Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγουν στόματα στις Βρυξέλλες - Άχρηστος και χαοτικός ο Charles Michel, όλοι θέλουν να φύγει

Ανοίγουν στόματα στις Βρυξέλλες - Άχρηστος και χαοτικός ο Charles Michel, όλοι θέλουν να φύγει
«Όταν έχει τρεις επιλογές, επιλέγει πάντα τη χειρότερη»
Όλοι έχουν βαρεθεί τον Charles Michel, γράφει το Politico.
«Εντάξει, καταλαβαίνω ότι πρέπει να βάλω τη σαμπάνια ξανά στο ψυγείο».
Αυτό είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ στο μέσο αφού ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ανακοίνωσε ότι στην πραγματικότητα θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του τον Νοέμβριο.
Οι αξιωματούχοι έχουν συχνά επισημάνει τον χαοτικό χειρισμό των συναντήσεων των ηγετών και των υποθέσεων του Συμβουλίου, καθώς και την αντιπαλότητα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Η πόλη των Βρυξελλών αγανάκτησε τόσο από την ανακοίνωση του Michel πριν από τρεις εβδομάδες ότι σκόπευε να είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Βέλγιο όσο και από την ανάκληση της ανακοίνωσης το βράδυ της Παρασκευής.
«Όλοι έχουν βαρεθεί τον Michel», είπε ένας Βέλγος αξιωματούχος.
"Το μόνο που του απομένει τώρα είναι να βεβαιωθεί ότι η συνάντηση ξεκινά στην ώρα της και ότι όλοι έχουν ένα στυλό που λειτουργεί", είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, στον οποίο, όπως και άλλοι που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ειλικρινά για μία από τις πιο γνωστές φιγούρες των Βρυξελλών.

Ο κρισιμος ρόλος

Ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενός από τους κύριους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κρίσιμος για τη διαμεσολάβηση της τόσο αναγκαίας συμφωνίας μεταξύ των 27 ηγετών του μπλοκ.
Είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη θέση ενόψει της ειδικής συνάντησης των αρχηγών κυβερνήσεων της ΕΕ αυτήν την Πέμπτη, όπου 26 ηγέτες θα πρέπει να πείσουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban να ξεμπλοκάρει μια βοήθεια 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία καθώς εισέρχεται σε τρίτο έτος πολέμου με Ρωσία.
Μετά την αναστροφή του, είπαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες, ο Michel έχει ακόμη λιγότερη πολιτική αξιοπιστία για να λάβει επείγουσες αποφάσεις.
Και κάποιοι στις Βρυξέλλες ήδη ερευνούν πρόσωπα για τον αντικαταστάτη του.
«Έχει διαπράξει πολιτικό χαρακίρι», είπε ο ίδιος διπλωμάτης της ΕΕ.
«Δεν υπάρχει πλέον ίχνος αξιοπιστίας».
Η παραμονή του Michel δεν θα έχει μεγάλη διαφορά, είπε ένας δεύτερος διπλωμάτης.
«Ήδη αυτός δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», προσθέτοντας ότι «έχουμε δει στο παρελθόν τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte να προεδρεύει από το περιθώριο».

Βοήθεια στην Ουκρανία

Το διακύβευμα της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας είναι υψηλό.
Η υπογραφή της βοήθειας προς την Ουκρανία είναι απαραίτητη τόσο για το μήνυμα του Κίεβου όσο και της ΕΕ στη Ρωσία ότι η Ουκρανία έχει την υποστήριξη των Βρυξελλών, ειδικά καθώς η Ουάσιγκτον αγωνίζεται να συμφωνήσει για τα δικά της χρήματα στην Ουκρανία.
Ήταν ο ίδιος ο Michel που ζήτησε ένα Ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για την αποστολή των χρημάτων στη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο.
Και ενώ η στροφή του μπορεί να μην ήταν δημοφιλής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν τώρα στην απόφαση να στηρίξουν την Ουκρανία αντί να συζητήσουν σχέδια διαδοχής, καθώς ο Michel θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αντί να πάρει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα του Ιουλίου.
Όσοι τον υπερασπίζονται λένε ότι ούτως ή άλλως υπήρξε μικρή πίεση.
Η παραμονή του Michel «δεν κάνει τη διαφορά.
Ωστόσο, η ανακοίνωση του Michel νωρίτερα αυτό το μήνα πυροδότησε την ευρωπαϊκή κούρσα για τις κορυφαίες θέσεις.
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σκέφτονται τώρα ενεργά (αν δεν είχαν ήδη) πώς να κατανείμουν τις κορυφαίες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Οι αντικαταστάτες

Η Mette Frederiksen, η σημερινή σοσιαλίστρια πρωθυπουργός της Δανίας, είναι ένα όνομα που συνεχίζει να κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες.
Για ορισμένους, θεωρείται υπερβολικά δεξιά στη μετανάστευση, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πολιτικό πλεονέκτημα εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στραφεί περισσότερο προς τα δεξιά, όπως αναμένεται.
Αλλά οι νοτιοευρωπαίοι σοσιαλιστές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Antonio Costa, ο οποίος ήταν ο πρωτοπόρος για να αντικαταστήσει τον Michel, βρίσκεται υπό έρευνα διαφθοράς που ανάγκασε την κυβέρνησή του να παραιτηθεί.
Ένα άλλο όνομα που επαναλαμβάνεται στις Βρυξέλλες είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Enrico Letta, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τη σύνταξη έκθεσης για το μέλλον της ενιαίας αγοράς για τους ευρωπαίους ηγέτες.
Αυτή η εργασία έδωσε στον Letta, τον πρώην ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, μια δικαιολογία για να περιοδεύσει στο μπλοκ, είπαν διπλωμάτες, αν και δεν είναι σαφές εάν ο πρώην πρωθυπουργός θα λάβει την υποστήριξη της δεξιάς κυβέρνησης της Giorgia Meloni.
Προς το παρόν, ο Michel παραμένει και οι υπερασπιστές του επισημαίνουν τον αυξανόμενο έλεγχο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ενόψει της μεγάλης απόφασης της ΕΕ για την Ουκρανία.
Αλλά ακόμη και αξιωματούχοι από τη δική του φιλελεύθερη ομάδα Renew δεν μπορούν παρά να ανακουφιστούν που ο Μισέλ δεν θα είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Πολύ λίγα μέλη θεώρησαν την άφιξή του στο Κοινοβούλιο ως καλά νέα», είπε ο αξιωματούχος, δείχνοντας την πρόσφατη λήψη αποφάσεων του Michel.
«Όταν έχει τρεις επιλογές, επιλέγει πάντα τη χειρότερη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης