετά από προηγούμενες διαπραγματεύσεις.
Το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε στα κράτη της πρώην Συνθήκης της Βαρσοβίας παρά τις δεσμεύσεις των ηγετών των ΗΠΑ να μην μετακινήσουν τη συμμαχία ούτε εκατοστό προς τα σύνορα της Ρωσίας.
Οι συμφωνίες του Μινσκ αποδείχτηκαν επίσης δυτικό τέχνασμα, που χρησιμοποιήθηκε από την ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για να δώσουν χρόνο στο καθεστώς του Κιέβου να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει τον στρατό του, όπως παραδέχθηκαν ανοιχτά οι πρώην Γερμανοί και Γάλλοι ηγέτες.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βελτιώνουν σταθερά τις θέσεις τους σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
«Δεν βλέπω την Ουκρανία να επιβιώνει το 2024», είπε ο Scott Ritter στο podcast New Rules του Sputnik στα μέσα Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης