Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σύστημα αεράμυνας NASAMS αγνοείται: Παρά τα 406 εκατ. που χρυσοπλήρωσε ο Καναδάς, η Ουκρανία 1 χρόνο μετά, ακόμα περιμένει...

Το σύστημα αεράμυνας NASAMS αγνοείται: Παρά τα 406 εκατ. που χρυσοπλήρωσε ο Καναδάς, η Ουκρανία 1 χρόνο μετά, ακόμα περιμένει...
Δεχόμενη μια ανελέητη εναέρια επίθεση, η αεράμυνα του Κιέβου υπολειτουργεί πια καθώς ο χρόνος περνά μετρώντας αντίστροφα και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι απευθύνουν απελπισμένοι, έκκληση στους δυτικούς συμμάχους τους για πρόσθετα συστήματα αεράμυνας
Ανήμπορη να διαχειριστεί το χάος στο οποίο έχει εισέλθει η Ουκρανία από τις αδιάκοπες ρωσικές επιθέσεις, οι περισσότεροι θα «ξέχασαν» μετά από τόσο καιρό που αναμένεται στο Κίεβο, το ισχυρό σύστημα αεράμυνας εν ονόματι NASAMS.
Καθώς οι ουκρανικές μονάδες αεράμυνας δέχονται σφοδρές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο μέτωπο, δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη ενημέρωση για το σύστημα NASAMS το οποίο υποσχέθηκε η καναδική κυβέρνηση στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (AFU) σχεδόν πριν από έναν χρόνο, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2023.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας επαναλαμβάνει διακαώς τις τελευταίες ημέρες, ότι η ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας στην πρώτη γραμμή είναι η κορυφαία προτεραιότητα της χώρας για τον φετινό χειμώνα, τον τρίτο χρόνο κατά σειρά στη σύγκρουση της με τη Ρωσία.
Δεχόμενη μια ανελέητη εναέρια επίθεση, η αεράμυνα του Κιέβου υπολειτουργεί πια καθώς ο χρόνος περνά μετρώντας αντίστροφα και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι απευθύνουν απελπισμένοι, έκκληση στους δυτικούς συμμάχους τους για πρόσθετα συστήματα αεράμυνας.
NASAMS_3_16x9.jpg
Αξίζει μνείας πως ο Καναδάς ανακοίνωσε τα σχέδια περί δωρεάς του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος NASAMS αξίας 406 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία στις 10 Ιανουαρίου 2023.
Η δέσμευση δόθηκε μετά τη συνάντηση του Καναδού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, κατά τη συνάντηση των ηγετών της Βόρειας Αμερικής στην Πόλη του Μεξικού τον περασμένο Ιανουάριο (2023).
Ωστόσο, επί του παρόντος, δεν είναι σαφές εάν η καναδική κυβέρνηση γνωρίζει πότε τελικά το σύστημα θα παραδοθεί στο Κίεβο.
Το ίδιο το γεγονός από μόνο του γεννά ερωτήματα, δεδομένου ότι η χώρα υποστηρίζει ότι έχει ήδη πληρώσει 406 εκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2023.
Οι πληροφορίες για τη συμφωνία, αναφέρουν ότι ο Καναδάς δεσμεύεται να αποπληρώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ολόκληρο το κόστος του συστήματος και οι ΗΠΑ θα υπογράψουν απευθείας σύμβαση πώλησης στρατιωτικού εξωτερικού με την Ουκρανία.
Σύμφωνα με μια τέτοια συμφωνία, ο Καναδάς δεν θα έπρεπε να υποβάλει εκ νέου αίτηση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για πρόσθετη εξουσιοδότηση για τη μεταφορά του συστήματος στην Ουκρανία, η οποία είναι απαραίτητη κάθε φορά που αμερικανικό στρατιωτικό υλικό πωλείται στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, τα πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς NASAMS είναι απαραίτητα για την προστασία της επικράτειάς της, από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς που πλήττουν τη χώρα.
Το σύστημα μπορεί να εντοπίσει και να καταστρέψει drones, πυραύλους κρουζ και αεροσκάφη.
Έτσι εξηγείται η πίεση που ασκεί ο Ουκρανός Πρόεδρος για να φέρει το NASAMS στην Ουκρανία, αναφέρουν σχετικά στον ιστότοπο Eurasian.


Οι δυνατότητες του 

Το προηγμένο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα NASAMS είναι το πρώτο επιχειρησιακό δικτυωμένο επίγειο σύστημα αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στον κόσμο.
Το σύστημα αεράμυνας KONGSBERG/Raytheon NASAMS έχει μια δικτυοκεντρική αρχιτεκτονική που μπορεί να εκτελέσει πολλές ταυτόχρονες επιχειρήσεις μάχης. Οι δυνατότητές του εκτός οπτικού εύρους (BVR), καθώς και η υψηλή ομοιομορφία, επιτρέπουν την ενσωμάτωση με άλλο εξοπλισμό και συστήματα αεράμυνας. Το δίκτυο NASAMS επεκτείνει τη ζώνη προστασίας και αυξάνει το σύνολο μαχητική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα (NASAMS) συνδυάζει Νορβηγικούς εκτοξευτές και συστήματα ελέγχου με τον αμερικανικό πύραυλο αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς AIM-120 (AMRAAM). Είναι ικανό να χτυπήσει 72 στόχους ταυτόχρονα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης