Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Οι νάρκες στη Zaporizhia προστατεύουν από σαμποτάζ τον πυρηνικό σταθμό

Ρωσία: Οι νάρκες στη Zaporizhia προστατεύουν από σαμποτάζ τον πυρηνικό σταθμό
. Είναι ένα κοινό μέτρο προστασίας του σταθμού από επιθέσεις και δολιοφθορές, λέει για τις νάρκες η Μόσχα
Οι νάρκες, που ανακαλύφθηκαν από τους ειδικούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στην περιφέρεια του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhia (ZNPP) είναι απαραίτητες για την προστασία από σαμποτέρ, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη Mikhail Ulyanov.
«Δεν υπάρχει τίποτα το εξαιρετικό σχετικά με την παρουσία ναρκών ξηράς. Είναι ένα κοινό μέτρο προστασίας του σταθμού από επιθέσεις και δολιοφθορές.
Οι νάρκες ξηράς βρίσκονται μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών περιφράξεων του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Είναι μια περιορισμένη ζώνη ασφαλείας.

Προστατευτικά μέτρα


Το προσωπικό δεν πηγαίνει εκεί. Οι νάρκες αποτελούν απειλή μόνο για αρουραίους, κοράκια και πιθανούς σαμποτέρ», σημείωσε στο κανάλι του στο Telegram.
Επισήμανε ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Φυσική Προστασία του Πυρηνικού Υλικού, η διοίκηση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής δικαιούται να αποφασίζει μόνη της για τα προστατευτικά μέτρα.
«Η Γραμματεία του ΔΟΑΕ θα έκανε καλά να το θυμάται αυτό.
Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Γενικός Διευθυντής Raphael Grossi υπογράμμισε στους πέντε πυλώνες του για την πυρηνική ασφάλεια, που εξέφρασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 30 Μαΐου 2023, ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι o σταθμός ηλεκτροπαραγωγής προστατεύεται αξιόπιστα από επιθέσεις και δολιοφθορές», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Ο Ulyanov επεσήμανε ότι το προσωπικό του ΔΟΑΕ παρατήρησε για πρώτη φορά τις νάρκες ξηράς το περασμένο καλοκαίρι.
Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός αναγνώρισε ότι αυτά τα προστατευτικά μέτρα εφαρμόζονται με τρόπο που δεν αποτελεί απειλή για τις εγκαταστάσεις ή το προσωπικό του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης