Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή σοκ CIA: Οι ΗΠΑ θα ηττηθούν σε 30 ημέρες από Ρωσία – Trump: Η Αμερική πεθαίνει – Ουκρανοί στρατηγοί: Καταρρέουμε

Παραδοχή σοκ CIA: Οι ΗΠΑ θα ηττηθούν σε 30 ημέρες από Ρωσία – Trump: Η Αμερική πεθαίνει – Ουκρανοί στρατηγοί: Καταρρέουμε
Tony Shaffer (Πρώην CIA): Σε ένα πόλεμο ΗΠΑ – Ρωσίας, η Αμερική θα άντεχε μόνο 30 ημέρες, θα ηττηθούμε - Scott Ritter (Πρώην CIA): Η Ουκρανία θα χάσει Οδησσό, Nikolaev, Kharkiv και Dnepropetrovsk, ειρήνη τώρα πριν είναι αργά
(Συνεχές upd) Ενώ η ρωσική πολεμική μηχανή δουλεύει στο φουλ και 600.000 ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στην Ουκρανία προετοιμάζονται νυχθημερόν για την μεγάλη τους αντεπίθεση που θα σαρώσει τα πάντα… και ταυτόχρονα διαλύουν τις Ουκρανικές υποδομές… οι στρατηγοί της Ουκρανίας προειδοποιούν το μέτωπο καταρρέει…
Όμως είναι συγκλονιστική η παραδοχή σοκ αξιωματούχου της CIA ο οποίος τονίζει ότι οι ΗΠΑ σε συμβατικό πόλεμο με την Ρωσία θα ηττηθούν εντός 30 ημερών, ο αμερικανικός στρατός έχει χάσει την αίγλη του ενώ δεν διαθέτει οπλικά συστήματα…
Ο Trump ο αμερικανός υποψήφιος Πρόεδρος προειδοποιεί ότι η Αμερική πεθαίνει…
Εν τω μεταξύ στο μέτωπο η προέλαση των Ρώσων αναγνωρίζεται παντού…
Το Kupyansk είναι έτοιμο να πέσει, η πόλη Avdiivka επί της ουσίας έπεσε ενώ εδάφη χάνουν και στην κατεύθυνση Zaporizhia οι Ουκρανοί.

Οι ρώσοι διαλύουν με πυραυλικές επιθέσεις υποδομές σε Zaporizhia, Kharkiv, Kherson

Το βράδυ της 27ης Ιανουαρίου 2024, νέο κύμα ρωσικών επιδρομών έπληξε τις ουκρανικές στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ουκρανία.
Εκρήξεις αναφέρθηκαν στην Zaporizhia, Kharkiv, Kherson, Poltava κ.α.
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην πόλη Kremenchug στην περιοχή Poltava.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, δύο ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν το τοπικό εργοστάσιο διυλιστηρίου πετρελαίου.
Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν τα ρωσικά χτυπήματα κοντά στο Kremenchug, αλλά δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες.
Στο Kharkiv, νέο κύμα επιδρομών φέρεται να στόχευσε βάσεις ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού και ξένων μισθοφόρων, οι οποίοι επρόκειτο να μεταφερθούν στην αριστερή όχθη του ποταμού Oskol νότια του Kupyansk.
Ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων, ο ουκρανικός στρατός πιθανότατα έχασε περισσότερες εφεδρικές δυνάμεις που ήταν απαραίτητες για να κλείσουν τις τρύπες στην άμυνα στην πρώτη γραμμή, όπου ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την επιτυχημένη επίθεση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από το μέτωπο, στις 28 Ιανουαρίου 2024, οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του χωριού Tabaevka που βρίσκεται περίπου 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Kupyansk.

Προειδοποίηση Trump: Οι ΗΠΑ πεθαίνουν, η κατάσταση στα σύνορα θα μετατραπεί σε καταστροφή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνουν εξαιτίας της κατάστασης στα σύνορα, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος Trump σε συγκέντρωση υποστηρικτών στη Νεβάδα.
«Η χώρα μας πεθαίνει.
Τα σύνορά μας είναι ανοιχτά. Αυτή είναι μια ανοιχτή πληγή.
Αυτό δεν έχει ξαναγίνει», τόνισε ο Trump.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση μπορεί μόνο να χειροτερέψει, προειδοποίησε ο πολιτικός.
«Περιμένουμε να συμβεί μια καταστροφή», κατέληξε o Trump

Μεταναστευτική κρίση στο Τέξας

Η Εθνοφρουρά του Τέξας έχει υψώσει έναν φράχτη από συρματοπλέγματα κοντά στα σύνορα με το Μεξικό για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Η κυβέρνηση του Biden το κατήγγειλε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο διέταξε την αφαίρεση του φράχτη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας της Πολιτείας απέκλεισαν την πρόσβαση σε ομοσπονδιακές περιπολίες.
Ο κυβερνήτης Abbott στο Texas, από την πλευρά της, ανακοίνωσε «εισβολή» μεταναστών και μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Τέξας θα ακολουθήσει τη δική του πολιτική, αφού οι αρχές της χώρας δεν αντιμετωπίζουν την προστασία των συνόρων.
Η Πολιτεία έχει ήδη νόμο που του επιτρέπει να συλλαμβάνει, να διώκει και να φυλακίζει όσους είναι ύποπτοι για παράνομη διέλευση των συνόρων, καθώς και να τους απελαύνει από τη χώρα με δικαστική απόφαση.
Η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει τις ενέργειες των αρχών του Τέξας αντισυνταγματικές και τις μεθόδους υπερβολικές.
Τις ενέργειες του Abbott υποστήριξαν οι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες 25 αμερικανικών πολιτειών, εκδίδοντας μια δήλωση στην οποία κατηγόρησαν τον Biden για απροθυμία να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση.
Oι επικεφαλής της Οκλαχόμα και Φλόριντα ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να στείλουν την Εθνική Φρουρά στο Τέξας. Επιπλέον, ο Trump υποστήριξε τις αποφάσεις του Abbott.

Tony Shaffer (Πρώην CIA): Σε ένα πόλεμο ΗΠΑ – Ρωσίας, η Αμερική θα άντεχε μόνο 30 ημέρες, θα ηττηθούμε

Η απόφαση να σταλούν προμήθειες όπλων στην Ουκρανία έχουν αλλάξει πλήρως τα δεδομένα στον αμερικανικό στρατό, τα αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών επαρκούν μόνο για έναν μήνα πλήρους στρατιωτικής σύγκρουσης, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Tony Shaffer.
«Εμείς οι ΗΠΑ έχουμε περίπου 30 ημέρες προμήθειες για πυρομαχικά, καύσιμα και άλλα συστήματα που είναι απαραίτητα για μια σύγκρουση με έναν αντίπαλο παρόμοιας ισχύος όπως η Ρωσία», σημείωσε ο Tony Shaffer.
Σύμφωνα με τον Shaffer, σχεδόν δύο χρόνια παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία οδήγησαν στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν χρόνο να αναπληρώσουν τα οπλοστάσια για τις δικές τους ανάγκες.
Ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών προειδοποίησε ότι η Αμερική έχει αφήσει όλους τους στρατιωτικούς κλάδους της, εκτός από τη Διαστημική Δύναμη, χωρίς επαρκή εφόδια.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια δεν εξελίσσεται θετικά για την Ουκρανία και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση, ενώ η μεταφορά όπλων απλά γίνονται νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Η Ουκρανία θα χάσει Οδησσό, Nikolaev, Kharkiv και Dnepropetrovsk, ειρήνη τώρα πριν είναι αργά

Η Ουκρανία θα χάσει τον έλεγχο σε τέσσερις ακόμη πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Οδησσού και του Kharkiv, δήλωσε ο Scott Ritter πρώην αξιωματικός των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.
Οι Ουκρανικές πόλεις Οδησσός, Nikolaev, Kharkiv και Dnepropetrovsk οι οποίες βρίσκονται έξω από τις ήδη υπάρχουσες περιοχές του Donbass και των Ρωσόφονων, πιθανότατα θα γίνουν επίσης μέρος της Ρωσίας» προειδοποίησε ο Scott Ritter
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, εάν η Ουκρανία και η συλλογική Δύση συνεχίσουν να επιμένουν να μην διαπραγματεύονται, τότε η Ρωσία θα εκτελέσει όλα τα καθήκοντα ειδικής επιχείρησης με τη βοήθεια πρόσθετης στρατιωτικής δύναμης.
Ο Scott Ritter τόνισε ότι αν χρειαστεί, τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να φτάσουν στα πολωνικά σύνορα.
Παράλληλα, ο Scott Ritter πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν πλέον τις τελευταίες τους εφεδρείες, οι οποίες σύντομα θα τελειώσουν εντελώς.
«Αυτό θα είναι καταστροφή για τους Ουκρανούς, γιατί είναι ήδη σαφές ότι έχουν χάσει», κατέληξε ο Scott Ritter.
Μετά τη μεγάλη αποτυχία της ουκρανικής θερινής αντεπίθεσης, τα ρωσικά στρατεύματα πέτυχαν σημαντικές νίκες στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Atlantic (Αμερικανικό MME): Η άρνηση στήριξη στην Ουκρανία θα περάσει στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ είναι ετοιμοθάνατες

Η άρνηση περαιτέρω βοήθειας στην Ουκρανία θα αποδείκνυε στον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταρρέουν, τονίζει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Atlantic.
«Θα πείσουμε εκατομμύρια Ευρωπαίους ότι δεν μπορούν να μας εμπιστευτούν.
Θα στείλουμε επίσης ένα μήνυμα στη Ρωσία και την Κίνα, επιβεβαιώνοντας την συχνά εκφραζόμενη άποψή τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια εκφυλισμένη, ετοιμοθάνατη δύναμη» προειδοποίησε το Atlantic.
Η Αμερική ακολουθεί μια ασυνεπή εξωτερική πολιτική, κατανέμοντας πρώτα χρήματα και όπλα στην Ουκρανία και μετά σταματά αυτή τη βοήθεια.
«Οι ΗΠΑ δεν είναι απλώς ένας αναξιόπιστος σύμμαχος, αλλά και ένας μη σοβαρός σύμμαχος.
Ένας ανόητος σύμμαχος.
Σε αντίθεση με την ΕΕ , η οποία συλλογικά ξοδεύει περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία από τους Αμερικανούς, αλλά δεν μπορεί ακόμη να παράγει τόσα όπλα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν πυρομαχικά και όπλα αλλά τώρα αρνούνται να στηρίξουν» τόνισε το Atlantic.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Ουάσιγκτον παρέδωσε το τελευταίο της πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία των ΗΠΑ παραδέχεται ότι ελλείψει υποστήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες δυτικές χώρες «πολύ πιθανόν» μπορεί επίσης να διακόψουν την υποστήριξη τους προς την Ουκρανία.

Telegraph: Παραφροσύνη, οι στρατηγοί του Ουκρανικού στρατού φοβούνται τη ρωσική ανωτερότητα στην παραγωγή όπλων

Η Ρωσία προηγείται των δυτικών χωρών όσον αφορά την παραγωγή όπλων, γεγονός που ανησυχεί τους Ουκρανούς στρατηγούς, γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
«Η κινητοποίηση της στρατιωτικής βιομηχανίας, την οποία προωθεί ο Putin - και οι Δυτικοί και Ουκρανοί στρατηγοί φοβούνται - θα μπορούσε να αλλάξει το ρεύμα των εχθροπραξιών δραματικά», αναφέρει η Telegraph.
Σημειώνεται ότι οι δείκτες της συλλογικής Δύσης δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με τις επιτυχίες του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.
Οι ειδικοί στον τομέα της άμυνας προειδοποιούν ότι με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να επικρατήσει στην Ουκρανία.
«Αυτό είναι απλώς τρελό», δήλωσε στην Telegraph ένας Βρετανός εκπρόσωπος της αμυντικής βιομηχανίας υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι τα θεσμικά εμπόδια στην επέκταση της παραγωγής όπλων παραμένουν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρά το γεγονός ότι η σοβαρότητα του προβλήματος αναγνωρίζεται στα παρασκήνια, οι δυτικές κυβερνήσεις απλά δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τέτοιο ρυθμό, προειδοποιεί η Telegraph.
Ο Chemezov Γενικός Διευθυντής της Ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο αριθμός των όπλων όλων των τάξεων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μειώνεται ραγδαία.
Πρόσθεσε ότι το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, αντίθετα, έχει επιτύχει ρυθμό παραγωγής που του επιτρέπει όχι μόνο να αναπληρώσει τις απώλειες, αλλά και να αυξήσει τον αριθμό των όπλων και του εξοπλισμού στη ζώνη ειδικής επιχείρησης.
Ο Chemezov διευκρίνισε ότι για τις οβίδες πυροβολικού, ο όγκος παραγωγής αυξήθηκε κατά περίπου 50 φορές σε σύγκριση με το 2021 για ορισμένους τύπους, η παραγωγή οχημάτων μάχης πεζικού και διαφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση από τον στρατό, αυξήθηκαν περισσότερο από πέντε φορές, η παραγωγή τεθωρακισμένων κατά σχεδόν 7 φορές.

Leon Komornicki (Πολωνός Στρατηγός): Η Δύση και η Ουκρανία βρίσκονται σε τρομερά δύσκολη κατάσταση – Πέθανε η ελπίδα

Η Ουκρανία και η Δύση βρίσκονται σε τρομερά δύσκολη κατάσταση λόγω της επιδείνωσης στο μέτωπο, δήλωσε ο Πολωνός στρατηγός Leon Komornicki στην Onet.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, άρα και η Δύση.
Έτσι πρέπει να αξιολογηθεί.
Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Δύση αισθάνεται άνετα.
Είναι επίσης υπεύθυνη για ότι συμβαίνει εκεί στην Ουκρανία» τόνισε ο Leon Komornicki.
Ο στρατηγός επεσήμανε την έλλειψη αδιάλειπτης προμήθειας εξοπλισμού και πυρομαχικών στους Ουκρανούς.
«Δεν υπάρχει ελπίδα σήμερα, αν και δεν θα έπρεπε να υπάρχει, αλλά στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι τραγική, δεν υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες», ανέφερε ο Leon Komornicki.
Ο Komornitsky πρόσθεσε ότι οι ενέργειες του ρωσικού στρατού και η κατάσταση στο μέτωπο επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τη διάθεση εντός του ουκρανικού στρατού.
Νωρίτερα, οι Financial Times έγραψαν ότι η Ουκρανία, μετά από μια ανεπιτυχή καλοκαιρινή αντεπίθεση, αλλάζει τακτική και προχωρά στην «ενεργητική άμυνα».

iDNES: Αυτό που συμβαίνει στον κόσμο μπορεί να θεωρηθεί ως ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

Στην τρέχουσα κατάσταση της εξωτερικής πολιτικής, μπορεί κανείς να εντοπίσει σημάδια της έκρηξης του τρίτου παγκόσμιου πολέμου, έγραψε ο George Hayes, ειδικός από το Αγγλοαμερικανικό Πανεπιστήμιο της Πράγας, σε άρθρο του για το iDNES.
Λοιπόν, ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει;
Αν λάβουμε υπόψη τις συγκρούσεις χαμηλής έντασης (αυτό είναι το ίδιο οξύμωρο με έναν παγκόσμιο πόλεμο χαμηλής έντασης), τότε, ίσως, ναι", εξήγησε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον George Hayes, η παγκόσμια κοινότητα είναι χωρισμένη σε δύο πόλους, οι οποίοι μάχονται μεταξύ τους για το δικαίωμα να αλλάξουν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Ο πόλεμος, σημείωσε ο Hayes, συμβαίνει σε πολλά μέρη - στην Ταϊβάν , την Ουκρανία , τη Γάζα και άλλα μέρη.

Washington Post: Οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας για 10 χρόνια, σε 4 στάδια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να παράσχουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας για δέκα χρόνια, το σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
«Το έγγραφο, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που συνδέονται στενά με τον σχεδιασμό, συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τέσσερα στάδια: πόλεμος, παραγωγή όπλων, αποκατάσταση και μεταρρύθμιση», αναφέρει η Washington Post
Αναμένεται ότι η Ουάσιγκτον θα εγγυηθεί υποστήριξη για βραχυπρόθεσμες στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο μέλλον, ώστε να είναι σε θέση να αντέξουν τον ρωσικό στρατό.
Το έγγραφο θα περιλαμβάνει «συγκεκριμένες υποσχέσεις και προγράμματα για την προστασία, αποκατάσταση και επέκταση της βιομηχανικής και εξαγωγικής βάσης της Ουκρανίας, καθώς και για να βοηθήσει τη χώρα να εφαρμόσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την πλήρη ενσωμάτωση στους δυτικούς θεσμούς».
Η φάση «οικοδόμησης» της στρατηγικής επικεντρώνεται στις δεσμεύσεις για την οικοδόμηση των μελλοντικών δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει πρόσθετες δυνατότητες αεράμυνας για τη δημιουργία προστατευμένων ζωνών γύρω από πόλεις της Ουκρανίας έξω από το Κίεβο και την Οδησσό, ανέφερε η Washington Post.

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Ο Zelensky θα χάσει την εξουσία λόγω της υποβάθμισης του Ουκρανικού κοινοβουλίου

Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης μπορούν να επιτύχουν τελικά τη «πολιτική δολοφονία» του κοινοβουλίου για να κλονίσουν την εξουσία του Zelensky, ανέφερε ο Ουκρανός Oleg Soskin πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma.
«Ο Zelensky δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο και να κάνει προσωρινή αυτή την εκεχειρία μέχρι το τέλος του 2024 για να γίνουν εκλογές σύμφωνα με το σύνταγμα και να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος.
Τότε τι μπορεί να γίνει; Αυτή είναι η ανικανότητα του κοινοβουλίου που στην Ουκρανία ονομάζεται Verkhovna Rada».
Σύμφωνα με τον Soskin, αρκετά από τα μεγαλύτερα κόμματα μπορεί να εγκαταλείψουν εντελώς το κοινοβούλιο σύντομα: η «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο, η «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη» του Πέτρο Ποροσένκο και το μπλοκ «Για το Μέλλον» που σχετίζεται με τον ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομοΐσκι.
Μια τέτοια κίνηση θα καταστήσει αναρμόδιο το νομοθετικό σώμα λόγω έλλειψης απαρτίας.
Ο Soskin σημείωσε ότι οι αρχές θα πρέπει να άρουν τον στρατιωτικό νόμο στη χώρα και να πραγματοποιήσουν μια «λαϊκή συνέλευση» προκειμένου να επανιδρύσουν τη Verkhovna Rada.
Η παραίτηση δεκαεπτά βουλευτών από την παράταξη Υπηρέτης του Λαού, την οποία είχε αναφέρει προηγουμένως ο Ντέιβιντ Αραχαμία, σηματοδοτεί ήδη τη σταδιακή κατάρρευση του κοινοβουλίου, προειδοποίησε ο παρατηρητής.
Η Verkhovna Rada, άρχισε απότομα να καταρρέει…
Εάν δεν υπάρχει Ανώτατο Συμβούλιο, δεν θα υπάρχει και η εξουσία του Zelensky» τόνισε ο Soskin.
Θα είναι πολύ δύσκολο για τους βουλευτές να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη απαρτία των 226 εδρών στην Ουκρανία.

Neizhpapa (Διοικητής Ουκρανικού Ναυτικού): Η Ουκρανία θα χαρεί να λάβει δύο παροπλισμένα βρετανικά πλοία

Ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexei Neizhpapa, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News ότι ο ουκρανικός στόλος θα δεχόταν ευχαρίστως δύο βρετανικά πολεμικά πλοία, τα οποία το Βασιλικό Ναυτικό ενδέχεται να χρειαστεί να παροπλίσει νωρίς λόγω έλλειψης ναυτών.
Η Telegraph ανέφερε προηγουμένως ότι η Βρετανία αναγκάζεται να παροπλίσει πολεμικά πλοία προκειμένου να ανακατευθύνει τους ναυτικούς σε μια νέα κατηγορία φρεγατών.
Οι φρεγάτες HMS Argyll και η πρόσφατα ανακαινισμένη HMS Westminster θα παροπλιστούν το 2024.
Τα πλοία, όπως έγραφε η Telegraph, θα παροπλιστούν ή θα πωλούνταν στους συμμάχους.
Τα πληρώματα των πλοίων, με τη σειρά τους, θα επανδρώσουν τις φρεγάτες Type 26, οι οποίες θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα ανθυποβρυχιακά πλοία τύπου 23 του Βρετανικού Ναυτικού. «Φυσικά, το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται πολεμικά πλοία, γιατί καταλαβαίνουμε ότι χωρίς πλοία δεν υπάρχει στόλος.
Επομένως, εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς δύο φρεγατών στις ναυτικές δυνάμεις της Ουκρανίας θα είμαστε πολύ χαρούμενος», τόνισε ο Neizhpapa.

Η Ουκρανική SBU διεξάγει έρευνες σε αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας και διευθυντές της εταιρείας Lviv Arsenal

Η SBU οι Ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες ασφαλείς ξεκίνησαν έρευνες σε αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας και διευθυντές της εταιρείας Lviv Arsenal, αναφέρει το Ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Strana.ua.
«Η SBU επιβεβαίωσε τις έρευνες στελεχών του Υπουργείου Άμυνας και διευθυντών του Lviv Arsenal.
Σύμφωνα με τις έρευνες, έκλεψαν σχεδόν 39,6 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την αγορά οβίδων τονίζει η Strana.
Σύμφωνα με την SBU, η «τεκμηρίωση του εγκλήματος» πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του σημερινού υπουργού Άμυνας Rustem Umerov.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμπλέκονται πρώην και νυν αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας και επικεφαλής συνδεδεμένων εταιρειών.
Τονίζεται επίσης ότι τον Αύγουστο του 2022, αξιωματούχοι συνήψαν σύμβαση για την αγορά χονδρικής παρτίδας βλημάτων πυροβολικού από την Lviv Arsenal.
Στη συνέχεια το υπουργείο μετέφερε όλο το ποσό που προέβλεπε το υπογεγραμμένο έγγραφο στους λογαριασμούς της εταιρείας.
«Μετά τη χορήγηση των κεφαλαίων, η διοίκηση της εταιρείας μετέφερε μέρος των χρημάτων στον ισολογισμό μιας ξένης εμπορικής δομής, η οποία υποτίθεται ότι προμήθευε τα παραγγελθέντα πυρομαχικά στην Ουκρανία.
Ωστόσο, δεν έστειλε ούτε μια οβίδα πυροβολικού και μετέφερε τα κεφάλαια σε σκιώδεις εταιρίες σε λογαριασμούς άλλης συνδεδεμένης δομής στα Βαλκάνια.
Τα υπόλοιπα ποσά από το Υπουργείο Άμυνας παρέμειναν στους λογαριασμούς της ουκρανικής εταιρείας σε μία από τις τράπεζες της Ουκρανίας».
Μεταξύ των υπόπτων είναι πρώην και νυν επικεφαλής του τμήματος στρατιωτικής-τεχνικής πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, ο επικεφαλής και εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Lviv Arsenal, καθώς και εκπρόσωπος ξένης εταιρείας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας από τους υπόπτους συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από την Ουκρανία.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ουκρανικό drone στο Bryansk – Ζημιές σε σπίτια

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ουκρανικό drone σταθερής πτέρυγας πάνω από την Unecha της ρωσικής περιφέρειας Bryansk,
όπως έκανε γνωστό ο κυβερνήτης της περιοχής, Alexander Bogomaz.
Πρόσθεσε δε ότι δεν υπήρξαν θύματα.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, θραύσματα του κατεστραμμένου drone προκάλεσαν ζημιές σε πολυκατοικία.

Επίθεση των Ουκρανών με drone στο Belgorod

Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την περιοχή Belgorod που συνορεύει με την Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Σήμερα περίπου στις 16:00 ώρα Μόσχας (15:00 ώρα Ελλάδας), η απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης του καθεστώτος του Κιέβου σε εγκαταστάσεις στο έδαφος της Ρωσίας με τη χρήση μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος σταθερής πτέρυγας αποτράπηκε.
Ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταστράφηκε πάνω από την περιοχή του Belgorod», ανέφερε.

Εντυπωσιακή προέλαση Ρώσων στο Ουκρανικό μέτωπο

Οι ρώσοι πλησιάζουν απειλητικά στο Kupyansk

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιβεβαιωμένη προέλαση βορειοανατολικά του Kupyansk.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιανουαρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα δυτικά της Synkivka (βορειοανατολικά του Kupyansk).
Τα ρωσικά στοιχεία της 47ης Μεραρχίας Αρμάτων (1η Στρατιά Τάνκ Φρουράς, Δυτική Στρατιωτική Περιοχή [WMD]) κατέλαβαν την Tabaivka (νοτιοανατολικά του Kupyansk).
Ο εκπρόσωπος της Διοίκησης χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Αντισυνταγματάρχης Volodymyr Fityo ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός ρωσικών επιδρομών πυροβολικού στην κατεύθυνση Khortytsia (στις κατευθύνσεις Kupyansk, Lyman και Bakhmut) υποδηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προχωρήσουν σε αυτές τις κατευθύνσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν και την υποστήριξη βαρέων συστημάτων φλογοβόλων (TOS), τα οποία τις βοήθησαν να βελτιώσουν τις θέσεις τους.
Οι Ουκρανοί έχασαν στις μάχες περί τους 150 στρατιωτικούς (νεκροί και τραυματίες.

Προέλαση δυτικά του Bakhmut

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα δυτικά του Bakhmut και συνέχισαν θέσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή Bakhmut στις 27 Ιανουαρίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στα περίχωρα του Ivanivske (δυτικά του Bakhmut) και κέρδισαν εδάφη στη διασταύρωση των οδών Sadova και Shoseina κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T0504 (Bakhmut-Chasiv Yar).
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 40% της Bohdanivka (βορειοδυτικά του Bakhmut).

Μπήκαν στην στρατηγική πόλη Avdiivka οι ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα κοντά στην Avdiivka εν μέσω συνεχιζόμενων θέσεων μαχών στην περιοχή στις 27 Ιανουαρίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 27 Ιανουαρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα νοτιότερα του Vesele (βορειοανατολικά της Avdiivka).
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν στις 26 και 27 Ιανουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επικεντρώνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις στα νότια προάστια της Avdiivka και στη νοτιότερη κατοικημένη περιοχή της πόλης Avdiivka
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι τα πρόσφατα ρωσικά κέρδη στην περιοχή εστιατορίου «Tsarska Okhota» στα νότια προάστια της Avdiivka και κατά μήκος της οδού Soborna στη νότια Avdiivka απειλούν με τακτική περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων που δρουν στην άμεση περιοχή.
Ο Διοικητής της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, Ταξίαρχος Oleksandr Tarnavskyi δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε μια περιοχή του μετώπου που περιλαμβάνει την κατεύθυνση Avdiivka.

Ο ρωσικός στρατός χτύπησε δύο ουκρανικές ταξιαρχίες στην Kherson

Ο ουκρανικός στρατός έχασε έως και 55 στρατιώτες (νεκροί και τραυματίες) και ένα οβιδοβόλο D-30 στην Kherson την προηγούμενη μέρα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Έως 55 Ουκρανοί στρατιώτες, 4 οχήματα και ένα οβιδοβόλο D-30 καταστράφηκαν στην περιοχή Kherson, όπου μονάδες της 35ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της 121ης Ταξιαρχίας Εδαφικής Άμυνας χτυπήθηκαν κοντά στους οικισμούς Zolotaya Balka και Lvovo της περιοχής Kherson», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Ο ρωσικός στρατός κυριολεκτικά εξαφάνισε αποθήκες πυρομαχικών των Ουκρανών σε Dnepropetrovsk και Zaporizhia

Ρωσικά στρατεύματα έπληξαν ουκρανικές αποθήκες πυρομαχικών και δεξαμενές καυσίμων στις περιοχές Dnepropetrovsk και Zaporizhia, σύμφωνα με τη Μόσχα.
«Πυραυλικές δυνάμεις και πυροβολικό, καθώς και drones κυριολεκτικά εξαφάνισαν αποθήκες πυρομαχικών και δεξαμενές καυσίμων για τον ουκρανικό στρατό στις περιοχές Dnepropetrovsk και Zaporizhia», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Επιπλέον, 118 μονάδες ουκρανικού πυροβολικού σε θέσεις βολής, ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό υλικό χτυπήθηκαν σε 137 περιοχές.

Luhansk_Battle_Map_Draft_January_272024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_January_272024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_January_272024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_January_272024.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_January_272024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης