Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη... «μόδα» προβάλλει την χειρουργική αλλαγή του χρώματος των ματιών! - Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες

Επικίνδυνη... «μόδα» προβάλλει την χειρουργική αλλαγή του χρώματος των ματιών! - Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες
«Κακή ιδέα» η χειρουργική αλλαγή χρώματος, δηλώνουν γιατροί
Η μόνιμη αλλαγή χρώματος στα μάτια μέσω χειρουργικής επέμβασης, είναι μια αυξανόμενη όσο και επικίνδυνη... «μόδα» σύμφωνα με επιστήμονες.
Το θέμα αναδεικνύει η NY Post σε αφιέρωμα όχι τόσο για να προβάλλει την διαδικασία, όσο για να τονίσει τους κινδύνους και τις πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών που μπορούν να επιφάρουν ακόμη και τύφλωση, από μια διαδικασία που πραγματοποιείται χωρίς έγκριση από διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς .
Αν κανείς είναι πρόθυμος να αναλάβει τους πολλούς και σοβαρούς κινδύνους παρενεργειών ή επιπτώσεων όπως, πρήξιμο, γλαύκωμα, μερική ή ολική τύφλωση, υπάρχει η επέμβαση αλλαγής του χρώματος της ίριδας, μια ακόμα διαδικασία αισθητικής (και όχι ιατρικής) που μάλιστα έχει γίνει viral στο διαδίκτυο.

Κερατομελάγχρωση

Οι επιλογές αλλαγής είναι δύο: με εισαγωγή χρωστικής ουσίας στην κερατίνη ή με εμφύτευμα, χωρίς καμία μέθοδος να είναι ακίνδυνη.
Η διαδικασία, γνωστή ως keratopigmentation (σ.σ. κερατομελάγχρωση ή κερατοχρωματοποίηση), περιλαμβάνει τη χρήση λέιζερ για τη δημιουργία μιας σήραγγας στον επιφανειακό κερατοειδή, προκειμένου να τοποθετηθεί χρωστική ουσία.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από την γαλλική εταιρεία New Color, που αυτοπροσδιορίζεται ως ειδικός στην κερατοχρωματοποίηση, η οποία μοιράστηκε πλάνα από το κλιπ μιας ασθενούς που άλλαξε τα καστανά της μάτια σε ένα ζωηρό γαλάζιο, συγκεντρώνοντας 16 εκατομμύρια προβολές στο TikTok.
Ο χώρος των σχολίων πλημμύρισε με σχόλια άναυδων θεατών, παρομοιάζοντας την εμφάνιση μετά την επέμβαση με ένα βλέμμα που θα μπορούσε να επιτευχθεί απλά με τη χρήση χρωματιστών φακών επαφής.
«Γιατί κάποιος να θέλει μπλε μάτια», διερωτήθηκε ένα άτομο.
«Έχω μπλε μάτια και δεν μπορώ να δω ούτε όταν βγαίνει ο ήλιος!
Τα παιδιά μου έχουν όλα καστανά μάτια και βλέπουν τα πάντα».
«Αναρωτιέμαι πώς αυτό επηρεάζει το μάτι με την πάροδο του χρόνου», αναρωτήθηκε κάποιος άλλος.
«Για ποιο λόγο ακριβώς;;;;» σχολίασε ένας άλλος χρήστης με τρόμο, συμφωνώντας με τους υπόλοιπους σχολιαστές.

Kακή ιδέα...

Ο Dr. Colin McCannel, καθηγητής κλινικής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, δήλωσε στο Healthline ότι είναι «κακή ιδέα» να ακολουθήσει κανείς «οποιαδήποτε περιττή οφθαλμολογική επέμβαση» λόγω του κινδύνου επιπλοκών, αναφερόμενος στο παράδειγμα του μοντέλου Nadeen Bruna που ταξίδεψε στην Κολομβία για να αλλάξει τα καστανά μάτια της σε ένα φωτεινό γκρι, υποβαλλόμενη σε μια διαφορετική διαδικασία που χρησιμοποιεί εμφύτευμα σιλικόνης.
Έχασε το 80% της όρασής της στο δεξί της μάτι και το 50% στο αριστερό.
«Πριν από αυτή την επέμβαση, τα μάτια μου ήταν απολύτως υγιή.
Ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.
Ήμουν τόσο αφελής», δήλωσε η ίδια το 2018, σύμφωνα με το Healthline.
«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ένα εμφύτευμα στο μπροστινό μέρος του ματιού να παρουσιάσει, με τον καιρό, προβλήματα.
Η φλεγμονή, το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και η ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδούς, όπως υπέστη η κ. Bruna, είναι αυτά που θα περίμενε κανείς ως επιπλοκές», δήλωσε ο McCannel.
«Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να έχει υποστεί μόλυνση στο εσωτερικό του ματιού, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια του ματιού συνολικά».
«Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι ότι δεν γνωρίζουμε αρκετά για τη διαδικασία ώστε να πούμε αν θα προκαλέσει ή όχι προβλήματα όπως το γλαύκωμα στην πορεία», δήλωσε στο Vision Center ο Dr. Ivan Schwab, κλινικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

0.webp
1_18.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης