Τελευταία Νέα
Διεθνή

Davos: Με άδεια χέρια έφυγε ο Zelensky – JP Morgan, BlackRock δεν επενδύουν στην Ουκρανία, όσο διαρκεί ο πόλεμος με Ρωσία

Davos: Με άδεια χέρια έφυγε ο Zelensky –  JP Morgan, BlackRock δεν επενδύουν στην Ουκρανία, όσο διαρκεί ο πόλεμος με Ρωσία
ΗΠΑ και ΕΕ μπορεί να έχουν χρηματοδοτήσει αφειδώς το ουκρανικό καθεστώς με χρήματα φορολογουμένων αλλά η υποδοχή που συνάντησε ο Zelensky από τους τραπεζίτες στο Davow ήταν ψυχρή
Σχετικά Άρθρα
Παρά τις υψηλές προσδοκίες με άδεια χέρια έφυγε από το Davos και το WEF ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, καθώς δεν ήταν σε θέση να προσελκύσει για τη χώρα του ιδιωτικές επενδύσεις εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία.
ΗΠΑ και ΕΕ μπορεί να έχουν χρηματοδοτήσει αφειδώς το ουκρανικό καθεστώς με χρήματα φορολογουμένων αλλά η υποδοχή που συνάντησε από τους τραπεζίτες στην ελβετική πόλη ήταν ψυχρή, γράφει σε δημοσίευμά της η New York Post.
Ο Zelensky μίλησε για την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, εξήρε την οικονομική πρόοδο της χώρας του παρά τον πόλεμο αλλά τελικά δεν έπεισε.
Η αλήθεια είναι ότι η Wall Street έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ουκρανία και ιδίως τράπεζες και επενδυτικά ταμεία.
Επίσης οι Αμερικανοί επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin να «επανιδρύσει» τη Σοβιετική Ένωση με την κτήση της Ουκρανίας.

Ενδιαφέρον από τους Αμερικανούς επενδυτές αλλά...

Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ουκρανία από το 30% υποχωρεί κάτω από το 6% παρά τις εχθροπραξίες και ότι η οικονομία αναπτύσσεται, θέλγει τους κεφαλαιούχους των ΗΠΑ.
Επίσης ο Zelensky σχεδιάζει να ανοίξει το ζωτικής σημασίας αεροδρόμιο του Κιέβου τους επόμενους μήνες ενώ ισχυρίστηκε ότι το δυτικό τμήμα της χώρας είναι αρκετά ασφαλές από βομβαρδισμούς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε η JP Morgan με επικεφαλής τον Jamie Dimon και την ομάδα του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η JP Morgan πραγματοποίησε μια σειρά από ιδιωτικές συναντήσεις με πιθανούς επενδυτές, επειδή η χώρα είναι από πολλές απόψεις μια καταπληκτική επενδυτική ευκαιρία.
Οι Ουκρανοί είναι και μορφωμένοι και παραγωγικοί όταν οι βόμβες δεν στοχεύουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, εκτιμούν.

1_526.JPG

Οι μυστικές συναντήσεις με τον Dimon της JP Morgan

Και οι μεγάλοι τραπεζίτες όπως ο Dimon της JP Morgan, ο Ray Dalio της Bridgewater Associates, ο David Rubenstein του Carlyle Group, ο Steve Schwarzman της Blackstone, καθώς και ένας εκπρόσωπος από την BlackRock του Larry Fink ενήργησαν σαν να ήταν έτοιμοι να κάνουν μια συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια ιδιωτικών επαφών με τον Zelensky συζητήθηκαν η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η δημιουργία μίας νέας οικονομίας βασισμένης στην τεχνολογία και την καινοτομία αλλά και οι υποδομές.
Ωστόσο, ο Zelensky δεν απέσπασε καμία δέσμευση.
Το μόνο καλό νέο για τον Ουκρανό πρόεδρο είναι το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Robert Kraft που δραστηριοποιείται στον κλάδο του χάρτου και συμμετείχε στις συζητήσεις της JP Morgan για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας το 2023 φέρεται να ενδιαφέρεται για την κατασκευή εργοστασίων στην Ουκρανία.
Μάλιστα πληροφορίες τον έφεραν να έχει αποφασίσει την κατασκευή ενός ή δύο εργοστασίων αργότερα το 2024 στο λιγότερο κατεστραμμένο κομμάτι της Ουκρανίας από τον πόλεμο, δηλαδή το δυτικό.
Πάντως εκπρόσωπος του Ομίλου Kraft λέει ότι η εταιρεία «είχε μερικές προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να κάνει κάτι στο μέλλον, αλλά τίποτα δεν είναι επικείμενο».
Η διαφαινόμενη επένδυση της Kraft υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.
Αυτό είναι καλό, αλλά μικρό σε σύγκριση με τις ιδιωτικές επενδύσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη, και το ποσό που θα μπορούσε να συγκεντρώσει η Wall Street υπό τις κατάλληλες συνθήκες.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τις οποίες επικαλείται η New York Post ο Zelensky έπεισε τους επενδυτές ότι, αντιμετωπίζει τη διαφθορά που ένα μεγάλο εμπόδιο για οποιαδήποτε σημαντική επένδυση.

2_379.JPG
Dimon σε Zelensky: Όσο διαρκεί ο πόλεμος με τη Ρωσία δεν θα δεις καμία επένδυση


Όμως είναι ο πόλεμος που εμποδίζει τη Wall Street να ανοίξει πλήρως το πορτοφόλι της.
Το πρόβλημα, με απλά λόγια: Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει επιστροφή κεφαλαίου για τις βομβαρδισμένες τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις.
Στις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες ο Zelensky δυσχέρανε περαιτέρω την ήδη δύσκολη θέση του,
Δεν έδειξε ότι είναι έτοιμος να κάνει ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Putin, τον άνθρωπο που πρόσφατα αποκάλεσε «Hitler».
Αυτό σημαίνει ότι σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις δεν θα γίνουν σύντομα στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία θα έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια από ιδιωτικά κεφάλαια, θεσμικούς επενδυτές και πλούσιους Αμερικανούς αμέσως μόλις σταματήσει ο πόλεμος αλλά ούτε ένα δευτερόλεπτο πριν: Θεωρείται βέβαιο πως ακριβώς αυτό είπε ο Dimon στον Zelensky.
Ή αλλιώς σύναψη ειρήνης με τους όρους της Ρωσίας ή οικονομική καταστροφή.

3_237.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης