Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστιο βήμα Trump για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων - Καθαρή νίκη με 54,6% στο New Hampshire έναντι 43,2% της Haley

Τεράστιο βήμα Trump για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων - Καθαρή νίκη με 54,6% στο New Hampshire έναντι 43,2% της Haley
Έχουμε δρόμο ακόμα υποστηρίζει η μοναδική αντίπαλος του Trump
(upd7) Ένα τεράστιο βήμα για την κατάκτηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ έκανε ο Donald Trump, ο οποίος πέτυχε μια ακόμα «καθαρή» νίκη στην Πολιτεία του New Hampshire έναντι της μοναδικής αντιπάλου του, Nikki Haley.
Με καταμετρημένο το 89% των ψήφων ο Trump λαμβάνει το 54,6% και εκλέγει 12 εκλέκτορες έναντι 43,2% της Haley που εκλέγει 9 εκλέκτορες.
Παρά την ήττα της η Halley, η οποία έχει απομείνει μόνη της απέναντι στον Trump, μετά και την αποχώρηση του Ron DeSantis, υποστήριξε ότι παραμένει στην κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος αναφέροντας πως ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος και ότι πλέον θα επικεντρωθεί στην εκλογική αναμέτρηση στη South Carolina στις 24 Φεβρουαρίου.
Πάντως, δεν υπάρχει Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος που να έχει κερδίσει τόσο στην Iowa όσο και στο New Hampshire - όπως και ο Trump - και να μην έχει πάρει το χρίσμα του κόμματος.


Τα αποτελέσματα

Με καταμετρημένο το 88% των ψήφων ο Trump διασφαλίζει το 54,6% των ψήφων, εξασφαλίζοντας 12 εκλέκτορες.
Από την πλευρά της η Haley λαμβάνει το 43,2% και εκλέγει 9 εκλέκτορες.
2_382.JPG
Στο κυνήγι των εκλεκτόρων

Μέχρι στιγμής, και μετά τις δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις στις Πολιτείες της Iowa και του New Hampshire, ο Trump έχει συγκεντρώσει 32 εκλέκτορες έναντι 17 της Haley.
Υπό αυτό το πρίσμα, πράγματι υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα που πρέπει να διανύσουν οι δύο υποψήφιοι μέχρι να εξασφαλίσουν τους 1.215 εκλέκτορες (από τους συνολικά 2.429) που δίνουν το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.
Η πολιτική παράδοση των Ρεπουμπλικάνων δείχνει πως ο νικητής συνήθως καταφέρνει να πιάσει τον απαιτούμενο αριθμό των εκλεκτόρων περίπου τον Μάιο με Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται πως το 2016 ο Trump είχε καταφέρει να πιάσει τον «μαγικό αριθμό» στις 26 Μαΐου.
Αυτήν την φορά όμως δεν αποκλείεται να γίνει ήδη από τον Απρίλιο.
444_4.JPG
Το πρόβλημα της Haley

Πάντως το 2016 ο Trump δεν είχε κερδίσει κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Μέχρι στιγμής, το 2024 το έχει πετύχει και αυτό που χρειάζεται η Haley είναι να αρχίσει και εκείνη να κερδίζει σε Πολιτείες προκειμένου να καταφέρει να αυξήσει τους εκλέκτορες της.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι δεν φαίνεται που μπορεί, σε ποια Πολιτεία δηλαδή,  πραγματικά η Haley να νικήσει τον Trump.
Όπως επισημαίνει το CNN, προς παρόν οι εκλέκτορες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των υποψηφίων, ακόμα και αν κάποιος χάσει σε μια Πολιτεία.
Ωστόσο, αυτό πρόκειται να αλλάξει δραστικά από τις 15 Μαρτίου, όταν ο νικητής των εκλογών… μπορεί να κερδίσει τα πάντα.

Ορόσημο οι εκλογές στην South Carolina

Είναι ξεκάθαρο ότι η Haley είναι αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική μάχη
Οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι προγραμματισμένες στις 8 Φεβρουαρίου για τις Πολιτείες της Νεβάδα (δεν πρόκειται να συμμετάσχει η Haley) και των αμερικανικών Παρθένων Νήσων, όπου θα συμμετάσχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι.
Ωστόσο, η εκλογική αναμέτρηση - ορόσημο αναμένεται να είναι αυτή που θα γίνει στην Πολιτεία της South Carolina, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Trump έχει τεράστιο προβάδισμα.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως εάν η Haley δεν επικρατήσει στην South Carolina ή έστω να ανταγωνιστεί σκληρά τον Trump, είναι πολύ πιθανό ακόμα και να εγκαταλείψει την κούρσα.


Ενόχληση Trump για την παραμονή της Haley

Αμέσως μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα που έδειξαν την επικράτηση του και στο New Hampshire o Trump σε δηλώσεις του εξέφρασε την ενόχληση του για το γεγονός ότι η Haley δεν ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την κούρσα.
Μάλιστα ο Trump προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, χαρακτηρίζοντας την Haley «απατεώνα» διότι έκανε λόγο για «νίκη» παρά το γεγονός ότι τα πήγε πολύ άσχημα.

Haley: Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα

Από την πλευρά της η Haley  υποστήριξε ότι η κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων απέχει πολύ από το να τελειώσει.
Σε ομιλία της σε  υποστηρικτές της στο New Hampshire, υποστήριξε ότι «απομένουν ακόμα δεκάδες Πολιτείες» ενώ έσπευσε να κατηγορήσει τον Trump ότι αυτός είναι που ευθύνεται για τις μεγάλες ήττες των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 και του 2022 και στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Μάλιστα η Haley υποστήριξε πως «εάν πάρει το χρίσμα o Trump, τότε θα μιλάμε για νίκη του Joe Biden».

Δημοκρατικοί: Σχεδόν σίγουρα το χρίσμα στον Trump

Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πολιτεία του New Hampshire, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι πλέον είναι σχεδόν σίγουρο πως ο Trump έχει κλειδώσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.
«Τα αποψινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως ο Donald Trump έχει σχεδόν κλειδώσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος», ανέφερε η Julie Chavez Rodriguez, διευθύντρια της προεκλογικής ομάδας του Joe Biden.

Νίκη Biden... και στις εσωκομματικές των Δημοκρατικών

Νικητής πάντως αναδείχθηκε και ο Joe Biden στις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν παράλληλα στην Πολιτεία του New Hampshire, παρά το γεγονός ότι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για το χρονοδιάγραμμα της εκλογικής αναμέτρησης με την εθνική οργάνωση των Δημοκρατικών.
Μάλιστα ο Biden πέτυχε μια άνετη νίκη χωρίς να είναι καν στα ψηφοδέλτια ακριβώς λόγω αυτής της αντιπαράθεσης.
Σε δηλώσεις του ο Biden αναφερόμενος στη νίκη Trump, είπε πως όλα δείχνουν πως αυτός θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.
«Τα διακυβεύματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικά.
Η δημοκρατία μας.
Οι ατομικές ελευθερίες μας (...).
Η οικονομία μας (...).
Όλα διακυβεύονται» υποστήριξε ο Biden σε ομιλία του στη Βιρτζίνια για το θέμα των αμβλώσεων.
1_530.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης