Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πράσινο φως από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πράσινο φως από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Αναμένει την έγκριση της Ουγγαρίας η Στοκχόλμη για την οριστική της ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο
Την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενέκρινε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, υπερψηφίζοντας κατά πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο, όπως προέκυψε από τις αρμόδιες επιτροπές του νομοθετικού σώματος.
Έτσι, το νομοθετικό σώμα της Άγκυρας παραπέμπει το έγγραφο στον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan για την τελική υπογραφή, προτού αυτό αποσταλεί κι επισήμως στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον.

Υπέρ ψήφισαν 287 βουλευτές, κατά 55 και 4 λευκό σε σύνολο 600 μελών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Νωρίτερα σήμερα, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο Devlet Bahceli, είχε δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης.
Υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης, το ισλαμιστικό Κόμμα Ευτυχίας και το δεξιό εθνικιστικό Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Meral Akşener, έκαναν γνωστό ότι θα καταψηφίσουν το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας.
Η πλέον πρόσφατη ένδειξη ότι η Τουρκία προσανατολίζεται να προχωρήσει στην έγκριση του πρωτοκόλλου ήταν το «πράσινο φως» που έδωσε στη συμμετοχή της Σουηδίας στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Steadfast Defender 24», η οποία ξεκινάει στις 31 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου, τη μεγαλύτερη άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το σχέδιο της άσκησης οριστικοποιήθηκε στις συνεδριάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιανουαρίου, με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Metin Gürak, να μην προβάλλει αντιρρήσεις στη συμμετοχή της Σουηδίας, απόφαση που δεν θα μπορούσε να έχει ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Erdogan.
Το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εγκρίθηκε στις 26 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, εισήχθη στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας από τις 16 Ιανουαρίου, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να τεθεί σε ψηφοφορία.
Πλέον, η Στοκχόλμη καλείται να λάβει το «πράσινο φως» από την Ουγγαρία, προκειμένου να υπερβεί και το τελευταίο «εμπόδιο», πριν την οριστική της ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Η Τουρκία και η Ουγγαρία αποτέλεσαν, άλλωστε, τα μοναδικά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ που έφεραν αντιρρήσεις στο αίτημα της Στοκχόλμης για την ένταξη της στη Συμμαχία.

Σουηδός πρωθυπουργός: Ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ

«Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson.


Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση της Άγκυρας με F-16 

Κατά την πάγια διαπραγματευτική του τακτική τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος Erdogan συσχέτιζε την έγκριση της σουηδικής ένταξης με την παραλαβή αεροσκαφών f-16 από τις ΗΠΑ, προβαίνοντας σε ένα άγριο διπλωμαικό παζάρι.
Το θέμα της Σουηδίας προέκυψε, άλλωστε κατά την πρόσφατη συνάντησή του Erdogan με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden.
O Τούρκος πρόεδρος δήλωνε, τότε, ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας, «αξιολογήσαμε και το ζήτημα των F-16 μεταξύ ημών και των ΗΠΑ».
«Κατά την επικοινωνία μας με τον Biden μάς είπε, εσείς να το περάσετε στη Βουλή και θα το περάσω στο Κογκρέσο με τον ίδιο τρόπο. Αφήστε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και τον δικό μας Hakan Fidan να χειριστούν αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα. Αν το λειτουργήσουμε ταυτόχρονα, θα έχουμε την ευκαιρία να το περάσουμε από το κοινοβούλιο πολύ πιο εύκολα» τόνιζε ο Τούρκος πρόεδρος, προσπαθώντας να πιέσει την Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, ένα άλλο πολύπλοκο ζήτημα σχετικά με την όλη διαπραγματευτική διαδικασία είναι οι αρνητική σταση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων σχετικά με την προμήθεια αμυντικού υλικού. 
Ακόμα κι έτσι, οι Τούρκοι βουλευτές φάνηκαν πεπεισμένοι από τις διαβεβαιώσεις των κρατών της Δύσης και έστρωσαν το δρόμο στην επέκταση του ΝΑΤΟ, αναμένοντας τα άτυπα ανταλλάγματά ενός ... win-win παζαριού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης