Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία πειραματίζεται με την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών

Η Γερμανία πειραματίζεται με την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών
45 γερμανικές εταιρείες θα δίνουν μια πρόσθετη μέρα ρεπό στους εργαζόμενους τους χωρίς μείωση αποδοχών για ένα εξάμηνο
Ένα εξάμηνο πρόγραμμα για τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία της.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 45 εταιρείες οι οποίες θα χορηγούν μια πρόσθετη μέρα ρεπό την εβδομάδα στους υπαλλήλους τους χωρίς να μειώνουν τις αποδοχές τους.
Το πρόγραμμα συνοδεύεται με μια μελέτη που θα επδιώξει να ανακαλύψει αν τα εργατικά συνδικάτα έχουν δίκιο όταν λένε πως η μείωση του χρόνου εργασίας θα μπορούσε καταστήσει τους εργαζόμενους όχι μόνο πιο υγιείς και χαρούμενους, αλλά και πιο παραγωγικούς.
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτά τα πειράματα αποδίδουν επειδή αυξάνουν την ευημερία και τα κίνητρα, αυξάνοντας στη συνέχεια την αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο Sören Fricke, συνιδρυτής της Solidsense, μία από τις 45 εταιρείες που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα.
«Η τετραήμερη εβδομάδα, αν λειτουργήσει, δεν θα μας κοστίσει τίποτα μακροπρόθεσμα».
Το έργο υπογραμμίζει μια ευρύτερη αλλαγή που λαμβάνει χώρα στη γερμανική αγορά εργασίας, όπου υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.
Η έλλειψη - σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό - ενθαρρύνει τους εργαζομένους σε όλους τους κλάδους να επιδιώξουν αυξήσεις μισθών και να διατηρήσουν την ευελιξία και την ανεξαρτησία που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η ανισορροπία τροφοδοτεί τις εντάσεις εργοδοτών-εργαζομένων.
Οι μηχανοδηγοί της Γερμανίας πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα εξαήμερη απεργία ζητώντας από την Deutsche Bahn τη μείωση των εβδομαδιαιών ωρών εργασίας τους σε 35 ώρες από 38 ώρες χωρίς καμία μείωση μισθού.
Το συνδικάτο κατασκευών της χώρας ζητά αύξηση μισθών άνω του 20% για τους 930.000 εργαζομένους του - κίνηση που ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με έρευνα των εργοδοτικών οργανώσεων της γερμανίας, οι μισές γερμανικές εταιρείες αδυνατούν τουλάχιστον εν μέρει να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας.
Ο γίγαντας λογισμικού SAP SE σταμάτησε να ζητά πανεπιστημιακά πτυχία από τους αιτούντες το 2022, ενώ η εταιρεία ακινήτων Vonovia SE προσέλαβε άτομα από την Κολομβία πέρυσι για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης