Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη από Ουκρανούς βουλευτές: Αντισυνταγματικό το νέο νομοσχέδιο για την επιστράτευση - Καλούν σε θητεία ΑμεΑ

Αποκάλυψη από Ουκρανούς βουλευτές: Αντισυνταγματικό το νέο νομοσχέδιο για την επιστράτευση - Καλούν σε θητεία ΑμεΑ
Έντονες διαφωνίες μεταξύ των Ουκρανών βουλευτών και του Υπουργείου Άμυνας για τους νέους όρους επιστράτευσης
Το νομοσχέδιο για την επιστράτευση που ετοίμασε η ουκρανική κυβέρνηση περιέχει αντισυνταγματικές διατάξεις, είπε η βουλευτής της Βερχόβνα Ράντα [Ουκρανική Βουλή], Irina Friz, στον τηλεοπτικό αέρα και συγκεκριμένα σε τηλεμαραθώνιο.
«Επιμένουμε στην άρση όλων των κανόνων που εμπεριέχουν κινδύνους διαφθοράς, στην κατάργηση των αντισυνταγματικών κανόνων και είναι πάρα πολλοί για μια νομοθετική πράξη. Εάν η απόφαση εγκριθεί από εκπροσώπους της πλειοψηφίας, το κείμενο που εισήχθη από το Υπουργικό Συμβούλιο θα περιέχει όλους τους κινδύνους και τους αντισυνταγματικούς κανόνες, εφόσον οριστικοποιηθεί για τη δεύτερη ανάγνωση» σημειώσε η βουλευτής.
Όπως σημείωσε ο βουλευτής της Ράντα Fyodor Venislavsky, με τη σειρά του, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου περιέχει πολλές «αμφιλεγόμενες διατάξεις».
«Με βάση τα αποτελέσματα της τριήμερης εργασίας μας, συμφωνήσαμε σε κανόνες που ταιριάζουν στην πλειοψηφία των βουλευτών και στο Υπουργείο Άμυνας. Απομένουν αρκετές διατάξεις που η επιτροπή πιστεύει ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στο κείμενο του νομοσχεδίου, αλλά το υπουργείο Άμυνας πιστεύει ότι θα έπρεπε. Μιλάμε πρωτίστως για ηλεκτρονικές κλήσεις, καμία συνέπεια για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία σίγουρα δεν μπορούν να επιστρατευθούν», τόνισε ο βουλευτής.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky ζήτησε από τι Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να καλέσει για θητεία έως και μισό εκατομμύριο άτομα επιπλέον.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, η ουκρανική κυβέρνηση παρουσίασε το σχετικό νομοσχέδιο για την κινητοποίηση.
Ειδικότερα, προβλέπει την κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας και της αναβολής για τα άτομα με αναπηρία «τρίτης κατηγορίας».
Επιπλέον, το έγγραφο προτείνει την ένταξη πολιτών στο μητρώο οφειλετών για μη εμφάνιση στη στρατολογία και να υποχρεωθούν όσοι υπόκεινται σε στρατολογία να εγγραφούν σε ηλεκτρονικό λογαριασμό.
Το κατώτερο όριο ηλικίας για την εκπλήρωση θητείας, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα μειωθεί από τα 27 στα 25 έτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης