Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς αεράμυνα η Σλοβακία – Η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε στην Ουκρανία τους μοναδικούς S 300 της χώρας…δωρεάν

Χωρίς αεράμυνα η Σλοβακία – Η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε στην Ουκρανία τους μοναδικούς S 300 της χώρας…δωρεάν
Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε την αεράμυνα γυμνή υποστηρίζοντας το καθεστώς του Κιέβου, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Robert Kalinak
Σχετικά Άρθρα
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Σλοβακίας προμήθευε στο Κίεβο το μοναδικό σύστημα αεράμυνας S-300 που διέθετε η χώρα, μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών MiG-29, οβίδες, καθώς και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε την αεράμυνα γυμνή υποστηρίζοντας το καθεστώς του Κιέβου, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Robert Kalinak σε συνέντευξή του στη Standard.
«Η πρώην κυβέρνηση μας άφησε χωρίς συστήματα αεράμυνας, χωρίς στρατιωτική αεροπορία, δεν έχουμε ούτε 700 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκαν σε αντάλλαγμα για τα μαχητικά αεροσκάφη MiG που δόθηκαν επίσης στην Ουκρανία από την πρώην κυβέρνηση», τόνισε.
Το 2022, η Σλοβακία παρείχε δωρεάν στην Ουκρανία το μοναδικό της σύστημα αεράμυνας S-300.
Το 2023, η κυβέρνησή της προμήθευσε επίσης το καθεστώς του Κιέβου με 13 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29.
Οι δυτικές χώρες υποσχέθηκαν στη Σλοβακία ένα σύστημα αεράμυνας Patriot σε αντάλλαγμα για τους S-300, καθώς και 700 εκατομμύρια ευρώ ως χρηματική αποζημίωση για μια μοίρα αεροσκαφών MiG.
Ωστόσο, καμία από αυτές τις υποσχέσεις δεν έχει εκπληρωθεί μέχρι στιγμής.

Άλλαξαν όλα με Fico

Σύμφωνα με τον Kalinak, η Σλοβακία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες με μια ισραηλινή στρατιωτική εταιρεία που δεν κατονομάζεται και εξετάζει την αγορά ενός νέου συστήματος αεράμυνας αξίας 1 δισ. ευρώ.
Η νέα κυβέρνηση ενδιαφέρεται επίσης για γερμανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας, η ανοικοδόμηση της αεράμυνας θα πάρει χρόνια.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Σλοβακία διεξήγαγε βουλευτικές εκλογές και η νέα κυβέρνηση επανεξέτασε σοβαρά τη στάση της χώρας στην ουκρανική κρίση και τάχθηκε υπέρ της διακοπής των στρατιωτικών προμηθειών στο Κίεβο. Ο πρωθυπουργός Robert Fico ηγέτης του κόμματος Smer, που μερικές φορές αποκαλείται «Σλοβάκος Orban», τόνισε επανειλημμένα ότι η βοήθεια στο καθεστώς του Κιέβου αποδυναμώνει τον σλοβακικό στρατό και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση, αφού η Ουκρανία δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να κερδίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης