Αναζητώντας την «πράσινη ουτοπία», οι ΗΠΑ και η ΕΕ «σκοτώνουν» αθόρυβα υγιείς βιομηχανίες – Η μεγάλη αποβιομηχανοποίηση της Γερμανίας
Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Αναζητώντας την «πράσινη ουτοπία», οι ΗΠΑ και η ΕΕ «σκοτώνουν» αθόρυβα υγιείς βιομηχανίες – Η μεγάλη αποβιομηχανοποίηση της Γερμανίας

Αναζητώντας την «πράσινη ουτοπία», οι ΗΠΑ και η ΕΕ «σκοτώνουν» αθόρυβα υγιείς βιομηχανίες – Η μεγάλη αποβιομηχανοποίηση της Γερμανίας
Η πράσινη μετάβαση «σκοτώνει» υγιείς επιχειρήσεις στην ΕΕ
Οι γερμανικές εκπομπές CO₂ είναι οι χαμηλότερες από τη δεκαετία του 1950. Είναι αυτό επιτυχία ή αποτυχία;
Η Agora Energiewend αναφέρει ότι οι εκπομπές CO₂ της Γερμανίας μειώθηκαν σε ιστορικό χαμηλό.
Οι λεπτομέρειες και τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, όμως.
Πέρυσι, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Γερμανίας μειώθηκαν στους 673 εκατομμύρια τόνους CO₂.
Οι εκπομπές μειώθηκαν έτσι κατά 46% σε σύγκριση με το έτος αναφοράς 1990 - το χαμηλότερο επίπεδό τους από τη δεκαετία του 1950.
Ταυτόχρονα, οι εκπομπές CO₂ ήταν περίπου 49 εκατομμύρια τόνοι CO₂ κάτω από τον ετήσιο στόχο των 722 εκατομμυρίων τόνων CO₂ που προέκυψε από τον νόμο για την προστασία του κλίματος.
Δύο κύριες εξελίξεις ευθύνονται για τη μείωση κατά 73 εκατομμύρια τόνους CO2 σε σύγκριση με το 2022.
Πρώτον, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τη δεκαετία του 1960, εξοικονομώντας μόνο 44 εκατομμύρια τόνους CO₂.
Οι λόγοι για αυτό ήταν η σημαντική πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, οι αυξημένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες – περίπου οι μισές από τις οποίες προέρχονταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – καθώς και η ανάλογη μείωση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και η ελαφρά αύξηση της εγχώριας πράσινης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεύτερον, οι εκπομπές από τη βιομηχανία μειώθηκαν σημαντικά.
Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της παραγωγής από εταιρείες έντασης ενέργειας ως αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης και των διεθνών κρίσεων.
Ενώ η συνολική οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,3% σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η παραγωγή έντασης ενέργειας μειώθηκε κατά 11% το 2023.

Στο όνομα της προστασίας του κλίματος

«Το 2023 ήταν μια χρονιά δύο ταχυτήτων όσον αφορά την προστασία του κλίματος στη Γερμανία: ο ενεργειακός τομέας σημείωσε επιτυχία στην κλιματική πολιτική με το επίπεδο ρεκόρ των νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φέρνοντάς μας πιο κοντά στον στόχο του 2030», δήλωσε ο Simon Müller, διευθυντής της Agora Energiewende Γερμανίας.
«Ωστόσο, δεν θεωρούμε βιώσιμες τις μειώσεις των εκπομπών που παρατηρούνται στον βιομηχανικό τομέα.
Η πτώση της παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης αποδυναμώνει τη βιομηχανική βάση της Γερμανίας.
Εάν οι εκπομπές απλώς μεταφερθούν στο εξωτερικό, αυτό δεν θα ωφελήσει το κλίμα.
Οι τομείς των κτιρίων και των μεταφορών υστερούν επίσης όσον αφορά τα δομικά μέτρα προστασίας του κλίματος».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Agora, μόνο το 15% περίπου της εξοικονόμησης CO2 συνιστά μόνιμες μειώσεις εκπομπών που προκύπτουν από πρόσθετη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κέρδη απόδοσης και τη στροφή σε καύσιμα που παράγουν λιγότερο CO₂ ή άλλες φιλικές προς το κλίμα εναλλακτικές.
Οι εκπομπές CO₂ στους τομείς των μεταφορών και των κτιρίων παρέμειναν ξανά στάσιμες το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι οι τομείς εξακολουθούν να υπολείπονται πολύ από τους στόχους τους για το κλίμα.
Αντί για το νομικά δεσμευτικό μέγιστο των 101 εκατομμυρίων τόνων CO₂, τα κτίρια προκάλεσαν εκπομπές 109 εκατομμυρίων τόνων CO₂.
Αυτό σημαίνει ότι ο κλάδος των κτιρίων έχασε τον ετήσιο στόχο για τέταρτη συνεχή φορά.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Agora, οι μεταφορές στη Γερμανία εξέπεμψαν 145 εκατομμύρια τόνους CO₂, που αντιστοιχεί σε μείωση μόλις 11% σε σύγκριση με το 1990.
Αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές από τις μεταφορές υπερέβησαν το νομικά δεσμευτικό όριο των 133 εκατομμυρίων τόνων CO2 κατά 12 εκατομμύρια τόνους CO₂ .
Ο στόχος των 15 εκατομμυρίων ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2030 παραμένει πολύ μακριά: όπως και το προηγούμενο έτος, το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεταξύ των νέων ταξινομήσεων παρέμεινε αμετάβλητο, λίγο κάτω από το 20%.

Γερμανική αποβιομηχάνιση

«Στη Γερμανία συντελείται μια υφέρπουσα αποβιομηχάνιση.
Η βιομηχανική παραγωγή συνέχισε πρόσφατα να μειώνεται και βρίσκεται πλέον στα ίδια επίπεδα με το 2006».
Σύμφωνα με τους ειδικούς στο όνομα της πράσινης ουτοπίας, οι πολιτικοί ηγέτες σκοτώνουν αθόρυβα ζωτικής σημασίας βιομηχανίες έντασης ενέργειας.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal πολιτικοί, επιχειρηματικοί και ηγέτες ασφαλείας συγκεντρώνονται στο Νταβός υπό το μάντρα της «ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης».
Τα βασικά θέματα περιλαμβάνουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, την τεχνητή νοημοσύνη, την ενεργειακή ασφάλεια και την ανάπτυξη θέσεων εργασίας «για μια νέα εποχή».
Αναμφίβολα θα υπάρξουν επίσης εκκλήσεις για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και φιλοδοξίες για μια πράσινη οικονομία βασισμένη στο υδρογόνο.
Εν μέσω αυτού του μεγάλου σχεδιασμού για τις βιομηχανίες του 2050, οι ηγέτες πιθανότατα θα δώσουν λίγη προσοχή στο πώς η κυβερνητική πίεση για την επίτευξη αυτού του ουτοπικού οράματος καταστρέφει τις βιομηχανίες που έκαναν την Ευρώπη να ζηλεύει ο κόσμος.
Τα τελευταία δύο χρόνια, δεκάδες ενεργοβόροι κατασκευαστές των πιο βασικών υλικών—χημικά, χάλυβας, κεραμικά, γυαλί και λιπάσματα— σταμάτησαν ή επιβράδυναν την παραγωγή τους στην Ευρώπη.
Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης παραβλέπουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος αυτής της καταστροφής, αλλά οι πολιτικές προεκτάσεις αρχίζουν να φαίνονται στις δημοσκοπήσεις.
Οι αγροτικές διαδηλώσεις κατά της καταστολής των εκπομπών στην Ολλανδία βοήθησαν τον λαϊκιστή Geert Wilders να κερδίσει μια αιφνιδιαστική εκλογική νίκη και παρόμοιες διαδηλώσεις στη Γερμανία σκότωσαν μια πρόταση πράσινου προϋπολογισμού.
Η πολιτική αποβιομηχάνισης της Ευρώπης ουσιαστικά επιδιώκει να ανατρέψει όλα αυτά οργανώνοντας την οικονομία γύρω από τον περιορισμό της σπατάλης υποπροϊόντων από τα προϊόντα που επιτρέπουν στον κόσμο να συντηρηθεί.
Η χαμηλού κόστους, άφθονη ενέργεια είναι η ψυχή της κερδοφόρας βιομηχανικής παραγωγής.
Η παραγωγή σχεδόν των πάντων το απαιτεί.
Κάθε φορά που κλείνει μια βιομηχανική εγκατάσταση, οι θέσεις εργασίας με υψηλή αμοιβή εξαφανίζονται και η μεσαία τάξη συρρικνώνεται.
Εάν η Ευρώπη δεν κάνει αυτό που χρειάζεται ο κόσμος, τότε η παραγωγή θα πάει αλλού.
Είναι περιβαλλοντικά και οικονομικά ανεύθυνο για την Ευρώπη να αναθέτει σε τρίτους τη βιομηχανία έντασης ενέργειας σε χώρες με ασθενέστερη νομοθεσία, εργατική νομοθεσία και πρότυπα ασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης