Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία στο Παρίσι: Ισραήλ και Hamas προχωρούν σε νέα ανταλλαγή ομήρων και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Συμφωνία στο Παρίσι: Ισραήλ και Hamas προχωρούν σε νέα ανταλλαγή ομήρων και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Καθοριστική η μεσολάβηση του πρωθυπουργού του Κατάρ
Θετική τροπή παίρνουν οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, με τη μεσολάβηση του πρωθυπουργού του Κατάρ, καθώς το Ισραήλ συμφωνεί στους όρους για την απελευθέρωση των ομήρων του και αναμένεται πλέον το πράσινο φως από την πλευρά της Hamas.
Πιο συγκεκριμένα, ειδικοί διαπραγματευτές από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για την απελευθέρωση των υπολοίπων Αμερικανών και Ισραηλινών ομήρων, μετέδωσε μια πηγή που γνωρίζει το θέμα στο δίκτυο NBC News.
Ως εκ τούτου, το προσχέδιο θα παρουσιαστεί κι επίσημα σήμερα στη Hamas.
Η συμφωνία, που συμφωνήθηκε στo Παρίσι, θα απελευθερώσει τους αιχμαλώτους που κρατούνται από τη Hamas σε διαφορετικές φάσεις, ενώ παράλληλα προβλέπει κατάπαυση πυρός στη Γάζα και παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σε αντάλλαγμα αναμένεται επίσης να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που κρατούνται από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των διαπραγματευτών ήταν ο πρωθυπουργός του Κατάρ και αρχηγοί πληροφοριών από τρίτες χώρες. 
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο, περισσότεροι από 100 Ισραηλινοί όμηροι και 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ανταλλάχθηκαν, αλλά οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν μετά από μια εβδομάδα και δεν προέκυψε νέα ανταλλαγή έκτοτε.
Στην παρούσα φάση, η Hamas εξακολουθεί να κρατά πάνω από 100 ομήρους στη Γάζα. 

Συμφωνία στο Παρίσι, σφυροκόπημα στην Khan Younis της Γάζας

Παρά τη φαινομενική συμφωνία Hamas - Ισραληλ στο Παρίσι, τραγικές ώρες εξακολουθούν να ζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες υποσιτισμένοι άμαχοι Παλαιστίνιοι από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει μέρα νύχτα τη μεγάλη πόλη του νότου Khan Younis εξωθώντας όλο της τον πληθυσμό, μαζί και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το βορρά της Γάζας στην περιοχή της Rafah, οι οποίοι πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και δεύτερη «συλλογική τιμωρία», αυτή της διακοπής της ανθρωπιστικής βοήθειας που τους επιβάλλεται από τις χώρες της Δύσης.
Οι χώρες της Δύσης την αμέσως μετά από την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που κάλεσε το Ισραήλ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα εντός ενός μήνα προστασίας των αμάχων στη Γάζα, για να μην κατηγορηθεί για «γενοκτονία», ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή σιτίζει πάνω από 1,5 εκατ παλαιστίνιους αμάχους, επειδή κάποιοι εργαζομένοι της ενεπλάκησαν κατά το Ισραήλ στην επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου.
Πρώτες οι ΗΠΑ, ακολοθούμενες από την Αυστραλία και τον Καναδά και στη συνέχεια η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Γαλλία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι σταματούν τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία αρωγής, μια σημαντική πηγή στήριξης για τους κατοίκους της Γάζας, μετά τις καταγγελίες του Ισραήλ.
Αντίθετα η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να χρημαδοτούν κανονικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Η UNRWA ανακοίνωσε αδυναμία συνέχισης αρωγής στη Γάζα αν δεν επαναληφθεί η χρηματοδότησή της

Απαντώντας στους συμμάχους του Τελ Αβίβ, τo Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή εν γένει μετά το τέλος Φεβρουαρίου αν δεν επαναληφθεί η χρηματοδότησή του.
Σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ αρωγής των Παλαιστινίων προσφύγων, μετά τις κατηγορίες ότι 12 μέλη του προσωπικού της ενεπλάκησαν στην επίθεση στις 7 Οκτωβρίου μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ.
«Αν δεν επαναληφθεί η χρηματοδότηση, η UNRWA δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, μετά το τέλος Φεβρουαρίου», σημείωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ. 

Ισραήλ: 190 υπάλληλοι της UNRWA (ΟΗΕ) συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Περισσότερες πληροφορίες για τους ισχυρισμούς του Ισραήλ κατά της UNRWA, της παλαιστινιακής υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με το Reuters να επικαλείται φάκελο πληροφοριών που υποστηρίζει ότι 190 υπάλληλοι του οργανισμού συμμετείχαν στις επιθέσεις της Hamas στις 7 Οκτωβρίου.
Ο φάκελος των έξι σελίδων δίνει ονόματα και φωτογραφίες για 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων που λέει ότι έχουν στρατολογηθεί ως μαχητές της Hamas ή της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Ο ένας είναι ένας σχολικός σύμβουλος που κατηγορείται ότι βοήθησε τον γιο του να απαγάγει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Hamas, κατά την οποία το Ισραήλ λέει ότι 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 253 απήχθησαν.
Ένας άλλος κατηγορείται ότι συμμετείχε σε επίθεση στο Rheim, τον τόπο τόσο μιας στρατιωτικής βάσης που καταστράφηκε όσο και σε ένα φεστιβάλ όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 360 άνθρωποι.
Ο φάκελος βρέθηκε στα χέρια των ρεπόρτερς του Reuters από ανώνυμη πηγή, η οποία είπε ότι είχε αντληθεί από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και κοινοποιήθηκε στις ΗΠΑ.
Περισσότερες από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν σταματήσει τη χρηματοδότηση του οργανισμού.
Ερωτηθείσα για τον φάκελο, μια εκπρόσωπος της UNRWA είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει τις πληροφορίες λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας από τον ΟΗΕ.
Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για παραποίηση πληροφοριών ούτως ώστε να αμαυρώσει την UNRWA, η οποία λέει ότι απέλυσε ορισμένους υπαλλήλους της και διεξάγει έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης