Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά των ψηφιακών νομισμάτων ο Trump – Ανοίγει ο δρόμος για τον πλήρη έλεγχο της ανθρωπότητας μέσω των δαπανών

Κατά των ψηφιακών νομισμάτων ο Trump – Ανοίγει ο δρόμος για τον πλήρη έλεγχο της ανθρωπότητας μέσω των δαπανών
Αυτή θα ήταν μια επικίνδυνη απειλή για την ελευθερία – και θα την σταματήσω από το να έρθει στην Αμερική, ανέφερε πρόσφατα ο Trump
Κατά των ψηφιακών νομισμάτων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος υποσχέθηκε ότι, αν ανακτήσει το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, δεν θα επιτρέψει ποτέ τη χρήση ψηφιακού νομίσματος της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC), καθώς θα «έδινε στην κυβέρνηση τον απόλυτο έλεγχο των χρημάτων».
"Αυτή θα ήταν μια επικίνδυνη απειλή για την ελευθερία – και θα την σταματήσω από το να έρθει στην Αμερική.
Θα θέσουμε επίσης ισχυρές προστασίες για να εμποδίσουμε τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές να προσπαθήσουν να επηρεάζουν τις πολιτικές σας πεποιθήσεις.
Αυτό δεν θα γίνει ποτέ συμβεί όσο είμαι ο πρόεδρός σας», είπε ο Trump μιλώντας στο Πόρτσμουθ του Νιού Χάμσαϊρ.
Τα σχόλια του Trump έρχονται ώρες αφότου ο βουλευτής Jim Jordan (R-OH) αποκάλυψε ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες επισήμαναν οικονομικές συναλλαγές χρησιμοποιώντας πολιτικά ευαίσθητες λέξεις όπως "MAGA" και "Trump" σε ένα ακόμη κραυγαλέο παράδειγμα στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων.

Τι είναι τα CBDC

Τα CBDC - τα οποία διαφημίζονται από τραπεζίτες όπως ο αναπληρωτής διοικητής της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας Denis Beau ως «ο καταλύτης για τη βελτίωση των διασυνοριακών πληρωμών επιτρέποντας τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς νομισματικού συστήματος» - είναι στην πραγματικότητα απόλυτα εργαλεία καταπίεσης.
Ακόμη και οι διοικητές της Fed γνωρίζουν ότι «αυτός ο τρόπος είναι επικίνδυνος»:
«Σκεπτόμενοι τις επιπτώσεις του CBDC και της ιδιωτικής ζωής, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν τα χρήματα στην καθημερινή μας ζωή και τον κίνδυνο ότι ένα CBDC θα παρείχε όχι μόνο ένα παράθυρο στην ελευθερία που απολαμβάνουν οι Αμερικανοί, αλλά ενδεχομένως και ένα εμπόδιο στην επιλογή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται και επενδύονται τα χρήματα και οι πόροι», είπε η κυβερνήτης της Federal Reserve, Michelle Bowman, σε ένα πρόγραμμα της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ για τα Διεθνή Χρηματοοικονομικά Συστήματα πέρυσι.
Τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου «πόλεμου κατά των μετρητών».
Μια κοινωνία χωρίς μετρητά προωθείται με την υπόσχεση να παρέχει μια ασφαλή, βολική και πιο ασφαλή εναλλακτική λύση στα φυσικά μετρητά.
Υποστηρίζεται επίσης ότι θα βοηθήσει να σταματήσουν τους επικίνδυνους εγκληματίες.
Αλλά υπάρχει μια πιο σκοτεινή πλευρά - η υπόσχεση του ελέγχου.
Η εξάλειψη των μετρητών δημιουργεί τη δυνατότητα για την κυβέρνηση να παρακολουθεί και να ελέγχει τις καταναλωτικές δαπάνες.
Οι ψηφιακές οικονομίες θα διευκολύνουν επίσης τις κεντρικές τράπεζες να εμπλακούν σε χειραγωγικές νομισματικές πολιτικές, όπως τα αρνητικά επιτόκια.
Αλλά φαίνεται να είναι αναπόφευκτο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία από το Atlantic Council CBDC Tracker, 130 χώρες - που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 98% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος - εξερευνούν ή αναπτύσσουν CBDC, σημειώνοντας μια τεράστια αύξηση σε σχέση με μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Το cbdctracker.org

Οι κεντρικές τράπεζες πειραματίζονται επίσης και στα συστήματα διεθνούς διακανονισμού.
Τον Νοέμβριο, η Ζυρίχη εξέδωσε ψηφιακό ομόλογο 100 εκατομμυρίων CHF (113 εκατομμυρίων δολαρίων) μέσω του SIX Digital Exchange - η πιο χαρακτηριστική πτυχή του οποίου είναι ότι διακανονίζεται χρησιμοποιώντας τραπεζικό ψηφιακό νόμισμα (χονδρική CBDC) που εκδίδεται από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB).
Τον περασμένο Απρίλιο, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Robert F. Kennedy Jr. (ο οποίος τώρα εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος που θα πληροί τις προϋποθέσεις για το ψηφοδέλτιο σε διάφορες πολιτείες), αντιτάχθηκε σθεναρά στην ανακοίνωση της Fed για ένα CBDC.
"Ενώ οι συναλλαγές σε μετρητά είναι ανώνυμες, ένα CBDC θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί όλες τις ιδιωτικές οικονομικές μας υποθέσεις.
Η κεντρική τράπεζα θα έχει την εξουσία να επιβάλει όρια σε δολάρια στις συναλλαγές μας, περιορίζοντας πού μπορείτε να στείλετε χρήματα, πού μπορείτε να τα ξοδέψετε», έγραψε στο X.
«Ένα CBDC που συνδέεται με την ψηφιακή ταυτότητα και το κοινωνικό πιστωτικό σκορ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παγώσει τα περιουσιακά σας στοιχεία ή να περιορίσει τις δαπάνες σας σε προμηθευτές, εάν δεν συμμορφωθείτε με αυθαίρετες επιταγές, δηλαδή εντολές εμβολίων».

Οι αντιδράσεις

Πιο πρόσφατα, αρκετές πολιτείες που αντιτίθενται στο CBDC έχουν εκδώσει νομοσχέδια που θα απαγόρευαν την ταξινόμηση του ψηφιακού νομίσματος ως χρήματος.
Εάν πετύχουν, η Γιούτα, η Νότια Καρολίνα, η Νότια Ντακότα και το Τενεσί θα γίνουν οι πρώτες πολιτείες που θα απέκλειαν το CBDC ως μέσο ανταλλαγής - ενδεχομένως δημιουργώντας σημαντικά εμπόδια στο CBDC στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά και οι μελέτες σχετικά δεν λείπουν.
Όπως έγραψε η Laura Dodsworth τον Οκτώβριο για τη δυστοπική φύση των CBDC, μέσω του Ινστιτούτου Brownstone:
Το 2019, η Mastercard και η Doconomy κυκλοφόρησαν μια πιστωτική κάρτα με έναν υπολογιστή αποτυπώματος άνθρακα που μπορεί να απενεργοποιήσει τις δαπάνες σας όταν φτάσετε στο μέγιστο επίπεδο άνθρακα.
Αυτή η λειτουργία είναι εθελοντική, αλλά θα μπορούσε να είναι μια αυτόματη πτυχή ενός CBDC.
Ο Tom Mutton, διευθυντής στην Τράπεζα της Αγγλίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την τελική απόφαση σχετικά με το εάν ένα βρετανικό CBDC θα πρέπει να προωθηθεί.
Ο Sir Jon Cunliffe, αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας, είπε:
«Θα μπορούσατε να σκεφτείτε να δώσετε στα παιδιά σας χαρτζιλίκι, αλλά να προγραμματίσετε τα χρήματα έτσι ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γλυκά.
Υπάρχει μια σειρά από πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν τα χρήματα, τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε με την τρέχουσα τεχνολογία. "
Όπως αποκαλύπτει, τα CBDC δεν θα αλλάξουν απλώς τη σχέση μας με τα χρήματα αλλά με την κυβέρνηση.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει όλο και πιο αυταρχικές τάσεις κατά τη διαχείριση της πανδημίας του Covid.
Η επιστήμη της συμπεριφοράς έχει αξιοποιηθεί για να χειραγωγήσει, να μας δώσει κίνητρα και να μας εξαναγκάσει να συμπεριφερόμαστε ως πρότυπα πολιτών.
Ένα CBDC που βασίζεται σε κάποιον λογαριασμό θα έδινε στην κυβέρνηση τεράστια εξουσία, καθώς η ταυτότητα συνδέεται με τα χρήματα.
Ένα έγγραφο της Τράπεζας της Αγγλίας του 2020 έδωσε παραδείγματα προγραμματισμού, για παράδειγμα ότι τα έξυπνα αυτοκίνητα μπορούσαν να πληρώσουν αυτόματα για καύσιμα απευθείας στην αντλία διανομής, με αυτοματοποιημένη φορολογία και φιλανθρωπικές δωρεές στα σημεία πώλησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης