Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε εγρήγορση οι αγορές για ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή - Αποφεύγουν το ρίσκο οι επενδυτές

Σε εγρήγορση οι αγορές για ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή - Αποφεύγουν το ρίσκο οι επενδυτές
Οι επενδυτές θα επιδιώξουν να μειώσουν την έκθεσή τους σε πιο επικίνδυνες αγορές
Σχετικά Άρθρα
Για τους παγκόσμιους επενδυτές που εισήλθαν στο 2024 με αμφιβολίες σχετικά με το πόσο καιρό μπορούν να συνεχίσουν το ράλι οι χρηματιστηριακές αγορές και πότε οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια, η ξαφνική διεύρυνση του πολέμου στη Γάζα αλλάζει την εικόνα και θα μπορούσε να τους ωθήσει να μειώσουν την έκθεση στο ρίσκο.
Οι αντιδράσεις της αγοράς ήταν αρχικά συγκρατημένες την Παρασκευή στην είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εξαπέλυσαν πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων των Houthi στην Υεμένη, ως απάντηση στις επιθέσεις του κινήματος σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ωστόσο, το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο  ενώ τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τα χρηματιστήρια ενισχύονται μετά τα πλήγματα.

Μείωση της έκθεσης σε ριψοκίνδυνες αγορές

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, οι επενδυτές θα επιδιώξουν να μειώσουν την έκθεσή τους σε πιο επικίνδυνες αγορές και να στραφούν σε ασφαλή καταφύγια, καθώς περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδίως η διαταραχή στον εφοδιασμό και το εμπόριο πετρελαίου, ανέφεραν οι αναλυτές.
"Οι αγορές είναι σε εγρήγορση, καθώς οι κίνδυνοι κλιμάκωσης έχουν αυξηθεί", δήλωσε ο Charu Chanana, επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων στη Saxo στη Σιγκαπούρη.
"Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρακολουθήσουμε οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες από οποιαδήποτε πλευρά, ιδίως ενόψει του μεγάλου Σαββατοκύριακου για τις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα την απειλή μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.
Με τη βραχυπρόθεσμη εστίαση στους κινδύνους γεωπολιτικής κλιμάκωσης, το γεν και ο χρυσός θα μπορούσαν αποτελέσουν επιλογές ασφαλών καταφυγίων".
Οι πιθανότητες είναι μεγάλες.
Τα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας είναι τα πρώτα σε έδαφος της Υεμένης από το 2016, ανεβάζοντας τις εντάσεις αρκετά υψηλότερα στον πόλεμο Ισραήλ-Hamas που μαίνεται από τον Οκτώβριο.
Ο επικεφαλής έρευνας της ANZ για την Ασία, Khoon Goh, δήλωσε ότι οι τιμές των ναύλων είχαν ήδη αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ναυτιλιακών διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα.
"Εάν αυτή η επίθεση είναι σε θέση να επιλύσει το ζήτημα και οι ναυτιλιακοί δρόμοι μπορούν να διασφαλιστούν και πάλι και τα πράγματα ομαλοποιηθούν, τότε αυτό θα είναι θετικό, καθώς θα δούμε μια ομαλοποίηση των τιμών των ναύλων", δήλωσε.
"Η ανησυχία είναι ότι αν αυτό αρχίσει να κλιμακώνεται... θα προκαλέσει πιθανή αύξηση της τιμής του πετρελαίου ειδικότερα και περαιτέρω διαταραχές στις ναυτιλιακές γραμμές".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης