Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno (ΕΚΤ): Πρέπει να ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων, δεν υπάρχουν νέες πληθωριστικές πιέσεις

Centeno (ΕΚΤ): Πρέπει να ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων, δεν υπάρχουν νέες πληθωριστικές πιέσεις
Κόντρα στα «γεράκια» της ΕΚΤ ο Πορτογάλος αξιωματούχος
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων και να μην αναμένει έως τον Μάιο 2024 για να λάβει απόφαση, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις πρόσθετων πληθωριστικών πιέσεων, εκτιμά ο Mario Centeno, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει παραπάνω από μία, μειώσεις επιτοκίων το τρέχον έτος, με την πρώτη κίνηση να έρχεται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, αν και ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αναφέρει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.
Σε συνέντευξή του στην Econostream Media, ο κ. Centeno σημείωσε ότι το ανώτατο επιτόκιο της ΕΚΤ είχε ήδη επιτευχθεί και εκτιμά ότι η Τράπεζα θα επιβεβαιώσει «το επόμενο τρίμηνο» πως ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά πτώσης στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, είπε επίσης ότι ο ετήσιος πληθωρισμός 2,9% στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, ήταν «καλά νέα», προσθέτοντας ότι η επίδοση ήταν «χαμηλότερη από ό,τι περίμενε η αγορά».
«Η απόφαση να διατηρήσουμε σταθερά τα επιτόκια προς το παρόν είναι η κατάλληλη». «Δεν μπορώ να πω πότε, αλλά μπορώ να πω ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις για τον πληθωρισμό και την οικονομία έχουν φέρει προφανώς τη στιγμή της χαλάρωσης (της νομισματικής πολιτικής) πιο κοντά μας».
Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ πρέπει να περιμένει τα στοιχεία για τους μισθούς τον Απρίλιο ή τον Μάιο για να αποφασίσει για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, είπε: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε τον Μάιο για να πάρουμε αποφάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης