Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μακάβριο διαστημικό ταξίδι για 330 κάψουλες - Θα περιπλανώνται αιωνίως γύρω από το φεγγάρι και στο βαθύ διάστημα

Μακάβριο διαστημικό ταξίδι για 330 κάψουλες - Θα περιπλανώνται αιωνίως γύρω από το φεγγάρι και στο βαθύ διάστημα
Μόνιμη και προσωρινή περιφορά στο διάστημα προσφέρει ιδιωτική εταιρία για τις στάχτες ανθρώπων με τιμές που ξεκινούν από 3.000 ως 13.000 δολάρια
«ἀνδρῶν γάρ ἐπιφανῶν πᾶσα γῆ τάφος» λέει το αρχαίο ρητό, όμως για κάποιες επιφανείς προσωπικότητες, τάφος θα γίνει το... διάστημα!
Πύραυλος ετοιμάζεται να απελευθερώσει στάχτες και... λείψανα 330 ατόμων στο διάστημα, μεταξύ αυτών, λείψανα των πρώην προέδρων των ΗΠΑ George Washington, John Fidgerald Kennedy και του δημιουργού του «Star Trek» Gene Roddenberry!
Μετά από καθυστέρηση οκτώ μηνών, ο πύραυλος της ιδιωτικής εταιρίας Celestis Inc. που θα πραγματοποιήσει την πτήση Enterprise Flight θα εκτοξευτεί στις 2:18 π.μ. της Δευτέρας 8/1 από το Ακρωτήριο Canaveral στη Φλόριντα, με σκοπό να απελευθερώσει  για πρώτη φορά, τα λείψανα 330 ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα στο φεγγάρι και πιο πέρα στο βαθύ διάστημα, όπως γράφει η New York Post.

Που θα αφεθούν οι κάψουλες

Ο πύραυλος Vulcan Centaur θα ρίξει πρώτα 62 από τις κάψουλες τιτανίου μήκους 0,63 εκατ. και 1,27 εκατ. γεμάτες με DNA ή ανθρώπινες στάχτες στο φεγγάρι, σε μια συσκευή ύψους 1,82 και πλάτους 2,43 που ονομάζεται Peregrine Lunar Lander.
Στη συνέχεια, το διαστημόπλοιο θα μεταφέρει τις υπόλοιπες 268 κάψουλες σε απόσταση 185 εκατομμυρίων μιλίων στο βαθύ διάστημα, όπου θα «περιφέρονται για πάντα γύρω από τον ήλιο», δήλωσε ο CEO και συνιδρυτής της Celestis, Charles Chafer.
«Είχα πολλές πρωτιές στην καριέρα μου, αλλά αυτή θα είναι η πρώτη εμπορική αποστολή στο βαθύ διάστημα που έχει γίνει ποτέ – και ελπίζουμε ότι θα είναι η πρώτη από πολλές, πολλές ακόμη τους επόμενους αιώνες», είπε ο Chafer.
Ένας ανώνυμος δωρητής προσέφερε δείγματα μαλλιών από τους πρώην προέδρους George Washington, John Fidgerald Kennedy
ενώ στις κάψουλες περιλαμβάνονται λείψανα των αείμνηστων μελών του καστ του "Star Trek" Nichelle Nichols (Lt. Uhura), James Doohan (Scotty) και DeForest Kelley (Dr. McCoy).
Η αποστολή θα στείλει επίσης τον εγκέφαλο της σειράς, Roddenberry, και την σύζυγό του και ηθοποιό, Majel Barrett-Roddenberry, στο βαθύ διάστημα.
«Πετάξαμε με τον Gene στην πρώτη μας αποστολή το 1997 και η Majel έγινε μέρος της και μου είπε: «Όταν είναι η ώρα μου, θα ήθελα να πετάξουμε μαζί με τον Gene σε μια αποστολή στο βαθύ διάστημα.
Και εγώ, που ήμουν 28 χρονών τότε και δεν είχα κανένα λόγο να πιστεύω ότι δεν μπορούσαμε να το κάνουμε, είπα, «θα το έκανα ευχαρίστως», θυμάται.
«Επομένως, όχι μόνο το λανσάρισμα είναι το επιστέγασμα όλης της δουλειάς μας μέχρι σήμερα – αντιπροσωπεύει την εκπλήρωση μιας υπόσχεσης που έδωσα», συνέχισε ο Chafer.

Η πτήση θα εκπληρώσει επίσης την επιθυμία ζωής της γλύπτριας και ζωγράφου Luise Kaish από το Upper West Side.

Η Luise – της οποίας τα έργα έχουν παρουσιαστεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στο Smithsonian και στο Whitney – πέθανε στα 87 της το 2013 και ήταν «βαθιά γοητευμένη» από την εξερεύνηση του διαστήματος,  ενώ είχε «εμμονή με τη NASA», είπε η κόρη της, Melissa Kaish στην The Post. . «Το όνειρό μου είναι η τέφρα μου να θαφτεί στο διάστημα», της είπε κάποτε η μαμά της.
Η Melissa θα παρακολουθήσει το λανσάρισμα με τον πατέρα της Morton Kaish –ο οποίος θα γίνει 97 την ίδια μέρα– μέσω διαδικτυακής σύνδεσης.
«Είμαι απίστευτα συγκλονισμένη στην ιδέα ότι στην πραγματικότητα πρόκειται να συμβεί…
Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που το όνειρό της για το απόλυτο ταξίδι θα εκπληρωθεί», είπε.

Τσιμπιμένη... η τελευταία αιώνια βόλτα στο διάστημα

Η διαρκής περιφορά στο βαθύ διάστημα κοστίζει σχεδόν 13.000 δολάρια.
Η εταιρία προσφέρει και προσωρινές... βόλτες στο διάστημα, όπως υποτροχιακές πτήσεις - οι οποίες επιστρέφουν στη Γη και επιστρέφονται στις οικογένειες των συμμετεχόντων - που κοστίζουν σχεδόν 3.000 δολάρια και η περιφορά γύρω από τη Γη κοστίζει σχεδόν 5.000 δολάρια.
Η αποστολή είχε προγραμματιστεί προηγουμένως να ξεκινήσει στις 4 Μαΐου 2023.
Ο Chafer, 70, ο οποίος ίδρυσε τη Celestis το 1995, επέμεινε ότι «όλα φαίνονται καλά» για την εκτόξευση της Δευτέρας 8/1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης