Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ κατέρριψε τις ουκρανικές αιτιάσεις για Donbass και Κριμαία

Ρωσία: Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ κατέρριψε τις ουκρανικές αιτιάσεις για Donbass και Κριμαία
Η Ουκρανία είχε ζητήσει να αναγνωριστούν οι ενέργειες της Ρωσίας στο Donbass ως παραβιάσεις της Διεθνούς Σύμβασης για την Καταστολή της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας
Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ απέρριψε την πλειοψηφία των αξιώσεων στην αγωγή της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας για «μη συμμόρφωση με δύο συμβάσεις» στο Donbass και την Κριμαία, δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Joan Donoghue.
Διευκρινίζεται ότι μιλάμε για επίσημο αίτημα δίωξης που κατέθεσε το Κίεβο το 2017.
Τότε η Ουκρανία είχε ζητήσει να αναγνωριστούν οι ενέργειες της Ρωσίας στο Donbass ως παραβιάσεις της Διεθνούς Σύμβασης για την Καταστολή της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και στην Κριμαία ως παραβιάσεις της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων.
Όπως σημείωσε ο δικαστής, στην περίπτωση του Donbass, η Μόσχα συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της βάσει των περισσότερων διατάξεων της σύμβασης.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα άρθρα 10, 12 και 18 (παρ. 1).
Ταυτόχρονα, το δικαστήριο έκρινε ότι η Μόσχα είχε μόνο μία παράβαση - στην παράγραφο 1 του άρθρου 9.
Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται στη λήψη μέτρων για τη διερεύνηση των ενεργειών προσώπων που θα μπορούσαν να διαπράξουν εγκλήματα στο έδαφος αυτής της χώρας, αφού λάβουν σχετικές πληροφορίες.
Όσον αφορά στην Κριμαία, σε αυτήν την κατάσταση το δικαστήριο απέρριψε επίσης τους περισσότερους ισχυρισμούς του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον δικαστή Donohue, η Ρωσία οργάνωσε το εκπαιδευτικό σύστημα στα σχολεία της χερσονήσου μετά το 2014, σεβόμενη την ουκρανική γλώσσα, αλλά ταυτόχρονα παραβίασε την παράγραφο 1 του άρθρου 2 και το άρθρο 5 της Σύμβασης για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων.
Το δικαστήριο δεν δέχθηκε τις υπόλοιπες αιτιάσεις της Ουκρανίας.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες από το Κίεβο, τονίζοντας επανειλημμένα ότι εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την επικράτειά της και θα υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα.
Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο γεγονός ότι ουκρανικά στρατεύματα και εθνικιστικά τάγματα βομβαρδίζουν ειρηνικές πόλεις στο Donbass από το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης