Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών της Aramco εξετάζει ο Mohammed Bin Salman

Σαουδική Αραβία: Το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών της Aramco εξετάζει ο Mohammed Bin Salman
Παρόλο που η εταιρεία εισήγαγε έναν νέο μηχανισμό για την ενίσχυση των μερισμάτων της, εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές της
Σχετικά Άρθρα
Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πώληση μετοχών αξίας πολλών εκατομμυρίων της Aramco εξετάζει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.
Αν η πώληση των μετοχών του πετρελαϊκού κολοσσού γίνει πραγματικότητα, θα μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις μετοχών σε αξία των τελευταίων ετών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Ο Mohammed bin Salman είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2021 ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την πιθανότητα πώλησης περισσότερων μετοχών της εταιρείας, με τα έσοδα να μεταφέρονται στο κρατικό ταμείο πλούτου του βασιλείου.
Με βάση τις πληροφορίες, το αραβικό κράτος συνεργάζεται με μια ομάδα συμβούλων και επιδιώκει ιδανικά να συγκεντρώσει τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια riyal, ήτοι 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση μετοχών στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβία.
Ένα καλό deal θα έφερνε νέα κεφάλαια για τη φιλόδοξη προσπάθεια του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman να δώσει νέο αέρα στην εθνική οικονομία.
Τα σχέδια για τη νέα πώληση έρχονται τέσσερα χρόνια αφότου η Σαουδική Αραβία συγκέντρωσε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχική δημόσια προσφορά της Aramco, η οποία ήταν η μεγαλύτερη πώληση μετοχών στον κόσμο.
Ο MBS, όπως αποκαλείται ο πρίγκιπας διάδοχος, έχει ανεβάσει τον πήχη των φιλοδοξιών του, ευελπιστώντας ότι θα συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια για να αναπτύξει τα επιχειρηματικά του σχέδια στους τομείς του τουρισμού, του αθλητισμού αλλά και σε άλλα έργα.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την πώληση των μετοχών και επομένως η συμφωνία θα έχει μια καθυστέρηση.
Η Aramco αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Στο μεταξύ, οι μετοχές της Aramco υποχώρησαν κατά 2,2% την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στο Riyadh, περισσότερο από τις 15 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, με χρηματιστηριακή αξία λίγο πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η εταιρεία εξέπληξε αυτή την εβδομάδα την αγορά εγκαταλείποντας τα σχέδια για την ενίσχυση της παραγωγικής της ικανότητας πετρελαίου, γεγονός που ήδη εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις απόψεις της εταιρείας για τη ζήτηση του πετρελαίου της.
Πολλοί πάντως επενδυτές, θυμούνται ακόμα τη χαμηλή απόδοση της μετοχής της Aramco σε σύγκριση με τους άλλους πετρελαϊκούς κολοσοσύς κατά τη διάρκεια της δημόσιας εγγραφής της εταιρείας το 2019.
Παρόλο που η εταιρεία εισήγαγε έναν νέο μηχανισμό για την ενίσχυση των μερισμάτων σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές και να βελτιώσει τη ρευστότητά της, εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.
Ο δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή, είναι ο υψηλότερος μεταξύ των ομοειδών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Shell Plc, BP Plc και ExxonMobil Corp, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης