Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα από την Vanguard – Οι 2 καταλύτες για αύξηση της θέσης

Ψήφος εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα από την Vanguard – Οι 2 καταλύτες για αύξηση της θέσης
Η περιφέρειας της Ευρωζώνης θεωρείται πολύ πιο υγιής δημοσιονομικά και μια αυξανόμενη δεξαμενή επενδυτών αισθάνεται άνετα να αγοράσει το χρέος της
Η διάθεση των επενδυτών για τα ομόλογα των χωρών που μέχρι πριν λίγα χρόνια πρωταγωνιστούσαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης αυξάνεται καθώς η προοπτική για μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται.
Η Vanguard Asset Management, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, και η Candriam, η οποία επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 140 δισεκατομμυρίων ευρώ, αγοράζουν περισσότερα κρατικά ομόλογα από τα λεγόμενα κράτη της περιφέρειας της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Πάνω από μια δεκαετία από τότε που οι αυξανόμενες αποδόσεις τους απείλησαν το μέλλον του ευρώ, η ομάδα της περιφέρειας θεωρείται πολύ πιο υγιής δημοσιονομικά και μια αυξανόμενη δεξαμενή επενδυτών αισθάνεται άνετα να αγοράσει το χρέος της.
Ενώ η χρονική στιγμή των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος είναι ασαφής, η χαλάρωση πολιτικής θεωρείται αναπόφευκτη και μειώσει τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος εξυπηρέτησης μεγάλων ποσοστών χρέους.
«Καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια αναμένεται να αλλάξουν πορεία, πιστεύουμε ότι το χρήμα θα πρέπει να συνεχίσει να ρέει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια», δήλωσε ο Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων της Vanguard.
Αυτόν τον μήνα, ο Koutny αυξάνει τις θέσεις που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους.
Τώρα είναι overweight στο ισπανικό χρέος και έχει επεκτείνει τη θέση του στην Ελλάδα, ενώ έχει επίσης πάρει μερικά ιταλικά ομόλογα.
Ο Philippe Noyard, παγκόσμιος επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Candriam, έχει αναβαθμίσει την Ιταλία και την Πορτογαλία σε neutral από underweight.
Ένα βασικό σημάδι εμπιστοσύνης στην περιφέρεια ήρθε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον Koutny, όταν οι αγορές αφομοίωσαν ήπια την είδηση ότι η ΕΚΤ θα επιτάχυνε το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της εποχής της πανδημίας, γνωστού ως PEPP.
Προσέθεσε στην υπόθεση ότι το χρέος από τις μικρότερες χώρες της ευρωζώνης θα παραμείνει «καλά υποστηριζόμενο» μεσοπρόθεσμα, είπε.
Τα θεμελιώδη μεγέθη της Ισπανίας είναι ισχυρότερα από ό,τι τιμολογούν οι αγορές, ενώ η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα έχει αυξήσει την ελκυστικότητα της χώρας, είπε ο Koutny.
Οι λήξεις μεταξύ 5 και 15 ετών προσφέρουν την καλύτερη έκθεση και στις δύο χώρες, είπε.
Ο Noyard της Candriam, εν τω μεταξύ, έχει αντισταθμίσει το ιταλικό χρέος, επαινώντας τη «συνετή δημοσιονομική διαχείριση» της κυβέρνησης.
420025830_1176634183309737_4568205994835576143_n.jpg

Πιο μικτά spread

Η πρόσθετη απαίτηση αποδόσεις για τη διατήρηση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας σε σύγκριση με αυτά της Γερμανίας έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.
Και ο Noyard αποκαλύπτει ότι η Candriam αισθάνεται άνετα με αυτό το επίπεδο και δεν θέλει πλέον να χάνει την υψηλότερη μεταφορά σε σύγκριση με άλλους κρατικούς εκδότες.
Η μείωση της απόδοσης της Ιταλίας στη Γερμανία, το κύριο σημείο αναφοράς της περιοχής, ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τα επιτόκια σε ευρώ και «δεν πρόδιδε υπερβολικούς φόβους σχετικά με την ικανότητα της Ιταλίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε περιβάλλον υψηλότερου επιτοκίου», είπε.
Το spread συρρικνώθηκε στις 152 μονάδες βάσης, φέρνοντάς το πιο κοντά στον στόχο της Citigroup των 140-150 μονάδων βάσης αργότερα φέτος.
«Δεν αναμένουμε πλέον περαιτέρω διεύρυνση των περιφερικών spreads βραχυπρόθεσμα», έγραψε ο Aman Bansal, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Citi, σε σημείωμα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν βασικός κίνδυνος για τις μικρότερες χώρες της ευρωζώνης, θα χρειαζόταν «μια σειρά από εκπλήξεις και αρνητικά δεδομένα» για να οδηγήσει σε μεγάλη διεύρυνση των spread, πρόσθεσε.
Όσον αφορά την Πορτογαλία, η Candriam εκμεταλλεύτηκε την πρόσφατη διεύρυνση του spread της χώρας για να αυξήσει την έκθεση, είπε ο Noyard.
Οι αποτιμήσεις «φαίνονται ολοένα και πιο δικαιολογημένες» από μια ισχυρή οικονομική και δημοσιονομική προοπτική, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης