Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι πολικές θερμοκρασίες εκτοξεύουν τις τιμές της ενέργειας – Γιατί είναι πιθανός ο κίνδυνος μεγάλων blackout

ΗΠΑ: Οι πολικές θερμοκρασίες εκτοξεύουν τις τιμές της ενέργειας – Γιατί είναι πιθανός ο κίνδυνος μεγάλων blackout
Δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων και για τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS)
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) των ΗΠΑ προχώρησε σε προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι «ισχυρές χειμερινές καταιγίδες» πρόκειται να πλήξουν μεγάλο μέρος της χώρας.
Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X, η υπηρεσίας προειδοποίησε ότι «ένα ΠΟΛΥ ενεργό μοτίβο ακραίων καιρικών φαινομένων και ΚΑΘΕ πολιτεία στις ΗΠΑ και εκδίδεται από τη υπηρεσία ξεχωριστό δελτίο».
«Μια ισχυρή χειμερινή καταιγίδα θα φέρει βαρύ χιόνι, ισχυρούς ανέμους και συνθήκες χιονοθύελλας από την περοχή Mid-Missouri Valley, Midwest έως τις Μεγάλες Λίμνες μέχρι το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου», ανέφερε άλλη προειδοποίηση NWS.
«Σε αυτό το καιρικό σύστημα το σύστημα, είναι πιθανές επικίνδυνες ψυχρές θερμοκρασίες στα Βραχώδη Όρη και τις Πεδιάδες αυτό το Σαββατοκύριακο.
Σφοδρές καταιγίδες είναι πιθανές στα νοτιοανατολικά σήμερα, με ισχυρούς ανέμους, χαλάζι και λίγους ανεμοστρόβιλους».
Η υπηρεσία ανέφερε ότι ο «επικίνδυνα ψυχρές αέριες μάζες από την Αρκτικς» θα πλήξουν  την καρδιά των ΗΠΑ από αυτό το Σαββατοκύριακο (13/14 Ιανουαρίου).
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν κάτω από το μηδέν για την περιοχή των βόρειων πεδιάδων από το πρωί της Παρασκευής (12/1), ενώ θερμοκρασίες από μείον -20 έως μείον -30 βαθμούς F ή χαμηλότερες αναμένεται να πλήξουν τις πολιτείες της Πεδιάδας το πρωί του Σαββάτου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ψύχρα του ανέμου.
Με τους ανέμους ψύχους, οι θερμοκρασίες μπορεί να πέφτουν από μείον -35 έως μείον -50 βαθμούς για περιοχές των πολιτειών Πεδινών, ανέφερε η υπηρεσία.
Σημείωσε ότι τέτοιες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Τεράστια ζήτηση και άνοδος των τιμών

Το αρκτικό κύμα οδήγησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στον κόμβο Mid Columbia στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ 1.075 $ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της LSEG. Οι μέσες τιμές ενέργειας του δικτύου κυμαίνονται από 81 δολ το 2023 έως 52 δολ.  μεταξύ 2018 και 2022.
«Οι ιδιοκτήτες γεννητριών πρέπει να φροντίζουν ιδιαίτερα να συντηρούν τον εξοπλισμό ώστε να μην παγώνει στο κρύο... ιδιαίτερα καθώς οι αγωγοί φυσικού αερίου μπορεί να περιοριστούν καθώς εξελίσσεται το κρύο», έγραψε η PJM Interconnection σε δελτίο τύπου.

Η αναξιοπιστία του συστήματος

Η PJM είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης δικτύου στις ΗΠΑ και παρέχει ρεύμα σε 13 πολιτείες, από το Ιλινόις έως το Νιου Τζέρσεϊ.
Πρόσφατα προειδοποίησε ότι οι κρατικές και ομοσπονδιακές πολιτικές απαλλαγής από τον άνθρακα είχαν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Άλλοι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου, συμπεριλαμβανομένου του Southwest Power Pool και του Electric Reliability Council of Texas, εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι μέσες θερμοκρασίες χαμηλότερης 48 Fέχουν ήδη πέσει και θα παραμείνουν πολύ κάτω από μια τάση 30 ετών για τουλάχιστον τις επόμενες δέκα ημέρες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κρύος καιρός έχει εκτοξεύσει τις τιμές spot στο αμερικανικό Henry Hub στη Λουιζιάνα κατά 300% φθάνοντας τα 17 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες - se σύγκριση με 3,31 $ για το συμβόλαιο NatGas του Φεβρουαρίου την Παρασκευή (12/1).
Ο καταλύτης για την άνοδο των τιμών spot είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος των παγώματος των αγωγών, που μπορεί να φέρει την παραγωγή του NatGas εκτός σύνδεσης, περιορίζοντας έτσι τις προμήθειες.

Διακοπές παραγωγής

Την Πέμπτη, οι αναλυτές της Goldman Daniel Moreno και Samantha Dart δήλωσαν ότι τα κέρδη 23% από το έτος μέχρι σήμερα για τις τιμές NatGas οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις «προβλέψεις για πολύ ψυχρότερες από τις μέσες θερμοκρασίες το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου».
Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 23% από έτος μέχρι σήμερα στα 3,10 $/mmBtu λόγω των προβλέψεων για πολύ ψυχρότερες από τις μέσες θερμοκρασίες το δεύτερο εξάμηνο του Ιανουαρίου.
Είναι σημαντικό ότι τις επόμενες 10 ημέρες αναμένονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε αρκετές παραγωγικές περιοχές, γεγονός που συνεπάγεται διακοπές της παραγωγής.
Ωστόσο, οι αναλυτές επεσήμαναν: «Μόλις ξεπεράσουμε αυτό το ξόρκι του κρύου καιρού, αναμένουμε ότι η εστίαση της αγοράς θα επιστρέψει στη διαχείριση της υπερπροσφοράς. Εκτιμάται ότι αυτό θα απαιτήσει να γίνουν οι τιμές κάπως χαμηλότερες από τις τρέχουσες προθεσμιακές τιμές για να δοθούν κίνητρα για μετατροπή των εγκαταστάσεων άνθρακα φυσικό αέριο
Συνεπώς, διατηρούμε την πρόβλεψή μας για 2,55 δολ./mmBtu έναντι των τρεχουσών προθεσμιακών συμβάσεων στα 2,77 δολ. /mmBtu.
Συνοψίζοντας, οι πρώιμες επιπτώσεις του καιρικού συστήματος από της αρκτική είναι οι αυξημένες τιμές ενέργειας στα δίκτυα λόγω της αύξησης της ζήτησης θέρμανσης και οι πρώιμες αναφορές για πάγωμα του εξοπλισμού και ή των αγωγών NatGas που περιορίζουν την παραγωγή και οδηγούν τις τιμές spot υψηλότερες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης