Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Βάζουν στο μικροσκόπιο τη βοήθεια προς την Ουκρανία - Ερευνώνται για κατάχρηση και κακοδιαχείριση Ουκρανοί αξιωματούχοι

ΗΠΑ: Βάζουν στο μικροσκόπιο τη βοήθεια προς την Ουκρανία - Ερευνώνται για κατάχρηση και κακοδιαχείριση Ουκρανοί αξιωματούχοι
Η ανεξέλεγκτη διαφθορά στο Κίεβο προκάλεσε την παρέμβαση του Πενταγώνου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία συμφώνησαν να ερευνήσουν από κοινού πιθανές περιπτώσεις κατάχρησης της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο, όπως γνωστοποίησε η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SAP) της Ουκρανίας.
Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς της Ουκρανίας, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υπέγραψαν δύο μνημόνια συμφωνίας, αναφέρει η SAP στο κανάλι της στο Telegram.
«Τα μέρη αναμένουν ότι τα μνημόνια θα εξασφαλίσουν στενή συνεργασία και ταχεία αλληλεπίδραση μεταξύ των αρμόδιων αρχών της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε κοινές έρευνες για πιθανές καταχρήσεις κονδυλίων που διατίθενται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να βοηθήσουν τον ουκρανικό λαό», εξήγησε το ανακοινωθέν για την διαδικασία που θα ακολουθήσει η έρευνα.
Σημειώνεται ότι τα εν λόγω «μνημόνια» υπεγράφησαν από τον επικεφαλής του SAPO Alexander Klimenko, τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Robert Storch και την ασκούσα καθήκοντα γενικού επιθεωρητή του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Diana Shaw.
Οι αρμόδιοι, γενικοί επιθεωρητές του Πενταγώνου, του State Department και της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) έφτασαν στο Κίεβο τη Δευτέρα (29/1) για να συζητήσουν το ζήτημα του πληρέστερου ελέγχου επί της χρηματοδότησης που λαμβάνει το Κίεβο, σύμφωνα με πληροφορίες του Tass.
Νωρίτερα, το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ είχει τονίσει ότι το Πεντάγωνο δεν ήταν σε θέση να «συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις ελέγχου τελικής χρήσης για τις αμυντικές προμήθειες στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου, από τον Ιούνιο του 2023, δεν είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως μια απογραφή στρατιωτικού εξοπλισμού που προοριζόταν για το Κίεβο αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Υπολογισμοί των New York Times που βασίζονται στην εν λόγω έκθεση, εκτιμούν οι αρχές των ΗΠΑ απέτυχαν να διασφαλίσουν σωστά τη λογοδοσία και τις διαφανείς διαδικασίες για περίπου 40 χιλιάδες μονάδες όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης