Διεθνή

Προσγειώνει τις αγορές ο Holzmann (ΕΚΤ): Θα απογοητευτούν όσοι ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων

Προσγειώνει τις αγορές ο Holzmann (ΕΚΤ): Θα απογοητευτούν όσοι ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μιλήσουμε ακόμη για περικοπές, γιατί δεν πρέπει να το συζητάμε, ανέφερε ο Holzmann
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αψηφήσει τις προσδοκίες της αγοράς και να καθυστερήσει την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος, Robert Holzmann.
Ερωτηθείς για όσους εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα γίνει τον Απρίλιο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας είπε στο CNBC: «Φοβάμαι, φεύγοντας από το Νταβός, αυτοί οι άνθρωποι θα είναι βαθιά απογοητευμένοι».
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μιλήσουμε ακόμη για περικοπές, γιατί δεν πρέπει να το συζητάμε.
Όλα όσα είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, οπότε ίσως να μην προβλέπω καμία περικοπή φέτος».
Ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 2,9% τον Δεκέμβριο, από 2,4% τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω των τιμών της ενέργειας.
Η ΕΚΤ στοχεύει στον πληθωρισμό στο 2%.
"Εκτός και αν δούμε μια σαφή πτώση προς το 2%, δεν θα μπορούμε να κάνουμε καμία απολύτως ανακοίνωση όταν πρόκειται να μειώσουμε", δήλωσε ο Holzmann.

Οι κίνδυνοι

Ο Holzmann κατατάχθηκε ως ένα από τα πιο επιθετικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου σε πρόσφατη έρευνα της InTouch Capital Markets.
Επισήμανε επίσης το «υπερκείμενο πρόβλημα» των γεωπολιτικών αλλαγών στη Μέση Ανατολή, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται και οι εντάσεις επεκτείνονται για να συμπεριλάβουν τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τους Χούτι της Υεμένης.
«Οι τιμές σε καθημερινή βάση μπορεί να αυξάνονται, αλλά μπορεί επίσης να υπάρχει κίνδυνος αλλαγής του τρόπου με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε, διαρθρωτικές αλλαγές, που διαρκούν περισσότερο, αλλά έχουν επίσης τον κίνδυνο μεταβολών των τιμών στο μέλλον.
Εάν και τα δύο συνυπολογιστούν, οι τρέχουσες προοπτικές μας για τον Δεκέμβριο θα επιδεινωθούν και θα χρειαστεί πολύς περισσότερος χρόνος για να μειωθούν οι τιμές», δήλωσε ο Holzmann.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης