Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη Βρετανία: Μεγάλη αναστάτωση από την ένδειξη «Όχι Για Την ΕΕ» σε ταμπέλες προϊόντων

Μεγάλη Βρετανία: Μεγάλη αναστάτωση από την ένδειξη «Όχι Για Την ΕΕ» σε ταμπέλες προϊόντων
Η ένδειξη αποτελεί τη λύση που έχει συμφωνηθεί στο Πλαίσιο Ουίνδσορ μεταξύ της κυβέρνησης Sunak και της ΕΕ
Η ένδειξη «Όχι Για Την ΕΕ» πάνω στα βρετανικά προϊόντα προκαλεί έκπληξη σε κάποιους καταναλωτές που κατέφυγαν στα σόσιαλ μίντια για να εκφράσουν την απορία τους για το νόημα της ένδειξης και τη δυσπιστία τους στην ποιότητα των προϊόντων.
Η ένδειξη αποτελεί τη λύση που έχει συμφωνηθεί στο Πλαίσιο Ουίνδσορ μεταξύ της κυβέρνησης Sunak και της ΕΕ για να ξεπεραστεί η σκόπελος της Βόρειας Ιρλανδίας και τα ανοιχτά της σύνορα με την ενιαία αγορά.
Η νέα συσκευασία απαιτείται από τον περασμένο Οκτώβριο για κρέατα, φρούτα και λαχανικά και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που μετακινούνται από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η υποχρέωση στις ετικέτες κρίθηκε απαραίτητη αφενός για να μην “διαρρέουν” τα προϊόντα προς την ΕΕ αλλά και και να διασφαλιστεί ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στα προϊόντα βρετανικής παραγωγής ως μέρος της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η απαίτηση θα εφαρμοστεί σε περισσότερα προϊόντα από τον Ιούλιο του 2025.
Αν και το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ευρέως, ορισμένα σούπερ μάρκετ στην Αγγλία φαίνεται να χρησιμοποιούν ήδη το σύστημα ετικετών στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για ευρύτερη κυκλοφορία, προς μεγάλη σύγχυση των αγοραστών, αρκετοί από τους οποίους εξέφρασαν την έκπληξη τους στα σόσιαλ μίντια.
Κάποιοι επισήμαναν το παράδοξο για ένα προϊόν να έχει κατασκευαστεί στη Βρετανία, αλλά με πρώτες ύλες από χώρα της ΕΕ και ταυτόχρονα να μην πρέπει να περάσει τα σύνορα προς τα εκεί.



Όσο αφορά όμως στην ποιότητα, οι αγοραστές μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι ετικέτες δεν υποδηλώνουν μείωση στα πρότυπα ποιότητας.
Εκτός από κάποιες αποκλίσεις σχετικά με τα φυτοφάρμακα, τα βρετανικά πρότυπα ποιότητας για τα τρόφιμα μέχρι στιγμής παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα από το Brexit και μετά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης