Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Έφτιαξαν σούσι από κρέας χελιού που αναπτύχθηκε σε... εργαστήριο

Ισραήλ: Έφτιαξαν σούσι από κρέας χελιού που αναπτύχθηκε σε... εργαστήριο
Το καλλιεργούμενο χέλι παράχθηκε χρησιμοποιώντας οργανοειδή, μικροσκοπικές δέσμες ιστών που αναπτύχθηκαν αρχικά για χρήση στην ιατρική έρευνα. Τα οργανοειδή αποτελούνται από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα που λαμβάνονται από γονιμοποιημένα αυγά χελιού
Παράχθηκε το πρώτο εργαστηριακό κρέας χελιού γλυκού νερού, το οποίο μπορεί να λύσει το δίλημμα των γευσιγνωστών. Η αχαλίνωτη υπεραλίευση έχει προκαλέσει την κατακόρυφη πτώση των πληθυσμών χελιών και την εκτίναξη των τιμών, αλλά το καλλιεργημένο χέλι θα μπορούσε να προσφέρει τη λιχουδιά χωρίς ενοχές.
Το κρέας χελιού, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian, παράχθηκε από την Forsea Foods στο Ισραήλ από εμβρυϊκά κύτταρα του ιαπωνικού χελιού unagi. Η εταιρεία συνεργάστηκε με έναν Ιάπωνα σεφ για να δημιουργήσει unagi kabayaki, μαριναρισμένο χέλι στη σχάρα πάνω σε ρύζι, και unagi nigiri, ένα είδος σούσι.
Μάλιστα, το καλλιεργούμενο χέλι παράχθηκε χρησιμοποιώντας οργανοειδή, μικροσκοπικές δέσμες ιστών που αναπτύχθηκαν αρχικά για χρήση στην ιατρική έρευνα. Τα οργανοειδή αποτελούνται από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα που λαμβάνονται από γονιμοποιημένα αυγά χελιού. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε είδος ιστού και, καθώς αναπτύσσονται, αυτο-οργανώνονται στη δομή του πραγματικού κρέατος και τελικό προϊόν περιέχει, επίσης, κάποια συστατικά φυτικής προέλευσης.
Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τη λειτουργία της και να διαθέσει το καλλιεργημένο χέλι προς πώληση σε περίπου δύο χρόνια. Επισημαίνεται ότι η στρατηγική της Forsea Foods είναι να στοχεύει σε είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση στη φύση και τα οποία, επίσης, έχουν υψηλές τιμές σε εστιατόρια και καταστήματα, με το χέλι να πληροί και τα δύο κριτήρια. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, υποστήριξε πέρυσι την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας καλλιεργούμενου κρέατος. Η τιμή εστιατορίου στην Ιαπωνία είναι περίπου 250 δολάρια το κιλό και η Forsea Foods αναμένει ότι η τιμή του καλλιεργημένου χελιού θα φτάσει την τιμή του χελιού που αλιεύεται στη φύση.
Σημειώνεται ότι η υπεραλίευση και η ρύπανση έχουν συμβάλει στη μείωση του πληθυσμού των χελιών σε όλο τον κόσμο και έχουν οδηγήσει στην παράνομη διακίνηση του είδους αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κατανάλωση χελιού στην Ιαπωνία έχει μειωθεί κατά 80% από το 2000, δήλωσε ο Ρόι Νιρ, διευθύνων σύμβουλος της Forsea Foods: «Πρόκειται για ένα ψάρι υψηλής τιμής και δεν υπάρχει κανείς να το προμηθεύσει».
«Έχει μια πολύ μοναδική γεύση και υφή - είναι πολύ τρυφερό και λιπαρό, αλλά έχει επίσης μια μοναδική γεύση umami και προσπαθούμε να την αποτυπώσουμε», δήλωσε ο Ρόι Νιρ. Το σημερινό πρωτότυπο θα υποστεί περαιτέρω βελτιώσεις πριν βγει στην αγορά, είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Ο σεφ, ο οποίος διευθύνει το vegan εστιατόριο Saido στο Τόκιο, δήλωσε. «Το unagi είναι ένα διαχρονικά αγαπημένο φαγητό στην Ιαπωνία, αλλά η διαχρονική του απήχηση επηρεάζεται από την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για μια πιο βιώσιμη προσέγγιση».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης