Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξαιρετικά επικίνδυνος ο Biden, οδηγεί τις ΗΠΑ σε εμφύλιο – Βράζουν Νότος και Τέξας για μετανάστες - Trump: Καταστροφή

Εξαιρετικά επικίνδυνος ο Biden, οδηγεί τις ΗΠΑ σε εμφύλιο – Βράζουν Νότος και Τέξας για μετανάστες - Trump: Καταστροφή
Σοβαρή δυσλειτουργία στον πυρήνα του αμερικανικού κράτους - Επανεμφανίζονται με δυναμική αποσχιστικές τάσεις στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
(upd 7) Στο χείλος της αβύσσου βρίσκονται οι ΗΠΑ, καθώς οι πολιτείες προσπαθούν να αποκτήσουν δύναμη και εξουσίες έναντι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κατάσταση που παραπέμπει στον Εμφύλιο Πόλεμο Βορείων – Νοτίων του 19ου αιώνα.
Την κλιμακούμενη σύγκρουση στα σύνορα μεταξύ του Τέξας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, χαρακτηρίζει ως δυσλειτουργία στον πυρήνα του αμερικανικού κράτους ο πολιτικός αναλυτής Anthony Rogers-Wright.
Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την εντολή της κυβέρνησης Biden να επιτρέψει στους ομοσπονδιακούς πράκτορες της Συνοριακής Περιπολίας να έχουν πρόσβαση στο πάρκο, Shelby Park, στο Rio Grande.
Πλέον το Τέξας αναλαμβάνει αυτόνομα να παρεμποδίσει τη διέλευση μεταναστών κατά παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου.
Ο Λευκός Οίκος κάνει τα πάντα για να παρέμβει στην ασφάλεια των συνόρων, ανακοίνωσε η Ένωση πρακτόρων της αμερικανικής συνοριακής υπηρεσίας που εκφράζει τη συμπαράστασή της στην πολιτεία του Τέξας.

Προειδοποίηση Trump: Οι ΗΠΑ πεθαίνουν, η κατάσταση στα σύνορα θα μετατραπεί σε καταστροφή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν εξαιτίας της κατάστασης στα σύνορα, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος Trump σε συγκέντρωση υποστηρικτών στη Νεβάδα.
«Η χώρα μας πεθαίνει.
Τα σύνορά μας είναι ανοιχτά. Αυτή είναι μια ανοιχτή πληγή.
Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», τόνισε ο Trump.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση μπορεί μόνο να χειροτερέψει, προειδοποίησε ο πολιτικός.
«Περιμένουμε να συμβεί μια καταστροφή», κατέληξε o Trump

Μεταναστευτική κρίση στο Τέξας

Η Εθνοφρουρά του Τέξας έχει υψώσει έναν φράχτη από συρματοπλέγματα κοντά στα σύνορα με το Μεξικό για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Η κυβέρνηση του Biden το κατήγγειλε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο διέταξε την αφαίρεση του φράχτη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας της Πολιτείας απέκλεισαν την πρόσβαση σε ομοσπονδιακές περιπολίες.
Ο κυβερνήτης Greg Abbott στο Texas, από την πλευρά της, ανακοίνωσε «εισβολή» μεταναστών και μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Τέξας θα ακολουθήσει τη δική του πολιτική, αφού οι αρχές της χώρας δεν αντιμετωπίζουν την προστασία των συνόρων.
Η Πολιτεία έχει ήδη νόμο που του επιτρέπει να συλλαμβάνει, να διώκει και να φυλακίζει όσους είναι ύποπτοι για παράνομη διέλευση των συνόρων, καθώς και να τους απελαύνει από τη χώρα με δικαστική απόφαση.
Η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει τις ενέργειες των αρχών του Τέξας αντισυνταγματικές και τις μεθόδους υπερβολικές.
Τις ενέργειες του Abbott υποστήριξαν οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες 25 αμερικανικών πολιτειών, εκδίδοντας μια δήλωση στην οποία κατηγόρησαν τον Biden για απροθυμία να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση.
Oι επικεφαλής της Οκλαχόμα και Φλόριντα ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να στείλουν την Εθνική Φρουρά στο Τέξας. Επιπλέον, ο Trump υποστήριξε τις αποφάσεις του Abbott.

Το Τέξας προετοιμάζεται για σύγκρουση

Ο κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott δήλωσε ότι είναι προετοιμασμένος για σύγκρουση με τις ομοσπονδιακές αρχές για το θέμα των συνόρων και των αλλοδαπών.
«Είμαστε προετοιμασμένοι, σε περίπτωση που συμβεί αυτό το απίθανο γεγονός και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε εμπόδια στα σύνορα», δήλωσε ο Abbott σε μια συνέντευξη με τον Tucker Carlson, όταν ρωτήθηκε για τo ενδεχόμενο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει τη διοίκηση της Εθνικής Φρουράς του Τέξας.
Τη Δευτέρα (22/1/2024), το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε προσωρινή διαταγή που επιτρέπει στους ομοσπονδιακούς πράκτορες της Συνοριακής Περιπολίας να αφαιρέσουν τα εμπόδια που τοποθετεί το Τέξας στα σύνορα.
Ωστόσο, ο Abbott υποστηρίζει ότι το Τέξας έχει τη συνταγματική εξουσία να προστατεύει τα σύνορά του, λόγω της αποτυχίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη ροή παράνομων μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νωρίτερα την Παρασκευή (26/1), η Ένωση Συνοριοφυλακής δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακοί της πράκτορες δεν θα συλλάβουν μέλη της Εθνοφρουράς του Τέξας επειδή ακολούθησαν τις νόμιμες εντολές τους.
Ο ομοσπονδιακοί πράκτορες της Συνοριακής Περιπολίας «εκτιμούν και σέβονται» τις ενέργειες του Τέξας, ανέφερε η δήλωση.
abbott.JPG
Η Οκλαχόμα στέλνει ενισχύσεις στο Τέξας

O κυβερνήτης της Οκλαχόμα, Kevin Stitt , ανακοίνωσε ότι στέλνει την Εθνική Φρουρά της πολιτείας του για να βοηθήσει το Τέξας στα προβλήματα συνοριακού ελέγχου κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού.
«Αυτό είναι απλώς κοινή λογική. Στο Τέξας, υπάρχουν 28 σημεία εισόδου και υπάρχει ένας ομοσπονδιακός νόμος που αναφέρει ότι είναι παράνομη η είσοδος οπουδήποτε εκτός από αυτές τις διελεύσεις», δήλωσε ο Stitt σε συνέντευξή του στο Fox News.

Το κάλεσμα Trump και η συσπείρωση των Ρεπουμπλικάνων κυβερνητών

Η κίνηση έρχεται αφότου ο πρώην Πρόεδρος Donald Trump κάλεσε την Πέμπτη (25/1/2024) τις πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων να συσπειρωθούν για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης κατά μήκος των νότιων συνόρων, ένα ζήτημα στο οποίο ο Biden αποτυγχάνει οικτρά.
«Ενθαρρύνουμε όλες τις πρόθυμες πολιτείες να αναπτύξουν τους φρουρούς τους στο Τέξας για να αποτρέψουν την είσοδο παράνομων και να τους απομακρύνουν πίσω από τα σύνορα», είπε ο Trump, επικαλούμενος την «εισβολή» μεταναστών που έρχονται στις ΗΠΑ.
Μετά την έκκληση του Trump για βοήθεια, οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες από 25 πολιτείες (οι μισές από τις 50) υποσχέθηκαν την υποστήριξή τους στο Τέξας.
«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον συνάδελφό μας Κυβερνήτη, Greg Abbott, και την Πολιτεία του Τέξας
στη χρήση κάθε εργαλείου και στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένων των συρμάτινων περιφράξεων, για την ασφάλεια των συνόρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ρεπουμπλικανική Ένωση Κυβερνητών.

Το Τέξας αγνοεί τις εντολές της κυβέρνησης Biden


Οι αξιωματούχοι του Τέξας προφανώς επέλεξαν να αγνοήσουν τις εντολές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που διέπουν τη συμπεριφορά της Εθνοφρουράς του Τέξας, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά πύρινη γλώσσα υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία αμύνεται ενάντια σε μια «εισβολή» μεταναστών στα σύνορα.
«Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», δήλωσε ο Rogers-Wright, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden επιδεικνύει μία πολύ φορτισμένη προσέγγιση στο ζήτημα.
«Έχουμε ήδη ένα δυσλειτουργικό Ανώτατο Δικαστήριο», είπε ο Rogers-Wright, μια άποψη που συμμερίζονται οι περισσότεροι Αμερικανοί καθώς η θετική αξιολόγηση των ψηφοφόρων για τον θεσμό έχει πέσει στο 41%.
«Φαίνεται ότι η δυσλειτουργία του αμερικανικού κράτους είναι μεγαλύτερη από όσο νομίζαμε», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Biden δείχνει έλλειμμα ηγεσίας ενώ ο Donald Trump με την ανυποχώρητη στάση του κερδίζει πόντους.
«Ο Joe Biden διογκώνει το ζήτημα σε μία εκλογική περιφέρεια στην οποία ούτως ή άλλως οι Δημοκρατικοί δεν έχουν εκλογικά ερείσματα», πρόσθεσε.
texas_1.JPG
«Το ζήτημα δεν λύνεται με τον Blinken»

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα αμέσως.
Δεν είναι κάτι που μπορείς να στείλεις τον Blinken (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών) ως διαμεσολαβητή.
Πρέπει ο ίδιος να μεταβεί στο Τέξας και να χειριστεί την κατάσταση», συνέχισε ο πολιτικός αναλυτής.
Το Τέξας θεωρείται συχνά ως μια από τις πιο ανεξάρτητες πολιτείες στις ΗΠΑ, που προϋπήρχε ως αυτοδιοικούμενη δημοκρατία από το 1836 έως το 1846.
Οι Τεξανοί πολιτικοί εγείρουν περιστασιακά την προοπτική απόσχισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρόμοιες προσπάθειες προτείνονται μερικές φορές στην Καλιφόρνια και ο πρώην σύζυγος της πρώην υποψήφιας αντιπροέδρου με τους Ρεπουμπλικάνους Sarah Palin ήταν στο παρελθόν μέλος του τοπικού Κόμματος Ανεξαρτησίας της Αλάσκας.

froura.JPG

Υπάρχουν αποσχιστικές τάσεις

Οι προσπάθειες απόσχισης στις ΗΠΑ δεν έχουν κερδίσει ποτέ ευρεία υποστήριξη στη σύγχρονη εποχή, αλλά το ζήτημα αντηχεί σε βαθύ επίπεδο, καθώς οι πολιτείες συχνά αμφισβητούν τις εντολές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
«Ο Biden πρέπει να το ελέγξει, όχι μόνο λόγω της ανθρωπιστικής πτυχής του. Πρόκειται για μια συνταγματική κρίση ακριβώς μπροστά μας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Rogers-Wright.
«Δεν έχουμε δει πραγματικά κάτι παρόμοιo από το 1830, όταν οι κυβερνήτες απλώς έλεγαν… ‘’Δεν με νοιάζει τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση’’».
Η πολιτική πόλωση παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο όλων εποχών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια πραγματικότητα που αποδεικνύεται ίσως καλύτερα από τη διαμάχη για τις ταραχές στο κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Καθώς η διαμάχη παραμένει σχετικά με τον αμφισβητούμενο ρόλο των ομοσπονδιακών και πολιτειακών αρχών στο Τέξας παρατηρητές φοβούνται ότι οι εντάσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βίαιο γεγονός, ιδιαίτερα εάν τα ομοσπονδιακά και τα πολιτειακά στρατεύματα αναγκαστούν να συγκρουστούν.

abbott_2.JPG

Maloof ( Πρώην Πεντάγωνο): Το φάντασμα του εμφυλίου στοιχειώνει τις ΗΠΑ με ευθύνη Biden

Η διαμάχη της πρώην κυβέρνησης Trump με τη διοίκηση Biden σχετικά με τις συνοριακές πολιτικές του Τέξας έχει φέρει πάνω από τη χώρα ένα φάντασμα εμφυλίου πολέμου, είπε στο Sputnik ο Michael Maloof, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου των ΗΠΑ.
Η μεταναστευτική κρίση στοιχειώνει ολοένα και περισσότερο τις ΗΠΑ από τότε που ο Biden ανέλαβε τα καθήκοντά του και ακύρωσε τους συνοριακούς περιορισμούς που εφάρμοσε ο προκάτοχός του, Donald Trump, σημείωσε.
Ωστόσο, ορισμένες ρεπουμπλικανικές πολιτείες αντέδρασαν ενάντια στην ατζέντα των ανοιχτών συνόρων του Biden με το Τέξας να ξεκινά την επιχείρηση Lone Star τον Μάρτιο του 2021, συγκεντρώνοντας το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας και την Εθνική Φρουρά.
«Όλο αυτό το ζήτημα της μετανάστευσης είναι απόλυτο χάος», είπε o Maloof.
«Θα δούμε πού θα πάει. Αλλά φαίνεται ότι ο κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott και οι ομόλογοί του από άλλες 25 πολιτείες αντιδρούν σθεναρά στον Biden.
Αν κοιτάξετε τις πολιτείες που εμπλέκονται, είναι ως επί το πλείστον ακριβώς στη μέση και πλησιάζουν προς τα ανατολικά.
Και είναι πραγματικά ένας σαφής διαχωρισμός δημοκρατικών πολιτειών έναντι ρεπουμπλικανικών σε αυτήν τη χώρα σήμερα, όπου η πόλωση φτάνει στα άκρα.
Και όλα αυτά συμβαίνουν πριν από τις εκλογές του 2024.
Και φοβάμαι ότι εάν ο Biden κερδίσει τις εκλογές, μπορεί να υπάρξει μία τεράστια έκρηξη στη χώρα» είπε ο Maloof.
texas.JPG

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα (22/1/2024) με μία οριακή πλειοψηφία 5-4 οι ομοσπονδιακοί πράκτορες της Συνοριακής Φύλαξης να αφαιρέσουν την περίφραξη με σύρμα ξυραφιού που είχαν στήσει οι αρχές του Τέξας κατόπιν εντολής του Abbott.
Στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς αναπτύχθηκαν νωρίτερα στο Shelby Park στο Eagle Pass του Τέξας – μια κοινότητα κατά μήκος του ποταμού Rio Grande που έχει γίνει σημαντικός κόμβος παράνομης μετανάστευσης από το Μεξικό και εμπόδισε τους πράκτορες της Συνοριακής Φύλαξης να έχουν πρόσβαση.
«Οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς θα συνεχίσουν να «προστατεύουν την κυριαρχία της Πολιτείας μας» και «να κρατούν τη γραμμή στο Shelby Park για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο στην Πολιτεία του Τέξας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σώμα.
Υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι πέρασαν παράνομα στις ΗΠΑ από το Μεξικό τον Δεκέμβριο του 2023, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στο πλευρό του Abbott κυβερνήτες και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο κυβερνήτης της Γιούτα Spencer Cox είναι πεπεισμένος ότι τα σύνορα είναι ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας και κοινής λογικής, ένα «αμερικανικό ζήτημα».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson δήλωσε: «Στέκομαι στο πλευρό του Κυβερνήτη Abbott. Το Σώμα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τον υποστηρίξει», έγραψε ο Johnson στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ως αποτέλεσμα, οι Ρεπουμπλικανικές πολιτείες που αποτελούν το ήμισυ της επικράτειας των ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ του Τέξας μέσα σε λίγες μέρες.
Το Τέξας πιστεύει επίσης ότι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες θα αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου και μπορεί έτσι να εμποδίσουν τον Trump να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης όλων των παράνομων μεταναστών καθώς η ιθαγένεια συν το δικαίωμα ψήφου αντιστοιχεί σε 22 εκατομμύρια νέους ψηφοφόρους.
Σχεδόν όλοι οι μετανάστες πρώτης γενιάς ψηφίζουν Δημοκρατικούς.
Υπενθυμίζεται πώς πριν από λίγο καιρό το Πεντάγωνο προσπάθησε να διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση κατά των καρτέλ στα σύνορα με το Μεξικό αλλά η CIA εμπόδισε τις ενέργειες του στρατού.
fraxtis_usa.JPG

Οι οικονομικές και στρατιωτικές δυνατότητες του Τέξας;

Η ταχεία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ του Τέξας και των ομοσπονδιακών αρχών δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο εν μέσω των βαθιών διαιρέσεων που αντιμετωπίζει η αμερικανική κοινωνία και το πολιτικό της κατεστημένο.
Επιπλέον, το Τέξας είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές οικονομικά και στρατιωτικά πολιτείες της Ένωσης, με πληθυσμό σχεδόν 30 εκατομμυρίων ανθρώπων και ετήσιο ΑΕΠ περίπου 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας το την 8η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Η Εθνοφρουρά του Τέξας έχει έως και 23.000 στρατιώτες στις τάξεις της, συμπεριλαμβανομένων βετεράνων των πολεμικών μαχών των ΗΠΑ στο εξωτερικό, και διαθέτει 117 βάσεις σε όλη την πολιτεία που διαθέτουν από φορητά όπλα μέχρι οχήματα MRAP, Humvee, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τανκς.
Η Εθνική Φρουρά της Αεροπορίας του Τέξας αποτελείται από 4.400 άτομα προσωπικό και διαθέτει αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 Hercules, ελικοπτέρων Blackhawk, drones MQ-9 Reaper, μαχητικών F-16 και άλλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης