Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στις ΗΠΑ, η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Zircon – Ο δολοφόνος των αεροπλανοφόρων που δεν αναχαιτίζεται

Συναγερμός στις ΗΠΑ, η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Zircon – Ο δολοφόνος των αεροπλανοφόρων που δεν αναχαιτίζεται
Ο Zircon είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος πολλαπλών χρήσεων που έχει σχεδιαστεί για να χτυπά θαλάσσιους και επίγειους στόχους, έχει βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα και μπορεί να πετάξει με πάνω από 10.000 χιλιόμετρα την ώρα
Eίναι ο ρωσικός πύραυλος που μπορεί να συντρίψει οποιοδήποτε σύστημα αεράμυνας.
Ο λόγος για τον υπερηχητικό Zircon ή Tsirkon, ο οποίος σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tactical Missiles Corporation, Boris Obsonov, μπορεί να καταβάλει κάθε αεράμυνα.
«Τα χαρακτηριστικά του συστήματος Tsirkon είναι εξαιρετικά υψηλά και φυσικά, απαιτείται ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας για την αναχαίτισή του.
Για μένα, επί του παρόντος, ο Tsirkon είναι ένα όπλο που μας επιτρέπει να πούμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε εχθρική άμυνα», σημείωσε.
Εκτιμάται ότι σχεδόν όλα τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να αποφύγουν τα συμβατικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας λόγω της χαμηλής ατμοσφαιρικής-βαλλιστικής τροχιάς.
Επιπλέον, δεδομένου ότι μειώνουν σημαντικά τον χρόνο που χρειάζεται για να φτάσουν στον στόχο και έτσι μειώνουν τον χρόνο αντίδρασης των υπερασπιστών, οι υπερηχητικοί πύραυλοι cruise παρέχουν νέες επιχειρησιακές προκλήσεις για αντίπαλες δυνάμεις στη θάλασσα και στην ξηρά.
Λόγω αυτών των τρομερών πλεονεκτημάτων των υπερηχητικών όπλων, αρκετοί φιλοουκρανοί στρατιωτικοί αναλυτές και σχολιαστές αμφισβήτησαν τα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας και τα αποκάλεσαν απλώς υπερβολή, γράφουν οι Eurasian Times.


Έχει βεληνεκές πάνω από 1.000 χλμ και ταχύτητα 10.000 χλμ ανά ώρα


Ο Zircon είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος πολλαπλών χρήσεων που έχει σχεδιαστεί για να χτυπά θαλάσσιους και επίγειους στόχους, έχει βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα και μπορεί να πετάξει με πάνω από 10.000 χιλιόμετρα την ώρα.
Ήταν το 2020 που η Ρωσία δήλωσε για πρώτη φορά ότι ο Zircon είχε προχωρήσει στο στάδιο της μαζικής παραγωγής και ακόμη και οι πιο εξελιγμένες αμερικανικές άμυνες δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τον πύραυλο.
Δύο χρόνια αργότερα, ξεκίνησε σειριακές παραδόσεις πυραύλων Zircon στο Ρωσικό Ναυτικό τον Δεκέμβριο του 2022.
Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, ο πύραυλος εξακολουθεί να είναι τοποθετημένος σε προηγμένα ρωσικά σκάφη.
Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε προσφάτως από τη θάλασσα έχει χαιρετιστεί ως ένα πολλά υποσχόμενο όπλο που θα αποτελούσε σοβαρή θαλάσσια απειλή για τη Δύση.
zircon_b.JPG
Ο Zircon είναι το νέο αγαπημένο υπερηχητικό όπλο της Ρωσίας

Σε αντίθεση με άλλα υπερηχητικά όπλα όπως ο DF-17 της Κίνας ή ο ρωσικός Avangard που χρησιμοποιούν υπερηχητικό όχημα ολίσθησης (HGV), οι υπερηχητικοί πύραυλοι cruise όπως οι Zircon χρησιμοποιούν ψυχρούς κινητήρες ramjet.
Ο Zircon αναμένεται να ενσωματωθεί στο σύστημα κάθετης εκτόξευσης 3S-14, που είναι εγκατεστημένο στις φρεγάτες Grigorevich και Gorshkov, και το καταδρομικό της κλάσης Kirov, Admiral Nakhimov, που βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού.
Εκτός από αυτές τις φρεγάτες, το πιο αθόρυβο υποβρύχιο της Ρωσίας, το Yasen, θα είναι επίσης οπλισμένο με τον Zircon.
Μια προηγούμενη έκθεση ανέφερε ότι το πρώτο υποβρύχιο Project 885M (Yasen-M) οπλισμένο με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon θα μπορούσε να λειτουργήσει εντός του ρωσικού ναυτικού έως το 2026.
zircon_naval.JPG
Δολοφόνος αεροπλανοφόρων

Με τέτοιες δυνατότητες υπερηχητικής εκτόξευσης πυραύλων, τα ρωσικά υποβρύχια θα προκαλούσαν ουσιαστικά το Ναυτικό των ΗΠΑ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ρωσικά σκάφη εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon θα αμφισβητούσαν την υπεροχή του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θέτοντας σε κίνδυνο τα αεροπλανοφόρα του.

«Ο υπερηχητικός Zircon θα είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί από την αεράμυνα των αεροπλανοφόρων», εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές.
Όσον αφορά στις τακτικές, μια πρόσφατη έκθεση του RUSI σημείωνε ότι ο Zircon θα μπορούσε να πλήξει άμεσα θαλάσσιους και χερσαίους στόχους της Δύσης
Για παράδειγμα, ένας πύραυλος που ταξιδεύει σε χαμηλό ύψος 12-14 ναυτικών μιλίων θα μπορούσε να εντοπιστεί από το ραντάρ ενός αντιτορπιλικού και τα ηλεκτρονικά μέτρα υποστήριξης.
Ωστόσο, δεδομένης της ταχύτητας του Zircon, το εν λόγω πολεμικό πλοίο θα είχε μόλις 15 δευτερόλεπτα για να ανταποκριθεί.
Τέτοιοι επιταχυνόμενοι χρόνοι αντίδρασης μπορεί να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των πυραύλων που απαιτούνται για να νικήσουν την αεράμυνα μιας ομάδας πλοίων επιφανείας.
Επιπλέον, η τεράστια ταχύτητα του Zircon φαίνεται να το καθιστά ιδανικό φορέα επίθεσης εναντίον μεγαλύτερων σκαφών.
Η κινητική ενέργεια ενός υπερηχητικού πυραύλου κατά την πρόσκρουση θα επιτρέψει στη Ρωσία να επιτεθεί σε σκληρυμένους και με βάθος επίγειους στόχους.
Καθώς η Ρωσία εξετάζει την ανάπτυξη φρεγατών και υποβρυχίων εξοπλισμένων με Zircon σε μακρινές θάλασσες ο εν λόγω πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αποτελεσματικής αποτροπής απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.
zircon_e.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης