Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζοφερή πρόβλεψη Occidental – Το 2025 ο κόσμος δεν θα έχει… πετρέλαιο

Ζοφερή πρόβλεψη Occidental – Το 2025 ο κόσμος δεν θα έχει… πετρέλαιο
Η αναλογία των ανακαλυφθέντων πόρων έναντι της ζήτησης έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και είναι τώρα περίπου στο 25%
Ο κόσμος θα βρεθεί σε έλλειψη πετρελαίου από το 2025 και μετά, καθώς η εξερεύνηση για μακροπρόθεσμα αποθέματα αργού πετρελαίου αναμένεται να μην μπορεί να καλύψει την αύξηση της ζήτησης, δήλωσε η Vicki Hollub, διευθύνουσα σύμβουλος της Occidental Petroleum, στο φόρουμ του Νταβός.
Για το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, οι εταιρείες πετρελαίου έβρισκαν περισσότερο αργό από την παγκόσμια κατανάλωση, περίπου πέντε φορές τον όγκο της ζήτησης, είπε η Hollub.
Αλλά η αναλογία των ανακαλυφθέντων πόρων έναντι της ζήτησης έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και είναι τώρα περίπου στο 25%.
«Στο εγγύς μέλλον, οι αγορές δεν είναι ισορροπημένες.
Η προσφορά, η ζήτηση δεν είναι ισορροπημένη», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Oxy.
«Το 2025 και μετά είναι όταν ο κόσμος θα έχει έλλειψη πετρελαίου».

Μετάβαση στην έλλειψη προσφοράς

Σύμφωνα με την Hollub, η αγορά πετρελαίου θα βρεθεί να κινείται από μια υπερπροσφορά βραχυπρόθεσμα σε μια μακρά περίοδο ελλείψεων προσφοράς.
Στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν νέοι πόροι, νέες επενδύσεις και νέα προσφορά μόνο για να διατηρηθούν τα τρέχοντα επίπεδα προσφοράς καθώς ωριμάζουν τα παλαιότερα κοιτάσματα.
Μία από τις πιο επίμονες προειδοποιήσεις έχει έρθει εδώ και χρόνια από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, και τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό της Aramco.
Το Βασίλειο και η Aramco έχουν επανειλημμένα πει ότι το επίκεντρο του ενεργειακού τομέα και οι συζητήσεις για την ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι στον τρόπο μείωσης των εκπομπών και όχι στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μιλώντας στο Forum Energy Intelligence τον Οκτώβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser είπε ότι ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας εργάζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρονικά αποθέματα, υδρογόνο και δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).
Αλλά ο κόσμος θα χρειάζεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο για δεκαετίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα καλύψουν αυτή την ανάγκη, πρόσθεσε.
Η πρόσθετη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου την επόμενη δεκαετία χρειάζεται νέες επενδύσεις για να αντισταθμίσουν τους ετήσιους ρυθμούς μείωσης 5-7%, σημείωσε ο Nasser.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης