Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη εξέλιξη - ΗΠΑ και Βρετανία βομβάρδισαν με Tomahawk την Υεμένη - Houthis: Σοβαρά αντίποινα, θα χτυπάμε τα πλοία

Επικίνδυνη εξέλιξη - ΗΠΑ και Βρετανία βομβάρδισαν με Tomahawk την Υεμένη - Houthis: Σοβαρά αντίποινα, θα χτυπάμε τα πλοία
Οι Houthis υποστηρίζουν ότι έγιναν 73 πυραυλικά χτυπήματα στο έδαφος της Υεμένης -  Κάνουν λόγο για 5 νεκρούς και 6 τραυματίες
Σχετικά Άρθρα
(upd26) Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία μαζί με την Ολλανδία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Μπαχρέιν, εξαπέλυσαν πυραυλική επιχείρηση -  μέσω μαχητικών αεροσκαφών, πλοίων και υποβρυχίων - κατά εγκαταστάσεων του κινήματος Ansar Allah (Houthis) που κυβερνούν στη βόρεια Υεμένη, εξέλιξη που κλιμακώνει επικίνδυνα τον κίνδυνο μιας γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Με την επίθεση αυτή οι Αμερικάνοι και οι σύμμαχοί τους φαίνεται πως θέτουν σε κίνδυνο ... την ίδια την κεντρική ιδέα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα που δεν ήταν άλλος από την αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως με την απόφαση του αυτή ο πρόεδρος Biden σύρει τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο, με κάποιους να εκτιμούν πως ο Αμερικάνος πρόεδρος χρειάζεται έναν μικρό, νικηφόρο πόλεμο ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Πάντως, οι συμμαχικές δυνάμεις υποστήριξαν πως επρόκειτο για μια άκρως αναγκαία και απαραίτητη επίθεση που σκοπός της ήταν να «αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα» και να αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή.
Μάλιστα, οι Σύμμαχοι αναφέρουν πως «δεν θα διστάσουμε να υπερασπίσουμε ζωές και να προστατεύσουμε την ελεύθερη ροή των εμπορευμάτων αν οι «απειλές συνεχιστούν».
Από την πλευρά τους οι Houthis, αφού έκαναν λόγο για βάρβαρα πλήγματα, προειδοποίησαν πως μετά από αυτήν την επίθεση, θα υπάρξουν σοβαρά αντίποινα και ότι θα συνεχίσουν να χτυπούν τα πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.


ΗΠΑ: Πάνω από 100 πύραυλοι σε 60 στόχους

Οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζική πυραυλική επίθεση κατά δεκάδων στόχων των Houthis, οι οποίοι υποστηρίζουν πως επλήγησαν και πόλεις της Υεμένης.
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε πάνω από 60 σε 16 στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Houthis, συμπεριλαμβανομένων μονάδες διοίκησης και ελέγχου, αποθήκες πυρομαχικών, συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, εγκαταστάσεις παραγωγής και συστήματα ραντάρ. Σύμφωνα με τους Αμερικάνους, Ολλανδία, Καναδάς, Αυστραλία και Μπαχρέιν συνεισέφεραν στην επιχείρηση σε επίπεδο logistics και πληροφοριών.
Footage claiming to show US and UK strikes against Houthi targets tonight in Saada. pic.twitter.com/PhIhxRLq4j Όπως αναφέρουν οι Αμερικάνοι χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 100 πύραυλοι ακριβείας διαφόρων τύπων τόσο από αεροπορικές όσο και από θαλάσσιες δυνάμεις.
«Η επιχείρηση αυτή είχε σκοπό να διαλυθεί και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα των Houthis να θέτουν σε κίνδυνο τους ναυτικούς και το διεθνές εμπόριο σε μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες διελεύσεις όλου του κόσμου», ανέφερε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Lloyd Austin. Μαζική επίθεση με Tomahawk και Paveway IV

Πληροφορίες αναφέρουν πως τέσσερις πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα Sana'a, 8 στο αεροδρόμιο της Hodeidah που αποτελεί στρατηγικό λιμάνι, τρεις κατά μήκος στρατιωτικού στρατοπέδου ανατολικά της πόλης Saada και άλλες οκτώ στο στρατόπεδο της 22ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην περιοχή Al-Jand της πόλης Taiz και στο αεροδρόμιο στην περιοχή Al-Hawban.
Σύμφωνα με το CNN, τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυραύλους Tomahawk και σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η Βρετανία χρησιμοποίησε κατευθυνόμενες βόμβες Paveway IV.
2_160.jpg
Όπως είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, τέσσερα μαχητικά Typhoon FGR4 διεξήγαγαν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων «πλήγματα ακριβείας» εναντίον δυο εγκαταστάσεων των Houthis.
ΗΠΑ: Πλήγματα ακριβείας

Ανώτερος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είπε ότι «στοχοποιήσαμε πολύ συγκεκριμένες δυνατότητες σε πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες με πυρομαχικά ακριβείας», κατά τρόπο ώστε «να μειωθεί ο κίνδυνος παράπλευρων απωλειών»,  υπονοώντας προφανώς τον κίνδυνο να υπάρξουν θύματα ανάμεσα σε άμαχο πληθυσμό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden
υποστήριξε πως τα πλήγματα αυτά έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Houthis εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», κάνοντας λόγο για συνολικά «27 επιθέσεις» που έπληξαν «πάνω από 50 χώρες» και ανάγκασαν «πάνω από 2.000 πλοία» να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν αυτή τη θαλάσσια περιοχή.
5433333.jpg
Houthis: Δεν σταματάμε, θα χτυπάμε τα πλοία στην Ερυθρά

Την ίδια στιγμή, ο Ali al-Kuhum, μέλος του Πολιτικού Γραφείου των Houthis  υποστήριξε ότι το κίνημα επιτέθηκε επίσης σε εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν προκάλεσαν ζημιά στην αεροπορική βάση Ad-Dleimi στη Sana'a.
Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης των Houthis υποσχέθηκε ότι η επιτιθέμενη πλευρά «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», ενώ ο εκπρόσωπος των Houthis Mohammed Abdulsalam αφού επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τόνισε ότι οι Houthis θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Houthis υποστήριξε ότι επλήγησαν 73 στόχοι και ότι εξαιτίας των πυραυλικών επιθέσεων σκοτώθηκαν 5 μαχητές και τραυμαστίστηκαν άλλοι 6.
Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις στην Υεμένη.
Γαλλία: Η ευθύνη βαρύνει τους Houthis, πυρά από Βέλγιο, αρνήθηκε συμμετοχή η Ιταλία

Στους Houthis και στις επιθέσεις τους κατά των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα αποδίδει την ευθύνη για τις πυραυλικές επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων η Γαλλία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αναφέρει ότι με αυτές τις στρατιωτικές ενέργειες, οι Houthis φέρουν την απόλυτη σοβαρή ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Από την πλευρά της η ΥΠΕΞ του Βελγίου, Hadja Lahbib υποστήριξε ότι οι επιθέσεις των Houthis συνιστούν μια κλιμάκωση από την οποία δεν επωφελείται κανείς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος για τη σταθερότητα της περιοχής.
Πάντως, η Ιταλία - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - αρνήθηκε να συμμετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση της Συμμαχίας,
αναφέροντας αφενός πως τάσσεται υπέρ μιας πιο ήρεμης πολιτικής στην Ερυθρά Θάλασσα αφετέρου πως η συμμετοχή θα συνεπαγόταν την έγκριση από το ιταλικό Κοινοβούλιο.

Αυτοσυγκράτηση ζητά η Κίνα

Από την πλευρά της η Κίνα ζητά αυτοσυγκράτηση, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τις εξελίξεις.
«Τα εμπλεκόμενα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης» αναφέρει το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Ρωσία: Καταδικάζουμε την επίθεση - Να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας

Στον απόηχο των επιθέσεων αυτών, η Ρωσία, αφού τις καταδίκασε έντονα ως παράνομες, ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για σήμερα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2023.
Η επίθεση των Αμερικάνων και των συμμάχων τους στο έδαφος της Υεμένης αποτελεί πλήρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενη στην πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ και των Βρετανών κατά στρατιωτικών υποδομών των Houthis.
«Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη είναι ένα άλλο παράδειγμα της διαστρέβλωσης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τους Αγγλοσάξονες και της πλήρους περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου στο όνομα της κλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή για τους δικούς τους καταστροφικούς σκοπούς» υπογράμμισε η Zakharova.

Erdogan: Η Δύση θέλει να μετατρέψει την Ερυθρά σε λίμνη αίματος

Πυρά κατά των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας για τις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις κατά των στρατιωτικών υποδομών των Houthis στην Υεμένη
εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να μετατρέψει την Ερυθρά Θάλασσα σε λίμνη αίματος.
«Δεν υπήρξε καμία ανάλογη δράση.
Χρησιμοποιήθηκε δυσανάλογη βία.
Το Ισραήλ κάνει το ίδιο στην Παλαιστίνη.
Η Βρετανία μαζί με τις ΗΠΑ έκαναν ένα βήμα σε αυτή τη διαδικασία.
Τώρα επιδιώκουν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε λίμνη αίματος.
Η Υεμένη λέει θα τους δώσει την απάντηση που χρειάζονται στην περιοχή, ενώνοντας όλες τις δυνάμεις με τους Houthis» υπογράμμισε ο Erdogan.

Καταδικάζουν Ιράν, Hezbollah

Τις επιθέσεις των Αμερικάνων και των συμμαχικών δυνάμεων κατά των εγκαταστάσεων των Houthis καταδίκασαν τόσο το Ιράν όσο και η Hezbollah.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε πολλές πόλεις της Υεμένης...
Θεωρούμε ότι αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης και παραβίαση των διεθνών νόμων, κανονισμών και δικαιωμάτων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.
Από την πλευρά της η Hezbollah καταδίκασε την επίθεση κατά των Houthis, αναφέροντας πως η αμερικανική επιθετικότητα επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρης εταίρος στις τραγωδίες και σφαγές που διέπραξε ο Σιωνιστής εχθρός στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή.

Ιράκ: Η Δύση επεκτείνει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Πυρά στη Δύση ότι με την επίθεση τους κατά των Houthis στην Υεμένη επεκτείνουν τον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα εξαπολύει το Ιράκ.
Σε δηλώσεις του ο Fadi Al-Shammari, σύμβουλος του Ιρακινού πρωθυπουργού, αναφέρει ότι η Δύση επεκτείνει τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ – Hamas και αυξάνει την ένταση σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σημειώνεται πως νωρίτερα η Σαουδική Αραβία είχε συστήσει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, αναφέροντας πως παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Ικανοποίηση Biden για την επίθεση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden χαρακτήρισε την επιχείρηση απάντηση στην απειλή για τη ναυτιλία στην περιοχή και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίθεση.
«Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας διεξήγαγαν «επιτυχή» πλήγματα εναντίον των Houthis στην Υεμένη» είπε ο Biden, ο οποίος έκανε λόγο για αμυντική επιχείρηση που διεξήχθη σε αντίδραση στις επιθέσεις των Houthis εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Houthis εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη επίθεση εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων στις 9 Ιανουαρίου, υπογράμμισε ο Αμερικάνος πρόεδρος, αναφέροντας πως αυτά τα στοχευμένα χτυπήματα στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι δεν θα ανεχθούν επιθέσεις στο προσωπικό μας ούτε θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο κρίσιμες εμπορικές διαδρομές μας.
Μάλιστα ο Biden επισημαίνει πως δεν θα διστάσει να «διατάξει κι άλλα τέτοια μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Sunak (Βρετανός πρωθυπουργός): Περιορισμένα, απαραίτητα, αναλογικά τα χτυπήματα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak υποστήριξε ότι τα πυραυλικά αυτά χτυπήματα ήταν περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά
«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Houthis συνέχισαν να διεξάγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων μόλις αυτή την εβδομάδα.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί (...)
Αναλάβαμε έτσι περιορισμένη, απαραίτητη και αναλογική δράση σε κατάσταση νόμιμης άμυνας» ανέφερε ο Sunak.
1_98.jpg
Επιδείνωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα

Στα μέσα Νοεμβρίου, το κίνημα Ansar Allah (Houthis), που κυβερνά τη βόρεια Υεμένη, απείλησε να επιτεθεί σε οποιοδήποτε πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και κάλεσε άλλες χώρες να ανακαλέσουν τα πληρώματά τους.
Μετά από αυτό, ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες αποφάσισαν να αναστείλουν τη μεταφορά μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και οι ενεργειακές εταιρείες BP και Equinor σταμάτησαν τη μεταφορά πετρελαιοειδών με δεξαμενόπλοια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη σειρά τους, ανακοίνωσαν κοινή επιχείρηση με δέκα άλλες χώρες για την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σε απάντηση το κίνημα Ansar Allah απείλησε ότι διατηρούν το δικαίωμα να επιτεθούν στα πλοία των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν τον συνασπισμό.

Μειωμένα κατά 40% τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ

Εξαιτίας των επιθέσεων αυτών, τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ είναι μειωμένα κατά 40% από την αρχή του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 αναφέρει η αρχή διαχείρισης της Διώρυγας.
Η κίνηση των πλοίων μειώθηκε κατά 30% την περίοδο από την 1η ως την 11η Ιανουαρίου του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περασμένη χρονιάς ενώ ο αριθμός των πλοίων που πέρασαν από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε στα 544 το διάστημα αυτό του 2024 έναντι 777 πέρυσι.

Ρώσος αναλυτής: Ο Biden χρειάζεται ένα μικρό, νικηφόρο πόλεμο - Δεν θα εισβάλλουν οι ΗΠΑ

Η Υεμένη αποτελεί πλέον το τρίτο «καυτό» πολεμικό μέτωπο στον πλανήτη, μετά τις συγκρούσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία και του Ισραήλ με την Hamas στη Γάζα.
Σε δηλώσεις του ο διάσημος Ρώσος στρατιωτικός ειδικός, Alexei Leonkov υποστήριξε ότι οι πυραυλικές αυτές επιθέσεις κατά των Houthis είναι μόνη η αρχή.
Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, οι ΗΠΑ μπορεί να πραγματοποιήσουν πολλές ακόμη αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, αλλά δεν θα τολμήσουν να πραγματοποιήσουν χερσαία επιχείρηση.
Ωστόσο, όπως λέει, οι Αμερικάνοι θα υποστηρίξουν ότι πέτυχαν όλους τους στόχους τους για να αυξήσουν το προφίλ του Joe Biden ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.
«Αυτό είναι μόνο η αρχή.
Θα υπάρξουν πιθανώς πολλές, μια σειρά από πυραυλικές επιθέσεις, αλλά οι Houthis θα χτυπήσουν επίσης ως απάντηση.
Όμως μιλάμε μόνο για αεροπορική επιχείρηση.
Οι Αμερικάνοι δεν είναι έτοιμοι για χερσαία επιχείρηση.
Επομένως, θα χτυπήσουν, θα καταστρέψουν τα πάντα έχουν, και θα πουν ότι όλοι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και ότι οι Houthis έχουν ηττηθεί.
Πιστεύω ότι ο Biden χρειάζεται τώρα έναν μικρό, νικηφόρο πόλεμο» επισημαίνει ο Leonkov, αναφέροντας πως η μαζική πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Υεμένη ήταν αναμενόμενο.
Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ να μην πάει.. βάσει του προγραμματισμού και του σχεδίου.
«Ενδεχομένως να τους κοστίσει ακριβά, και όχι μόνο οικονομικά» επισημαίνει ο Leonkov.

Daniel Davis (Αμερικάνος αντισυνταγματάρχης): Ο Biden σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με την επίθεση στην Υεμένη

Ο πρόεδρος Biden με την απόφαση του να επιτεθεί στην Υεμένη, σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο υποστηρίζει ο απόστρατος Αμερικάνος αντισυνταγματάρχης, Daniel Davis στον απόηχο των μαζικών πυραυλικών επιθέσεων ΗΠΑ και Βρετανίας κατά στρατιωτικών υποδομών και εγκαταστάσεων των Houthis στην Υεμένη.
«Όλο αυτό έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί σε υψηλότερο επίπεδο.
Οι Houthis έχουν πει ξεκάθαρα ότι εάν τους επιτεθούμε στο έδαφός τους, θα επιτεθούν στους Αμερικανούς και στα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.
Ποιο είναι το σχέδιό μας;
Αυτό είναι ένα χτύπημα που μπορεί να μας παρασύρει στον πόλεμο» υποστήριξε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News o Davis.
Ο Davis επισήμανε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden πρέπει να εξηγήσει στους Αμερικάνους γιατί οι ΗΠΑ αρχίζουν αυτή τη στρατιωτική σύγκρουση.
«Θα ήθελα να ακούσω από τον Λευκό Οίκο ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο και πώς εντάσσεται στην αμερικανική νομοθεσία και το Σύνταγμα» υπογράμμισε ο Davis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης