Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Βρετανός Cameron βλέπει το «φάντασμα» του Hitler στο πρόσωπο του Putin

Ο Βρετανός Cameron βλέπει το «φάντασμα» του Hitler στο πρόσωπο του Putin
Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει η «απόλυτη νούμερο ένα προτεραιότητα» του Cameron
Σε μια εξωφρενική σύγκριση προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου, David Cameron, καθώς δήλωσε ότι αισθάνεται σαν να βρίσκεται στη δεκαετία του 1930 ξανά, αλλά με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin να παίζει τον ρόλο του Hitler.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει η «απόλυτη νούμερο ένα προτεραιότητα» του Cameron, είπε σε podcast του Politico, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
«Αυτή είναι η πρόκληση για τη γενιά μας», είπε ο Cameron.
«Είναι σαν να είμαι υπουργός Εξωτερικών ή ηγέτης στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1930, δεν πρέπει να κατευνάζουμε τον Putin.
Πρέπει να αντισταθούμε στο κακό που αντιπροσωπεύει η εισβολή του».
Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου έρχονται καθώς η Δύση προσπαθεί να κρατήσει την Ουκρανία εφοδιασμένη με όπλα υψηλής τεχνολογίας για να αποκρούσει την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, ενώ προετοιμάζεται για την πιθανή επιστροφή του σκεπτικιστή για το ΝΑΤΟ Donald Trump στον Λευκό Οίκο.
«Ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους ότι ο Putin δεν κερδίζει», είπε ο Cameron.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Hamas

Ειδικά για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Hamas στη Μέση Ανατολή, ο Cameron υπερασπίστηκε την άρνηση της Βρετανίας να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις βομβαρδίζουν Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
«Νομίζω ότι αυτό δεν θα είχε λειτουργήσει γιατί αν θέλετε μια λύση δύο κρατών, εάν θέλετε μια βιώσιμη εκεχειρία, δεν μπορείτε να ζητήσετε από τους Ισραηλινούς να έχουν μια λύση δύο κρατών με τους ανθρώπους που την 7η Οκτωβρίου εκτόξευσαν ρουκέτες στη χώρα τους», είπε.
Ο Cameron είπε ότι αισθάνθηκε «βαθιά προβληματισμένος» από τα δεινά και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.
«Έχω πάει σε ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ και είδα τα αποτελέσματα αυτού που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου και την αληθινή φρίκη του», είπε.
«Έχω ακούσει επίσης λογαριασμούς από το προσωπικό της βρετανικής πρεσβείας στο Κάιρο που βγαίνουν από τη Γάζα και τι έχουν δει, τι έχουν βιώσει και τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν χάσει και τα μέλη της οικογένειας που έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε ο Cameron.
Ο Cameron κράτησε επίσης ανοιχτή την πόρτα για μελλοντικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον ανταρτών Houthis στην Υεμένη που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι επιτίθενται σε εμπορικά και δυτικά πλοία του πολεμικού ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα τα αντίποινα από έναν συμμαχικό συνασπισμό την περασμένη εβδομάδα.
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό τελικά να δείξετε ότι είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε τα λόγια με πράξεις», προειδοποίησε ο Cameron τους Houthis, προσθέτοντας, «να έχετε κατά νου όταν κάνετε προειδοποιήσεις, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αναλάβετε δράση».

Πολιτική διαμάχη της Ρουάντα

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Cameron είπε ότι βρίσκεται «απολύτως» πίσω από τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Rishi Sunak να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση στέλνοντας αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα.
Ο Cameron υπερασπίστηκε την πολιτική παρά το γεγονός ότι την περιέγραψε ως «ανορθόδοξη» και «εκτός πλαισίου σκέψης».
Ερωτηθείς αν θα είχε σχεδιάσει την πολιτική όταν ήταν πρωθυπουργός, ο Cameron απάντησε: «Ναι, η καρδιά μου είναι απολύτως σε αυτό».
Η νομοθεσία αναμένεται να συναντήσει σκληρή αντίσταση στην άνω αίθουσα της Βρετανίας, τη Βουλή των Λόρδων, όπου ο Cameron έχει τη θέση ομοτίμου.
Αναλογιζόμενος την επιστροφή του στην πολιτική πρώτη γραμμή σε σύγκριση με την εποχή του ως πρωθυπουργός, ο Cameron είπε «σίγουρα σε κάνει να σκέφτεσαι πολύ για το πώς να παίρνεις αποφάσεις, να προσπαθείς να βρεις χρόνο για να σκεφτείς αποφάσεις.
Είναι ακόμα πολύ, πολύ δύσκολο».
Ο Cameron είπε: «Δεν μπορείς να προσδιορίσεις πώς σε βλέπουν οι άνθρωποι», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ήταν ευαίσθητος στην προσωπική κριτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης