Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Επιφυλάξεις Orban για την ένταξη στην εθνικιστική ευρωομάδα ECR - Ρήγμα με Meloni και Πολωνία

Ουγγαρία: Επιφυλάξεις Orban για την ένταξη στην εθνικιστική ευρωομάδα ECR - Ρήγμα με Meloni και Πολωνία
Το κόμμα του Orban έχει αποχωρήσει από το ΕΛΚ και αναζητεί πολιτική στέγη στην Ευρωβουλή
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα συμμετοχής στη δεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία κυριαρχούν οι Αδελφοί της Ιταλίας και το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο.
Σε συνέντευξη Τύπου με διεθνή μέσα ενημέρωσης τον περασμένο μήνα, ο Orban φερόταν να διεξάγει συνομιλίες ένταξης με τη δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), σύμφωνα με ιστότοπο της ουγγρικής κυβέρνησης.
Αλλά ο Michael Strauss, εκπρόσωπος του ECR, ενημέρωσε την Παρασκευή πως «δεν ζήτησαν [να συμμετάσχουν] γιατί τότε το θέμα θα βρισκόταν σε οποιαδήποτε από τις ατζέντες των συναντήσεων της ομάδας μας».
Η μεγάλη αντιπροσωπεία των 12 ευρωβουλευτών του Orban είναι επί του παρόντος χωρίς πολιτική στέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού αποχώρησε από την ομάδα του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το 2021 σε μια διαμάχη για το κράτος δικαίου.
Σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO, ο αριθμός των εδρών του ECR αναμένεται να αυξηθεί μετά τις εκλογές στην ΕΕ τον Ιούνιο και η προσθήκη των ευρωβουλευτών του Orbán θα τους καθιστούσε ακόμα ισχυρότερους.
Παρόλα αυτά το ECR έχει εξασθενίσει μετά την αποχώρηση των Βρετανών Συντηρητικών.
Επί του παρόντος, επικεντρωμένος στη μάχη του με άλλες χώρες της ΕΕ κατά της αποστολής χρημάτων στην Ουκρανία, ο Orban θα έχει περισσότερη δύναμη να διαμορφώσει την ατζέντα της ΕΕ όταν η χώρα του αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Το ακανθώδες θέμα της εγγύτητας του Ούγγρου πρωθυπουργού με τη Ρωσία και η στάση του για τον πόλεμοστην Ουκρανία διχάζουν το ECR.
Ορισμένα εθνικά κόμματα στο ECR, όπως το ισπανικό ακροδεξιό Vox, είναι θετικά διακείμενα προς την ένταξη του Orbán, ενώ πιο μετριοπαθή όπως οι Τσέχοι Εθνικιστές θα ήταν αντίθετοι.
Πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου του ECR Strauss ξεκαθάρισε πως «σε αυτό το θέμα μπορώ να πω μόνο αυτό που λέω πάντα, ότι ουσιαστικά όλοι όσοι συμμερίζονται τις αξίες μας, όπως αναφέρονται στη Διακήρυξη της Πράγας, καλούνται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ECR. Τότε θα μπορούσαμε να λάβουμε απόφαση ως ευρωομάδα συλλογικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης