Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε το θρυλικό γερμανικό αντιαεροπορικό σύστημα Skynex - Ήταν ότι πιο σύγχρονο, απέτυχε παταγωδώς

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε το θρυλικό γερμανικό αντιαεροπορικό σύστημα Skynex - Ήταν ότι πιο σύγχρονο, απέτυχε παταγωδώς
Η ήττα ενός τόσο σύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός, δεδομένης της καινοτομίας και της μοναδικότητάς του
Κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης στο μέτωπο, τα ρωσικά στρατεύματα έπληξαν ένα σύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Skynex, που παράγεται από τη γερμανική εταιρεία Rheinmetall και έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση drones και αντικειμένων που πετούν χαμηλά.
Ο ουκρανικός στρατός έλαβε 4 έως 8 τέτοια συστήματα από δυτικούς συμμάχους πέρυσι.
Το Skynex είναι εξοπλισμένο με αυτόματο πυροβόλο Oerlikon Mk3, το οποίο έχει υψηλό ρυθμό βολής 1000 βολών ανά λεπτό.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκροτήματος είναι η δυνατότητα τηλεχειρισμού και η χρήση βλημάτων με προγραμματιζόμενη έκρηξη.
Το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί είτε σε βάση φορτηγού είτε σε σταθερό έδαφος.
Η κύρια λειτουργία του Skynex είναι να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να αναγνωρίζει αεροπορικές απειλές χρησιμοποιώντας ραντάρ σε εμβέλεια 20-30 km, αν και αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη διαμόρφωση του ραντάρ και το μέγεθος του στόχου.
Το Skynex παρουσιάστηκε από τη Rheinmetall στα τέλη του φθινοπώρου του 2021 και αυτή τη στιγμή η Ουκρανία είναι ο μόνος χειριστής του συγκεκριμένου αντιαεροπορικού. Η ίδια η Γερμανία δεν χρησιμοποιεί το Skynex στις ένοπλες δυνάμεις της.
Η ήττα ενός τόσο σύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός, δεδομένης της καινοτομίας και της μοναδικότητάς του, καθώς και της περιορισμένης διανομής του.
ust7_ff6.jpg

Τι ανέφεραν οι κατασκευαστές του...:

Αποτελεσματικός οπλισμός του συγκροτήματος Skynex

Το σύστημα Skynex είναι μια από τις καινοτομίες στον κόσμο των αντιαεροπορικών συστημάτων μικρής εμβέλειας.
Η μονάδα αεράμυνας είναι οπλισμένη με ένα αυτόματο πυροβόλο Oerlikon Revolver Gun Mk 35 των 3 χλστ. Χρησιμοποιεί διάφορα κελύφη 35x228 χιλ. και έχει ρυθμό βολής έως και 1000 βολές ανά λεπτό. Τα πυρομαχικά αποτελούνται από 250 οβίδες. Ανάλογα με τον τύπο των πυρομαχικών, επιτυγχάνεται αρχική ταχύτητα μεγαλύτερη από 1400 m/s. Το βεληνεκές αποτελεσματικής βολής είναι έως και 5 km.
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, τα συστήματα Skynex είναι αποτελεσματικά έναντι αεροπλάνων, ελικοπτέρων, πυραύλων AGM-88 HARM ή πυραύλων κατά πλοίων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. Η αυξημένη χρήση drones σε σύγχρονους πολέμους και συγκρούσεις ανάγκασε τους στρατούς του κόσμου να αναζητήσουν φθηνούς και προσιτές τρόπους για την καταπολέμηση των drones. Αυτό το αντιαεροπορικό σύστημα είναι ένα από τα αποτελεσματικά μέσα για την καταπολέμηση των drones, όπως το ιρανικό Shahed-136, που μαστίζει τις πόλεις και τα χωριά μας και καταστρέφει τις κρίσιμες υποδομές της χώρας.
Τα πυρομαχικά περιλαμβάνουν ισχυρά εκρηκτικά και διαπεραστικά βλήματα. Επίσης, στους πελάτες προσφέρονται πυρομαχικά θρυμματισμού με προγραμματιζόμενο πυροκροτητή τύπου AHEAD.
Υποστηρίζεται ότι τέτοια βλήματα αυξάνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της πυρκαγιάς και μειώνουν την κατανάλωση πυρομαχικών, ειδικά όταν επιτίθενται σε πολύπλοκους μικρού μεγέθους και ελιγμούς στόχους.
rheinmetall-skynex-5-1.jpg.webp

Τα προγραμματιζόμενα πυρομαχικά AHEAD εκρήγνυνται σε μια ορισμένη απόσταση. Το αποστασιόμετρο καθορίζει την απόσταση από τον στόχο, μετά την οποία τα πυρομαχικά ρυθμίζονται να αυτοκαταστρέφονται στην καθορισμένη απόσταση. Το αντιαεροπορικό σύστημα με εφεδρεία 252 πυρομαχικών και ραντάρ βρίσκεται σε μια τηλεκατευθυνόμενη μονάδα που μπορεί να εγκατασταθεί στο σασί ενός τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού ή ενός φορτηγού. Μια ναυτική έκδοση του συστήματος μπορεί να εγκατασταθεί σε πλοία.
rheinmetall-skynex-9.jpg.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης