Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φρίκη στα χαρακώματα – CNN: Χιλιάδες αρουραίοι αποδεκατίζουν τους Ουκρανούς στρατιώτες, αδιάφορος για το δράμα ο Zelensky

Φρίκη στα χαρακώματα – CNN: Χιλιάδες αρουραίοι αποδεκατίζουν τους Ουκρανούς στρατιώτες, αδιάφορος για το δράμα ο Zelensky
Πέρα από τον ρωσικό στρατό οι Ουκρανοί έχουν να αντιμετωπίσουν και τις μολυσματικές ασθένειες που προκαλούνται από τα τρωκτικά στα χαρακώματα
Σχετικά Άρθρα
Μόνο ως απελπιστική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις του ουκρανικού στρατού, μετά την αιματηρή και πλήρως αποτυχημένη θερινή αντεπίθεση του 2023.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αρνείται κάθε διαπραγμάτευση για την επίτευξη ειρηνικής λύσης ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν στα χαρακώματα από τα πυρά του ρωσικού στρατού αλλά και από τις μολυσματικές ασθένειες.
Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί ανώτατοι αξιωματικοί διαμαρτύρονται για την κακή απόδοση, που επέδειξαν τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα Bradley στις μάχες με τον ρωσικό στρατό.

Εικόνες Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στα ουκρανικά χαρακώματα

Τα χαρακώματα της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας έχουν μολυνθεί από αρουραίους και ποντίκια, παραπέμποντας σε εικόνες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.
Ωστόσο, παρά τις φρικτές συνθήκες, ο Zelensky συνεχίζει με πείσμα τον μάταιο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ο αριθμός των τρωκτικών έχει αυξηθεί στο πεδίο της μάχης, συγκεκριμένα στα χαρακώματα, που εκτείνονται για περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα, «μολύνοντας τους στρατιώτες με ασθένειες που προκαλούν ναυτία και αιμορραγία από τα μάτια».
Το CNN σημειώνει ότι ποντίκια και αρουραίοι βρίσκονται σε κρεβάτια, σακίδια, ηλεκτρικές γεννήτριες, τσέπες, μαξιλαροθήκες και κονιάματα.
«Φανταστείτε ότι πηγαίνετε για ύπνο και η νύχτα ξεκινά με ένα ποντίκι να σέρνεται στο παντελόνι ή το πουλόβερ σας, ή να δαγκώνει το χέρι σας», είπε στο CNN ένας Ουκρανός στρατιώτης με το διακριτικό Kira.
Ο Kira πρόσθεσε ότι περίπου 1.000 αρουραίοι βρίσκονται μόνο την τάφρο, όπου ήταν ο ίδιος μαζί με άλλους τρεις στρατιώτες στο νότιο μέτωπο της Zaporizhia.
Υπήρχαν τόσα πολλά τρωκτικά που ούτε οι μόνιμες γάτες των χαρακωμάτων δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον αυξανόμενο αριθμό τους.
Σύμφωνα με το CNN, τα τρωκτικά έλκονται από τη ζεστασιά και την τροφή που μπορούν να βρουν στα χαρακώματα εν μέσω σκληρών χειμωνιάτικων συνθηκών, με θερμοκρασίες έως και -25 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες εβδομάδες.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι στρατιώτες είπαν ότι τα τρωκτικά μασούσαν ηλεκτρικά καλώδια, χάλασαν τα σιτηρέσια και διέκοψαν την τόσο αναγκαία ανάπαυση για τα εξαντλημένα στρατεύματα.
xarakoma.JPG

Γιατί αυξήθηκαν τόσο ραγδαία τα τρωκτικά

Ένας άλλος πιθανός λόγος για τον πολλαπλασιασμό των τρωκτικών είναι ότι ο πόλεμος εμπόδισε το 2023 τη συγκομιδή καλλιεργειών σε ορισμένες περιοχές, γεγονός που παρείχε διατροφή για μια άφθονη περίοδο ζευγαρώματος αρουραίων και ποντικιών, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της το φθινόπωρο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον περασμένο μήνα προειδοποίησε πως η Ουκρανία εισέρχεται στον δεύτερο χειμώνα του πολέμου με ένα «αυξανόμενο βάρος ασθενειών» στην υγειονομική περίθαλψη.
«Μπαίνουμε στον δεύτερο χειμώνα, ο οποίος θα είναι κρύος και μακρύς ενώ θα έχει επίσης επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», είπε ο Jarno Habicht, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία, σε ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ο Habicht τόνισε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ είχε διαπιστώσει ένα «αυξανόμενο βάρος ασθενειών» στην υγειονομική περίθαλψη από την αρχή του πολέμου.
«Έτσι, ακόμη κι αν ο πόλεμος τελειώσει σήμερα, οι ανάγκες υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Ουκρανία θα είναι υψηλές και αυξανόμενες», προειδοποίησε και είπε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται σε τραγική θέση.
cnn_2.JPG

Αδιάφορος για το δράμα ο Zelensky


Ο Zelensky καταδίκασε τα στρατεύματά του, χωρίς επαρκείς πόρους, στον χειρότερο δυνατό χειμώνα που θα μπορούσαν να βιώσουν, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν πολύ κάτω από το μηδέν.
Ωστόσο, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα υποφέρουν σε απάνθρωπες συνθήκες, ο Zelensky επιμένει στη συνέχιση της μάταιης πολεμικής προσπάθειας εναντίον της Ρωσίας, ακόμη και όταν ορισμένοι από τους συμμάχους του προτρέπουν για τον τερματισμό των μαχών.
Ο Ουκρανός πρόεδρος επιμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία που να μην προβλέπει την απομάκρυνση όλων των ρωσικών δυνάμεων από εδάφη που έχουν καταλάβει από την Ουκρανία από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
Επίσης η Μόσχα να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις και να απαγγελθούν κατηγορίες στη ρωσική ηγεσία.
Ωστόσο, όπως παραδέχονται ακόμη και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η δυνατότητα της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί προς αυτούς τους όρους είναι αδύνατη, ειδικά μετά την επική αποτυχία της θερινής αντεπίθεσης.
Rats.jpg
Οι Ουκρανοί κατηγορούν τις ΗΠΑ για τα Bradley

Το CNN επίσης αποκαλύπτει ότι, «δεκάδες» οχήματα μάχης Bradley που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία για την αποτυχημένη αντεπίθεση υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν σε μάχες κατά των ρωσικών δυνάμεων, εκθέτοντας τις κακές επιδόσεις του.
Πρόκειται για ένα γεγονός που θα ενισχύσει την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων σε ένα νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, οι Ουκρανοί χειριστές των Bradley είναι δυσαρεστημένοι με τις χειμερινές επιδόσεις των οχημάτων και την κατάσταση ορισμένων που παρέλαβαν από τις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το Bradley's χρησίμευσε ως «αιχμή του δόρατος κατά την τραγική ουκρανική αντεπίθεση».
Παρά την υπερβολή των υποτιθέμενων δυνατοτήτων του θωρακισμένου οχήματος μάχης «απέναντι στα κύματα των ρωσικών επιθέσεων», το CNN επισημαίνει ότι από τα περίπου 200 Bradley που υποσχέθηκε στην Ουκρανία η Ουάσιγκτον, «δεκάδες έχουν καταστραφεί στη μάχη».
«Τα ουκρανικά πληρώματα, αν και θαυμαστές της δύναμης του Bradley, επέκριναν επίσης την ικανότητά του να αντέξει τον σκληρό ουκρανικό χειμώνα και την κατάσταση ορισμένων από τα παλαιότερα οχήματα που αποστέλλονται από τις ΗΠΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

bradley.jpg

ΗΠΑ: Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε άλλο

Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Kirby, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον τα μέσα να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, με νέα πακέτα βοήθειας που απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου.
«Η βοήθεια που προσφέραμε έχει πλέον σταματήσει.
Οι επιθέσεις που διεξάγουν οι Ρώσοι απλώς αυξάνονται», είπε.
Ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία βρίσκεται σε αδιέξοδο στο Κογκρέσο εδώ και μήνες λόγω της ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης.
Μολονότι το πακέτο βοήθειας πιθανότατα θα εγκριθεί σύντομα, η μεγάλη καθυστέρηση έχει προκαλέσει μια δεινή κατάσταση στην Ουκρανία.
Το συμπληρωματικό αίτημα εθνικής ασφάλειας 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ουάσιγκτον περιλαμβάνει την αποστολή σχεδόν 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια στην Ουκρανία, χρηματοδότηση για την ασφάλεια των συνόρων και σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς το Ισραήλ και χρηματοδότηση για την Ταϊβάν.
Η κυβέρνηση Biden έχει δαπανήσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για τον οπλισμό και τη στήριξη της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία άρχισε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση τον Φεβρουάριο του 2022 και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει άλλα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Έχουμε ακούσει αναφορές από την ουκρανική κυβέρνηση, από το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας και το γενικό επιτελείο τους, ότι ανησυχούν, καθώς πιστεύουν πως οι μονάδες δεν έχουν τα αποθέματα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται», δήλωσε η Celeste Wallander, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για υποθέσεις διεθνούς ασφάλειας.
Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο είναι ολοένα και πιο δύσπιστοι σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η ροή χρημάτων για την άμυνα της Ουκρανίας, ειδικά καθώς η κυβέρνηση Biden αντιδρά στις εκκλήσεις για ενίσχυση των νότιων συνόρων των ΗΠΑ.
Υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι πέρασαν παράνομα στις ΗΠΑ από το Μεξικό τον Δεκέμβριο του 2023, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης