Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος και πανικός στις ΗΠΑ για τις νέες βόμβες της Ρωσίας και τη φοβερή Drel – NYΤ: Είναι σαν να ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως

Τρόμος και πανικός στις ΗΠΑ για τις νέες βόμβες της Ρωσίας και τη φοβερή Drel – NYΤ: Είναι σαν να ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως
Κύματα έντονης ανησυχίας προκαλεί στις ΗΠΑ το ρωσικό οπλοστάσιο και η υπεροπλία σε βόμβες
Δέος προκαλούν στις ΗΠΑ οι νέες βόμβες, που έρχονται να προστεθούν στο ρωσικό οπλοστάσιο και οι οποίες αυξάνουν ασύλληπτα τη δύναμη πυρός της Μόσχας.
Μέσα στο 2024 αρχίζει η μαζική παραγωγή της νέας ρωσικής βόμβας διασποράς Dreλ.
«Η βόμβα Drel έχει ήδη υποβληθεί σε όλους τους τύπους δοκιμών που καθορίζονται από τη ρωσική κυβέρνηση», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κρατικής εταιρείας Rostec - του κύριου παραγωγού όπλων της χώρας.
Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες σχετικά με την πιθανή χρήση της βόμβας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας είναι απόρρητες.
Μια βόμβα διασποράς ή ένα πυρομαχικό διασποράς είναι ένας τύπος εκρηκτικού όπλου που εκτοξεύεται από τον αέρα ή το έδαφος που απελευθερώνει ή εκτοξεύει μικρότερα υποπυρομαχικά.
Οι διαστάσεις και το βάρος της Drel είναι 3,1 μέτρα και 540 κιλά αντίστοιχα.
Το μέγιστο ύψος από το οποίο μπορεί να ριχθεί η βόμβα είναι 14 χιλιόμετρα.
Η αυτονομία της είναι 30 χιλιόμετρα.
Είναι σημαντικό ότι ο σχεδιασμός της Drel επιτρέπει σε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει τα πυρομαχικά να ρίξει τη βόμβα χωρίς να εισέλθει στη ζώνη κάλυψης της εχθρικής αντιαεροπορικής άμυνας.
Το μαχητικό αεροσκάφος Su-57 5ης γενιάς και το μαχητικό-βομβαρδιστικό πολλαπλών ρόλων Su-34 αναμένεται να ενισχυθούν με αυτό το όπλο.

Δυνατότητες

Η Drel περιέχει 15 υποπυρομαχικά και έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει διάφορους επίγειους στόχους, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, πυροβολικού, αεράμυνας, σταθμών ραντάρ και κέντρων ελέγχου.
Η πλοήγηση πραγματοποιείται με τη βοήθεια του δορυφορικού συστήματος GLONASS και άλλων μέσων καθοδήγησης.
Οι προγραμματιστές υποστηρίζουν ότι ο σχεδιασμός και η τεχνολογία της βόμβας καθιστούν εξαιρετικά απίθανο να την εντοπίσουν τα εχθρικά ραντάρ.
Ο Alexander Kochkin, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Tekhmash, είπε στο Sputnik ότι η βόμβα είναι ικανή να πετάξει ανεξάρτητα την απαιτούμενη απόσταση και να χτυπήσει στόχους την κατάλληλη στιγμή.
«Ακόμη και αν αυτό το υποπυρομαχικό της βόμβας δεν εντοπίσει στόχο, θα αυτοκαταστραφεί λίγο μετά και δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον τοπικό πληθυσμό μετά την παύση των εχθροπραξιών», τόνισε ο Kochkin.

DREL.JPG

Βόμβες - γίγαντες

Η παραγωγή της Drel επεκτείνει το οπλοστάσιο της Ρωσίας με βόμβες ολίσθησης υψηλής ακρίβειας, το οποίο περιλαμβάνει επί του παρόντος τις UPAB-1500, UPAB-500B και KAB-250LG, καθώς και τις FAB-250, FAB-500 και το FAB-1500, πυρομαχικά που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός στην ειδική επιχείρηση.
Η UPAB-1500B των 1.525 κιλών έχει σχεδιαστεί για να εξαλείφει καλά προστατευμένους επίγειους στόχους, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων διοίκησης, ενώ η 390 κιλών PAB-500B καταστρέφει αποτελεσματικά κατασκευές, όπως γέφυρες αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων, στρατιωτικές -βιομηχανικές εγκαταστάσεις, πολεμικά πλοία, σύμφωνα με την Rosoboronexport.
Το μέγιστο ύψος για τη ρίψη των UPAB-1500Bs και PAB-500B είναι 15 και 14 χιλιόμετρα αντίστοιχα.
upab.JPG

Η 256 κιλών KAB-250LG, εξοπλισμένη με κεφαλή υποδοχής laser, είναι ικανή να εξαλείφει σιδηροδρομικούς κόμβους, στρατιωτικές-βιομηχανικές εγκαταστάσεις, πλοία, αποθήκες και αεροδρόμια σε μέγιστο ύψος 10 χιλιομέτρων
Το 2023 η εξελιγμένη βόμβα ολίσθησης υψηλής έκρηξης FAB-1500M παραδόθηκε στον ρωσικό στρατό.
Τα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας βάρους 1.500 κιλών, εξοπλισμένα με καθολική μονάδα ολίσθησης και διόρθωσης (UGCM) συνήθως μεταφέρονται από μαχητικά βομβαρδιστικά Su-34.
Το περιοδικό Forbes κάνει λόγο για βόμβες γίγαντες.
«Για σύγκριση, οι βόμβες ολίσθησης της ίδιας της Ουκρανίας—αμερικανικής κατασκευής —ζυγίζουν μόλις 226 κιλά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

fab_500.JPG

«Σαν τις πύλες της κολάσεως»

Ρώσοι ειδικοί ανέφεραν εν τω μεταξύ ότι η χρήση των προαναφερόμενων βομβών εξοπλισμένων με τις μονάδες UMPC επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις «να επιτύχουν την πιο αποτελεσματική καταστροφή» εχθρικών θέσεων στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τέτοιες βόμβες, κυρίως οι FAB-1500M, συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην καταστροφή της κρίσιμης ουκρανικής στρατιωτικής υποδομής που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, τέτοια πυρομαχικά είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν με αντιαεροπορικά συστήματα.
Στο ίδιο πνεύμα, οι New York Times επικαλούμενοι ανώνυμους Ουκρανούς στρατιώτες ανέφεραν πως ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί «την πρόσθετη καταστροφική δύναμη» των ρωσικών βομβών ολίσθησης», τις οποίες η εφημερίδα περιέγραψε ως «εκρηκτικά μισού τόνου που εξαπολύθηκαν από αεροπλάνα και συντρίβουν υπόγειες αποθήκες».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ρώσοι εκτόξευαν τις βόμβες δύο – δύο, συνολικά οκτώ σε μία ώρα.
«Ακούγεται σαν αεροπλάνο που πέφτει πάνω σου, σαν να ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως» είπε ο Ουκρανός στρατιώτης με το διακριτικό κλήσης Kit στους New York Times.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης