Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πραγματικός χαρακτήρας της ΕΕ: Εκβιάζει με οικονομικό στραγγαλισμό την Ουγγαρία

Ο πραγματικός χαρακτήρας της ΕΕ: Εκβιάζει με οικονομικό στραγγαλισμό την Ουγγαρία
Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ εκβιάζει την Ουγγαρία
«H Ουγγαρία δεν εκβιάζεται» δήλωσε σε έντονο ύφος ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, Janos Boka, απαντώντας στο απόρρητο έγγραφο που έφεραν στο φως οι Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κάνει σαμποτάζ στην ουγγρική οικονομία αν ο Viktor Orban επιμείνει στο κλείσιμο της κάνουλας χρηματοδότησης της Ουκρανίας.
Το έγγραφο, συντάχθηκε από κάποιο επιτελείο των Βρυξελλών και επιβεβαιώνει απλώς αυτό που η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ισχυρίζεται εδώ και καιρό.
«Ότι δηλαδή η πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια από τα κράτη μέλη της ΕΕ χρησιμοποιείται ως μέσο πολιτικού εκβιασμού από τις Βρυξέλλες», δήλωσε στο Χ ο Janos Boka.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένονται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια να περάσουν εν τέλει το νέο πακέτο στήριξης ύψους 50 δις. στην Ουκρανία το οποίο η Ουγγαρία έχει μπλοκάρει.
Αν ο κ. Orban συνεχίσει να αρνείται να άρει το veto του, οι έτεροι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ είναι έτοιμοι με βάση τις πληροφορίες, να πουν «τέρμα πια» και να σαμποτάρουν την ουγγρική οικονομία.
Στο ίδιο έγγραφο που αποκάλυψαν οι Financial Times, οι Βρυξέλλες έχουν επεξεργαστεί μια στρατηγική που θέτει σε κίνδυνο το νόμισμα της Ουγγαρίας και οδηγεί σε κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, σε μια προσπάθεια να πλήξουν συνολικά τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Το γραφείο τύπου του Orban αντέδρασε έντονα στην αποκάλυψη του άρθρου των FT δηλώνοντας πως «τώρα είναι απολύτως σαφές: πρόκειται για εκβιασμό και δεν έχει καμία σχέση με το κράτος δικαίου.
Και τώρα δεν προσπαθούν καν να το κρύψουν!
Ό,τι κι αν συμβεί, η αλλαγή είναι απαραίτητη στις Βρυξέλλες!».
Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ εκβιάζει την Ουγγαρία.
Με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του Orban που είχαν χαρακτηριστεί ως συντηρητικές, οι Βρυξέλλες έπαιξαν πάλι το χαρτί της παύσης χρηματοδότησης της χώρας με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι το εμπόριο εντός της ΕΕ αντιπροσωπεύει το 78% των εξαγωγών της Ουγγαρίας, ενώ μόλις το 3% πηγαίνει στις ΗΠΑ και το 3% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αμέσως με το που διέρρευσε η είδηση για το μυστικό σχέδιο, το ουγγρικό νόμισμα, το φιορίνι, υποτιμήθηκε κατά 0,7% τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης