Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εκμηδενίζει τον χρόνο δοκιμής των νέων φαρμάκων – Η περίπτωση της Genetech

Η Τεχνητή Νοημοσύνη εκμηδενίζει τον χρόνο δοκιμής των νέων φαρμάκων – Η περίπτωση της Genetech
Προκειμένου να αποφανθεί μια εταιρεία περί της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου, απαιτούνται συνήθως χρόνια μελετών
Σχετικά Άρθρα
Στα μέσα Ιανουαρίου, η αμερικανική Genentech προσέλαβε 200 ασθενείς για να εξετάσει αν ένα από τα πειραματικά της φάρμακα μπορεί να δώσει τη λύση στην ελκώδη κολίτιδα, έναν επώδυνο, ανίατο τύπο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.
Προκειμένου να αποφανθεί μια εταιρεία περί της αποτελεσματικότητας ενός φαρμάκου, απαιτούνται συνήθως χρόνια μελετών, ωστόσο η βιοτεχνολογική εταιρεία με έδρα την California το πέτυχε αυτό σε μόλις εννέα μήνες.
Πως το έκανε αυτό;
Η απάντηση βρίσκεται στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, βοήθησε τους ερευνητές της να εξετάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα εκατομμύρια πιθανότητες για να εξακριβώσουν αν το συγκεκριμένο φάρμακο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στη θεραπεία κατά της εντερικής νόσου.
«Δεν είναι ότι ο άνθρωπος θα αντικατασταθεί», λέει η Aviv Regev, υπολογιστική βιολόγος του Πανεπιστημίου Harvard και του MIT, η οποία πήρε άδεια από την ακαδημαϊκή της εργασία για να διευθύνει την έρευνα της Genentech.
Αντίθετα, συνέχισε η Regev, «ο άνθρωπος ξαφνικά αποκτά μια υπερδύναμη».
Το έργο είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από τη φαρμακευτική βιομηχανία για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας ανάπτυξης νέων φαρμάκων.
Η ελβετική μητρική εταιρεία της Genentech, η Roche Holding AG, έχει μερικά από τα πιο φιλόδοξα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του δικού της εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ονομάζεται RocheGPT.
Ο στόχος δεν είναι μόνο να αναπτυχθεί ως εταιρεία ταχύτερα, αλλά και να απαντήσει σε ερωτήματα που δεν μπορούσαν να απαντηθούν μέχρι τώρα, λέει η Regev.
Εκεί που θα ελεγχθεί πραγματικά η επιτυχία αυτών των φαρμάκων είναι όταν αυτά αποδειχθούν ανώτερα των φαρμάκων που κατασκευάζουν οι άνθρωποι χωρίς την χρήση AI.
Πάντως, χωρίς να έχει μέχρι τώρα επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, την τελευταία δεκαετία οι επενδυτές έχουν ρίξει κοντά στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες βιοτεχνολογίας οι οποίες έχουν δομήσει την εργασία τους γύρω από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως διαπίστωσε πέρυσι η Boston Consulting Group.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον φαρμακευτικό κλάδο, έχει τραβήξει την προσοχή και της Nvidia Corrp., μιας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην κατασκευή μικροτσίπ.
Η Nvidia προσπαθεί εδώ και μια δεκαετία περίπου να πείσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να εντάξουν στις εργασίες τους τα chip της, στην τιμή των 50.000 δολαρίων ανά μονάδα.
Τώρα φαίνεται πως η εταιρεία είναι πιο κοντά από ποτέ, με τους ειδικούς να λένε πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της τεχνητής νοημοσύνης, οπότε δεν έχουμε ακόμα συλλάβει τις απέραντες δυνατότητες που μπορεί να ξεκλειδώσει στην φαρμακευτική βιομηχανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης