Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από τον Sam Altman στον Emmanuel Macron - Όλοι όσοι θα μεταβούν στo Davos (14-19/1) - Η ατζέντα

Από τον Sam Altman στον Emmanuel Macron - Όλοι όσοι θα μεταβούν στo Davos (14-19/1) - Η ατζέντα
Ίσως οι πιο βαριές πολιτικές προσωπικότητες που θα παρευρεθούν είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της Κίνας Li Qiang και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, οι οποίοι θα απευθύνουν ειδικές ομιλίες
Σχετικά Άρθρα
Η παγκόσμια ελίτ βάζει τις μπότες της στο χιόνι και βάζει μπροστά τα ιδιωτικά της τζετ για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos της Ελβετίας.
Το WEF 2024, με τίτλο «Ανασυγκρότηση της εμπιστοσύνης», διεξάγεται από τις 14 έως τις 19 Ιανουαρίου. Το γεγονός που επικρέμεται πάνω από την εκδήλωση είναι η απότομη κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και οι ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο στη Μέση Ανατολή. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τεχνολογική αλλαγή και ο παγκόσμιος κατακερματισμός θα παραμείνουν στην ατζέντα.
Ίσως οι πιο βαριές πολιτικές προσωπικότητες που θα παρευρεθούν είναι ο δεύτερος τη τάξει διοικητής της Κίνας Li Qiang και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, οι οποίοι θα απευθύνουν και οι δύο ειδικές ομιλίες.
Ο Macron είναι ο μόνος ηγέτης της G7 που κατευθύνεται στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας, ενώ πέρυσι από τη συμμαχία ήταν εκεί μόνο ο Γερμανός, Olaf Scholz. Ορισμένοι έχουν υποθέσει ότι οι πολιτικοί είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί στο να παρευρεθούν στην εκδήλωση εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κόστους ζωής και με τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν στο εσωτερικό τους.
Ο Joe Biden δεν έχει παρευρεθεί από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ- ούτε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Rishi Sunak.
Αλλά και πολλοί άλλοι ηγέτες και υπουργοί Οικονομικών θα πάνε φέτος, από την Ισπανία, το Βέλγιο, την Κολομβία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Ιρλανδία, την Κένυα, τη Νιγηρία, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη και όχι μόνο.
Από τις ΗΠΑ, στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan και ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για το κλίμα John Kerry.
Ο Sullivan είναι πιθανό να συμμετάσχει στην τελευταία συνάντηση των «Συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας για την Ουκρανία», με συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί την Κυριακή, η οποία θα καλύψει το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων που έχει καταρτίσει ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky. Το σχέδιο έχει συζητηθεί πολύ από τους διεθνείς παρατηρητές, αλλά έχει απορριφθεί από τη ρωσική ηγεσία.
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei ενδέχεται να προκαλέσει με την προγραμματισμένη ομιλία του την Τετάρτη. Ο νεοεισαχθείς δεξιός εμπρηστής έχει ήδη προκαλέσει διαμαρτυρίες στη χώρα του κατά μιας σειράς οικονομικών πολιτικών-σοκ, συμπεριλαμβανομένης μιας απότομης υποτίμησης του νομίσματος. Έχει επίσης υποσχεθεί να δολαριοποιήσει την οικονομία και να καταργήσει την κεντρική τράπεζα.
Μεταξύ των μεγάλων ονομάτων από τον επιχειρηματικό κόσμο, πολλοί θα είναι αναμφίβολα πρόθυμοι να ακούσουν τον Sam Altman, επανεγκατεστημένο CEO της εταιρείας κατασκευής του ChatGPT OpenAI, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να συζητήσει για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στην τεχνολογία μαζί με άλλους ομιλητές, όπως ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Jeremy Hunt και ο CEO της Pfizer Albert Bourla.
Κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας οικονομίας θα κάνουν ως συνήθως τις εμφανίσεις τους, από τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva, έως τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ajay S. Banga και τη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala.
Ομοίως, οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών και των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών θα είναι πλήθος, όπως ο António Guterres του ΟΗΕ, ο Jens Stoltenberg του ΝΑΤΟ, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η Tirana Hassan του Human Rights Watch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης