Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ωρολογιακή βόμβα τα νέα NPLs για τις αμερικανικές τράπεζες - Μεγάλο το πλήγμα των επιτοκίων

Ωρολογιακή βόμβα τα νέα NPLs για τις αμερικανικές τράπεζες - Μεγάλο το πλήγμα των επιτοκίων
Οι προβλέψεις αναμένεται να έχουν συρρικνωθεί ξανά το τελευταίο τρίμηνο του έτους
Μια συσσώρευση επισφαλών χρεών απειλεί να μειώσει την αυξανόμενη αισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές για τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ όταν ανακοινώσουν τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου αυτή την εβδομάδα.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια - χρέος που συνδέεται με δανειολήπτες που δεν έχουν πληρώσει τουλάχιστον τις τελευταίες 90 ημέρες - αναμένεται να έχουν αυξηθεί συνολικά σε 24,4 δισ. δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ - JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo και Citigroup, σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών του Bloomberg.
Το επίπεδο αυξήθηκε κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2022.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα τραπεζικά κέρδη συρρικνώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2023, λόγω αυτών των απλήρωτων δανείων καθώς και της παρατεταμένης επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία έχουν αυξήσει το κόστος των καταθέσεων.
Επιπλέον, τον Δεκέμβριο, ορισμένες μεγάλες τράπεζες δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να εγγράψουν εφάπαξ χρέωση μέχρι το τέλος του έτους για να πληρώσουν για μια ειδική αξιολόγηση που επιβλήθηκε από την Federal Deposit Insurance Corporation για την ανάκτηση των 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις περυσινές δαπάνες για την διάσωση των καταθέσεων στις Silicon Valley Bank και Signature, που κόστισε στο ασφαλιστικό ταμείο της ρυθμιστικής αρχής.
Η μείωση του κόστους συνεχίζεται επίσης.
Η Citigroup, η οποία βρίσκεται στη μέση της μεγαλύτερης αναδιοργάνωσής της εδώ και χρόνια, είναι πιθανό να αναλάβει επιβάρυνση για την κάλυψη απολύσεων και άλλων σχετικών δαπανών.
Η Wells Fargo τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι διέθετε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για έξοδα απόλυσης το τέταρτο τρίμηνο.

Μείωση της κερδοφορίας

Συνολικά, τα κέρδη στις έξι μεγάλες τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, προβλέπεται να έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 13% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
«Οι προοπτικές για το επόμενο έτος προσελκύουν μεγάλη προσοχή στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου», δήλωσε ο Jason Goldberg, αναλυτής της Barclays.
«Περιμένω ότι οι τράπεζες θα υποδείξουν ότι η πρόσφατη πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους θα χτυπήσει στο κατώτατο σημείο της φέτος».
Παρά την αναμενόμενη πτώση των κερδών, οι επενδυτές αγοράζουν τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν αυξηθεί 20% από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον δείκτη KBW Nasdaq Bank.
Η τροφοδοσία του ράλι είναι το σήμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στα τέλη του περασμένου έτους ότι πιθανότατα έγινε αύξηση των επιτοκίων.
Τα υψηλότερα επιτόκια έπληξαν τις τράπεζες το 2023, αυξάνοντας το κόστος των καταθέσεων και μειώνοντας την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων τους.
«Οι τράπεζες βασίζονται πολύ στα επιτόκια», δήλωσε ο Matt Anderson, αναλυτής του τραπεζικού κλάδου στον ερευνητικό όμιλο εμπορικών ακινήτων Trepp.
«Και οι επενδυτές έχουν μια αισιόδοξη ανάγνωση για την οικονομία το 2024».
Ωστόσο, ακόμη και όταν οι πιέσεις στα επιτόκια μειώνονται, η αύξηση των απλήρωτων δανείων θα μπορούσε να συνεχίσει να συγκρατεί τα τραπεζικά κέρδη.
Το τρέχον επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να είναι κάτω από το ανώτατο όριο των 30 δισ. δολαρίων της πανδημίας.

Ο ρόλος των προβλέψεων

Οι μεγάλες τράπεζες έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν ότι η αύξηση των απλήρωτων χρεών θα μπορούσε να επιβραδυνθεί σύντομα.
Οι προβλέψεις αναμένεται να έχουν συρρικνωθεί ξανά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Αλλά αν τα χρήματα που διαθέτουν οι τράπεζες για επισφαλή δάνεια αυξηθούν απροσδόκητα, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει συναγερμό για τους επενδυτές.
«Η πίστωση εξακολουθεί να είναι μπαλαντέρ», δήλωσε ο Scott Siefers, τραπεζικός αναλυτής στην Piper Sandler.
«Ήταν πολύ καλό, αλλά πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μια επιδείνωση από εδώ και πέρα».
Η εμπορική ιδιοκτησία, και ιδίως τα στεγαστικά δάνεια σε λιγότερο γεμάτα κτίρια γραφείων, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που ενίσχυαν τα προβλήματα.
Πιο πρόσφατα, ωστόσο, οι καθυστερήσεις αυξάνονται σε καταναλωτικά δάνεια, ιδιαίτερα πιστωτικές κάρτες και χρέη αυτοκινήτων.
Η BofA, η Citi, η JPMorgan και η Wells θα είναι οι πρώτες από τις μεγάλες τράπεζες που θα αποκαλύψουν τα αποτελέσματά τους για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 στις 12 Ιανουαρίου.
Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, των οποίων οι επιχειρήσεις στρέφονται περισσότερο προς την επενδυτική τραπεζική, τις συναλλαγές και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, αναφέρουν τα αποτελέσματα στις 16 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης