Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Δεδικασμένο» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - Η ιστορική συμφωνία του Βρετανικού Μουσείου

«Δεδικασμένο» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - Η ιστορική συμφωνία του Βρετανικού Μουσείου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα προς το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης
«Δεδικασμένο» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δημιουργεί η συμφωνία του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή περισσότερων από 30 χρυσών αντικειμένων στην Γκάνα.
Η συμφωνία που έγινε, αφορά την επιστροφή λεηλατημένων αντικειμένων σε ένα μουσείο, στη χώρα της Δυτικής Αφρικής μετά από πίεση του Osei Tutu II, ενός ηγέτη της Γκάνας που παρευρέθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου. Η περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο συμφωνίας του Βρετανικού Μουσείου και για την περίπτωση της Ελλάδας και τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Όπως αναφέρει η Telegrapgh, η Ελλάδα ζήτησε να επιστραφούν τα Γλυπτά ενώ η Νιγηρία και η Αιθιοπία είναι μεταξύ των αυξανόμενων εθνών που αναζητούν επαναπατρισμό πολιτιστικών αντικειμένων. Ωστόσο, η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου αποτρέπει την αφαίρεση αντικειμένων από δημόσιες συλλογές. Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του Βρετανικού Μουσείου, το ίδρυμα «εργάζεται για να ενισχύσει τη σχέση μας με τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα» και να αντιγράψει με τις ελληνικές αρχές το «επίπεδο δέσμευσης που έχουμε με μουσεία σε άλλες χώρες, όπως δείχνει αυτή η ανακοίνωση».
Ο George George, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πιέζει για μια συνεργασία με την Ελλάδα που θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, υπογραμμίζεται στην εφημερίδα. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Βρετανικού Μουσείου, τα τεχνουργήματα θα δανειστούν για περίοδο τριών ετών.
Mouseio.JPG
Μητσοτάκης: Εποικοδομητικές συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο για μια πιθανή νέα συνεργασία

Το μήνυμα ότι μέρος της αποστολής του ως πρωθυπουργός αφορά τη διασφάλιση της επιστροφής των ελληνικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, αλλά και ότι αυτές οι συλλογές θα είναι επίσης διαθέσιμες σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαιρετισμό του για τα εγκαίνια της έκθεσης «Cycladic Art: The Leonard N. Stern Collection on Loan from the Hellenic Republic» του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης με νόημα ότι «τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης αποδεικνύουν ότι η προώθηση της αρχαιότητας μέσω σύμπραξης -μεταξύ μουσείων και μεταξύ κρατών- μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης